Egészség

Az egészséges életmód 5 alappillére

Ahogy a tudomány „okosodik”, egyre biztosabbá válik, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban nem lehet dogmákat felállítani, mivel az egyes ember szervezte olyan egyedi, mint mondjuk az arcfelépítése, vagy az ujjlenyomata. Ugyanakkor természetesen vannak alappillérek, melyekből ki lehet indulni, ha valaki elhatározza, hogy „már most pedig egészségesen fogok élni végre.”

Táplálkozás: találd meg a megfelelő étrendet!

Több ezer diéta és táplálkozási vonal létezik, és mindenki esküszik a sajátjára. Miért? Mindenki hazudik? Ha érdekük származik belőle, még az is lehet. De a jóindulatú válasz az, hogy mert minden diéta működik, minden táplálkozási forma lehet egészséges, ha a megfelelő szervezetre alkalmazzuk. (Kivéve, ha ciánt fogyasztasz ólomreszelékkel.) Honnan tudhatod, hogy neked melyik a megfelelő? Ehhez bizony emberkísérlet szükségeltetik. Ki kell próbálnod magadon, hogy mi működik és mi nem. Van, aki nehezen emészti a fehérjéket, van, aki a szénhidrátot. Van, akinek a napi ötszöri evés jön be, van, akinek csak a 3.

Tájékozódj, ha van rá kapacitásod, egyeztess dietetikussal, táplálkozási tanácsadóval. Rengeteg betegség megelőzhető, ha a magad szempontjából helyesen táplálkozol. Sajnos a megelőzést nem vesszük elég komolyan, az utólagos tűzoltás után viszont maradandó károk keletkezhetnek. Nem árt, ha tudod, mit viszel be a szervezetedbe. Ide citálnám Hippokratészt: „Minden betegség a belekben kezdődik…”

Sport: találd meg a megfelelő mozgásformát!

A mozgással sincs könnyű dolgunk, mert ha nem találunk olyan sporttevékenységet, amit szívesen űzünk, akkor simán elhanyagoljuk, és kezdődhet a punnyadás. Melyik a legegészségesebb sport a világon? A kérdés értelmetlen, mert kinek-melyik. Szóval próbálgatni kell.

Tudom, többet vártál ettől a cikktől, de a saját egészségedért te vagy a felelős, és ezért tenni is kell ám. Futni például sokan szeretnek, de nekem valahogy túl monoton, én a „zenére ugrálós sportokat” és a falmászást igyekszem beiktatni az életembe. Biztos te is megtalálod a neked megfelelőt, csak ne söpörd félre a feladatot, állj bele a kihívásba!

Mentális egészség: tanuld meg nyugalmi állapotba hozni magad!

„Ép testben ép lélek.”— de fordítva is igaz. Tény, hogy olyan korban élünk, ami nem kedvez a mentális egészségünknek, folyamatosan stresszbombákkal dobálnak minket, és az oktatási rendszer nem tanít meg minket elviselni a nyomást, sőt. Ezért saját magunknak kell kialakítani egy módszert, amivel kiegyensúlyozott állapotba tudjuk hozni magunkat. Erre sokan meditációs technikákat alkalmaznak, vagy valamiféle kikapcsolódást, a sport is lehet megoldás, mint feszültséglevezetés.

Mértékletesség: ne told túl!

Nem könnyű megtalálni mindenből a helyes mértéket. Ami biztos, hogy a „habzsi-dőzsinek” mindig következményei vannak, és ezt nem csak az evésre értem. Ha edzésekbe menekülsz nap mint nap, könnyen az ízületeid bánják. Ha sikerül kialakítanod egy egészséges önbecsülést, akkor nem kell azt a hűtőben vagy a futópályán keresned. Találd meg az értékedet és meglesz mindennek a mértéke is.

Tudatosság: ne hagyd, hogy az orrodnál fogva vezessenek!

Csak akkor gondolunk az egészségre, amikor már elvesztettünk belőle. Fontos tudni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, hogy hányféle méreggel érintkezünk, mikor tisztálkodunk, vagy takarítunk.  Ne a csini csomagolás alapján válasszunk, hanem az összetevők alapján. Ahogy mondjuk párt is választunk 😉. Nem minden jó, ami újdonság, és nem vehetünk mindent készpénznek, amit brit tudósok kísérleteztek ki.

Önmagadért egyedül te vagy a felelős, ezért tájékozódnod kell, és próba alapján meghozni a megfelelő döntéseket. Az egészségednél nincsen fontosabb.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük