Egészség

Miért fontos a mentális egészség?

A mentális egészséged, vagyis a lelki-, szellemi állapotod teszi lehetővé, hogy teljes életet élj. A jó mentális egészség egy érzelmileg kiegyensúlyozott életet jelent. A kiegyensúlyozottság az alapja annak, hogy képes vagy kezelni a nehézségeket és a változásokat, találsz kreatív megoldást a problémára és nincsenek szélsőséges hangulatingadozásaid.

A jó mentális egészség növeli az életminőséget. A rossz mentális egészség depresszióval, általános feszültséggel, szorongással és az ebből következő betegségekkel járhat.

Jelentős összefüggés van a mentális és a fizikai egészség között, melyet már számos kutatás bizonyított. Talán te magad is érezted például: ha fáj a fogad, akkor el van szúrva az egész napod. A mentális és a fizikai egészség egymást erősíti, így ha az egyik rosszabbodik, az hatással van a másikra is.

 

Mi rombolhatja a mentális egészséget?

Stressz: fogadjunk, te is erre tippeltél volna elsőnek. A hosszútávú stressz, általános feszültség, alvászavarok a leggyakoribb egészségromboló okok.

Trauma: gyerekkori trauma, baleset, érzelmi összeomlás rosszul hat a mentális egészségre.

Genetika: ez ellen nehéz védekezni, de genetikailag is hordozhatunk olyan elemeket, melyek kikezdik a mentális egészségünket.

Függőségek: káros szenvedélyek, drogfüggőség, alkoholizmus, szerencsejáték stb. Ezek mind talajvesztéssel járnak (néha szó szerint).

Szociális kapcsolatok hiánya: a magányosság, az elszigeteltség nem tesz jót a mentális egészségnek, ahogy a rossz kapcsolatok sem.

Életkörülmények: a rossz életkörülmények, szegénység, munkanélküliség is komoly hatással lehetnek a mentális egészségre, de nem szükségszerűen.

Negatív impulzusok: a médiából áradó szemét, negatív hírek, rosszindulatú kritikák, állandó panaszkodás. A negatív világlátás nem támogatja a mentális egészséget.

 

Hogyan javítható a mentális egészség?

Nem kell feltétlenül pszichológushoz fordulni, ha mentálisan nem érezzük jól magunkat, bár az is egy jó megoldás lehet. Mi magunk is sokat tehetünk a javulás érdekében.

Ha egészségről van szó, hangsúlyozni kell, hogy nincsen olyan recept, ami mindenki számára működőképes, ahogy nincsen olyan étrend sem, ami minden egyes embernek megfelelő. Ahány helyzet és ember, annyiféle probléma. Saját magunknak kell kikutatni a módszert, ami működik.

 

Stresszcsökkentés: a legfontosabb, hogy találjuk meg azt a stresszkezelő módszert, ami képes enyhíteni a ránk nehezedő nyomást. Lehet ez meditáció, légzőgyakorlat, jóga, fizikai edzés, beszélgetés stb.

Pozitív gondolkodás: ez nem adottság, tanulható hozzáállás. A pozitív gondolkodás képes javítani az önbecsülést, növelni a reményt és az optimizmust, és a kapcsolataidnak is jót tesz. A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy mindig optimistának kell lenni, hogy minden rendben van, hanem inkább azt, hogy az egyén az életében meg tudja találni a pozitívat, az erősségeit és a lehetőségeit.

Fizikai egészség: megfelelő étrend, megfelelő testmozgás, vitaminok, ásványi anyagok. A mentális és fizikai egészség szorosan összefügg, ha ez egyik rendben van, a másikkal sem lesz sok gondod.

Szakemberrel való konzultáció: egy szakember segíthet abban, hogy közösen kiderítsétek, milyen módszer számodra a legjobb, hogy egyensúlyba hozd magad.

Támogató kapcsolatok: ha sikerül olyan közösséget találnod, ahol önmagad lehetsz és jól érzed magad, az hozzájárul a mentális jólétedhez is.

 

Néhány általános jótanács!

Fogadd el az érzéseid!
Ha jó, ha rossz, ne tagadd le őket, vedd őket tudomásul, nem vagy miattuk hibás. Tanuld meg őket a megfelelő módon levezetni, nem elnyomni!

Legyél nyitott és fejleszd magad!
Ez fokozza az önértékelésedet, ami jót tesz a mentális egészségnek is.

Menj emberek közé!
Ne zárkózz be és fuldokolj a saját önsajnálatodban, a társaság néha meglepően fel tudja villanyozni az embert.

Szükség esetén kérj segítséget!
Ha úgy érzed, kicsúszott az irányítás a kezedből, ne szégyellj segítséget kérni!

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük