Egészség

Mi a hidegterápia és mire jó?

Biztos hallottál már arról, hogy a hidegzuhany milyen egészséges, vagy a jeges vízbe merülés mennyi jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Ezek nem csak népi mendemondák, hanem komoly tudományos alapjuk is van.

A hidegterápia vagy krioterápia olyan terápiás módszerek gyűjtőneve, amelyek során a szervezetet alacsony hőmérsékletnek teszik ki. Elsősorban a sérülések utáni gyorsabb felépülésre, az ízületi és izomfájdalmak enyhítésére, valamint a testmozgás utáni gyorsabb regenerálódásra használják, egyéb egészségügyi előnyök mellett.

Például profi és amatőr sportolók is használják a hidegvizes terápiát, hogy segítsen az edzés utáni regenerálódásban.

 

Mit tesz a szervezetünkkel a hideg?

Ha a testet extrém hidegnek tesszük ki, az erek beszűkülnek, és a vért a szervekhez irányítják. Ráadásul, ha hideg vízbe merülünk, a víz nyomást gyakorol a testre (úgynevezett hidrosztatikus nyomást), ami a kutatások szerint elősegíti a véráramlást a főbb szervek, például a szív, az agy és a tüdő felé. Ha több vér áramlik a főbb szervek felé, azok több oxigént és tápanyagot tudnak összegyűjteni.

Amikor kilépsz a hideg vízből, ugyanezek az erek kitágulnak. Majd az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér visszapumpálódik a szövetekbe, segít eltávolítani a salakanyagokat, például a tejsavat, és csökkenti a gyulladásokat.

 

Milyen típusai vannak a hidegterápiának?

Jegelés vagy jeges borogatás: Az érintett területre jeges borogatást vagy jéggel töltött tasakot helyeznek, hogy csökkentsék a gyulladást, duzzanatot és fájdalmat. Gyakran sport sérülések vagy gyulladások kezelésére alkalmazzák. – igen, ha fagyasztott borsót raksz a bokádra, az is hidegterápiának minősül.

Hidegkamra kezelés: Körülbelül a szauna ellentéte. A hidegkamrákban alacsony hőmérsékletű levegőt használnak a test külső részeinek lehűtésére. Ez egy olyan helyiség, amelyben a hőmérséklet -100 és -110 Celsius-fok között van. Általában fürdőruhában, zokniban, cipőben, kesztyűben, fül- és orrvédőben tartózkodhatunk a kamrában, 1-3 percig.

Hidegvizes kezelés: A hidegterápia legnépszerűbb és leghatékonyabb formája. Több verziója is létezik, nézzük meg bővebben!

 

Milyen típusai vannak a hidegvizes terápiának?

Hideg vízbe merülés

Ahogy a nevében is benne van, az a lényege, hogy belemerülsz a hideg vízbe nyakig, vagy belemeríted egy adott testrészedet. Az, hogy mennyi időt töltesz a hideg vízben, a hőmérséklettől és a tűrőképességedtől függ, de 15 percnél nem ajánlott többet.

 

Kontraszt vízterápia

A kontraszt vízterápia egy olyan terápiás módszer, amely hideg és meleg víz váltakozó alkalmazásával próbálja befolyásolni a szervezet fiziológiai folyamatait. Meleg vízzel kezdünk, aztán hideg víz, és ismétlés, max. 30 percig ajánlott.

 

Hidegzuhany

A hidegvizes zuhanyozás remek módja annak, hogy könnyen belekezdjünk a hidegvizes terápiába, bár az előnyök nem biztos, hogy ugyanazok, mint a hideg vízben való elmerülésnél. Rövid távon energikusabbnak érezheted magad, de a kutatások nem bizonyították, hogy a hidegzuhany segíthet a testet érő, edzés okozta stressz gyógyításában. Viszont jó belépő lehet a hideg vizes merülőterápiába.

 

Wim Hof-módszer

A Wim Hof-módszer a hidegvizes terápiát, a légzésmunkát és az elköteleződési gyakorlatokat ötvözi azzal a céllal, hogy újra kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal és a környezettel. Erről bővebben itt olvashatsz: Mi a Wim Hof-módszer?

 

Milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre a hidegnek?

Gyulladás csökkentése: A hidegterápia segíthet csökkenteni a gyulladást azzal, hogy gátolja a gyulladásos mediátorok felszabadulását és hatását. A hidegterápia hatására bekövetkező érszűkület segíthet csökkenteni az ízületi gyulladások és sérülések okozta duzzanatokat, így elősegítve a gyorsabb regenerációt.

Fájdalomcsillapítás: A hidegterápia csökkenti a fájdalmat, beleértve a sportsérüléseket és a reuma okozta fájdalmakat is.

Izmok regenerálódása: A hidegterápia után az izmokban megnő az izomrostok kontrakciója, aminek következtében javulhat az izomerő és az izomtónus. Segít a húzódások, ficamok és izomsérülések kezelésében is.

Dopamin felszabadulás: Egy kutatás szerint a hideg vízben való elmerülés 250 százalékos dopaminszint-növekedést eredményezett. A dopamin egy neurotranszmitter és hormon, amely kulcsszerepet játszik a jó közérzetünkben.

Aktivizálja a szimpatikus idegrendszert: A hideg hatására a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, ami fokozza a test energiatermelését és fokozza a figyelmet. Ez a folyamat hozzájárulhat a mentális frissességhez.

Erősíti az immunrendszert: A hidegterápia stimulálhatja az immunrendszer működését, növelve a fehérvérsejtek aktivitását és a szervezet ellenálló képességét.

Metabolikus hatások: A hidegterápia hatására nő az anyagcsere aktivitása, ami hozzájárulhat a testsúlyszabályozáshoz.

Bőrproblémák kezelése: A hidegterápia segíthet bizonyos bőrproblémák, például ekcéma, pikkelysömör vagy viszkető bőr kezelésében. Sőt a sebgyógyulást is felgyorsítja.

 

Milyen kockázatok merülhetnek fel?

A testet drasztikus hőmérséklet-változásnak kitenni – mint amikor jégfürdőbe vagy hideg tóba ugrasz – megterhelő a szervezet számára. Különösen megterhelő a keringési rendszer számára. Emiatt a szív-, vérnyomás- és egyéb keringési problémákkal küzdő emberek ne próbálják ki a hidegterápiát anélkül, hogy előbb egyeztetnének orvosukkal!

A hideg vízbe merülés a hipotermia kockázatát is növeli, amely egy potenciálisan életveszélyes állapot, amely akkor alakul ki, ha a testhőmérséklet túlságosan lecsökken. A hipotermia sokkal gyorsabban jelentkezhet a vízben, mivel a víz 25-ször gyorsabban vonja el a hőt a testtől, mint a levegő. Ezért óvatosnak kell lenni a hőmérséklettel és a hidegben eltöltött idővel!

Bár a hidegvizes terápiák során használt hőmérséklet nem elég hideg ahhoz, hogy fagyási sérüléseket okozzon, a bőr kipirosodhat és irritálódhat.

 

Ha belevágnál a hidegterápiába otthon, mondjuk hidegzuhany formájában, azt érdemes fokozatosan csinálni, de ugorj rögtön fejest a jeges kádba! Fontos orvossal konzultálni, különösen, ha egészségügyi problémáid vannak, és az otthoni hidegterápiát az egyéni szükségleteidhez igazítva alkalmazni. Az egészség és a frissesség érdekében javaslom, hogy próbáld ki, ha van hozzá kedved és kitartásod!

 

Forrás:

https://www.everydayhealth.com/wellness/cold-water-therapy/guide/

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: