Energia- és időbeosztás

Hogyan mondj nemet?

Az időnk értékes és korlátozott erőforrás, melyet minden nap hatékonyan kellene kezelnünk. A személyes és szakmai életünk során számtalan helyzet adódik, amikor határozottan, de udvariasan nemet kell mondanunk. Ám ez nem mindig megy simán. Pedig az akaratunkat kifejezni nem bűn.

A tudatos időgazdálkodás kulcsfontosságú ahhoz, hogy elérjük céljainkat, megőrizzük az egyensúlyt, és elkerüljük a túlzott terhelést.

Íme néhány tipp, hogy könnyebben tudj nemet mondani olyan feladatokra, melyek nem a te felelősségi körödbe tartoznak és csak rabolják az idődet.

 

1. Indokold meg a „nemet”!

Sokkal könnyebben elfogadják tőlünk a „nemet”, ha van mögötte egy reális indok. Ez egyébként akkor is igaz, ha kérsz valamit valakitől. Sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy teljesítik a kérésed, ha megindokolod. Például, ha szeretnél előrébb jutni a sorban, akkor ne csak azt kérdezd meg, hogy előre engednének-e, hanem tedd hozzá, hogy elmegy a vonatod, vagy valami ilyesmit.

Na de, térjünk vissza a „nemek”-hez! Fontos, hogy jó indokot találj, mert a nagyon rátartiak megpróbálhatják kikezdeni. Tisztázd a prioritásaid, hogy még világosabb legyen a dolog, és legyél határozott, de nyugodt, mikor közlöd. Ez a módszer akkor hatékony, amikor nyíltan és őszintén szeretnénk kommunikálni az aktuális terheltségünket vagy prioritásainkat.

 

Például:

Jelenleg más kötelezettségeimnek kell eleget tennem, így most nem vállalhatok újabb feladatot.
Nem mehetek el a találkozóra, mert be kell fejeznem egy határidős feladatot.

 

2. Javasolj alternatívát!

Ha nem akarsz teljesen elutasító lenni, de a feladat nem a kedvedre való, akkor ajánlj fel üzletet, ami mindkettőtöknek jó.

 

Például:

Nem tudok részt venni az eseményen, de segítek a szervezésben.
Nem csinálom meg a prezit helyetted, de szívesen átnézem az árajánlatokat, hogy több időd legyen.

 

3. Szabj feltételeket!

Mondj „igent”, de ne ingyen! Tedd világossá, hogy csak akkor csinálod meg a kért feladatot, ha kapsz érte valamit cserébe, ami több, mint vállon veregetés. Mondjuk átpasszolhatsz te is valamilyen feladatot, vagy túlórapénzt kérhetsz.

 

Például:

Rendben, megcsinálom, de akkor holnap nem jövök be 8-ra.
Oké, elvállalom, de akkor te csinálod az adatrögzítést.

 

4. Cseréld el a „nemet”!

Ha valaki új feladatot bíz rád, akkor felkínálhatod neki a lehetőséget, hogy válasszon: vagy az újat csinálod meg, vagy a régit, a kettő együtt nem megy.

 

Például:

Szívesen vállalom, de akkor a könyvelést el kell halasztanom. Melyik legyen?
Oké, vállalom az esti műszakot, de akkor hétvégén nem tudok bejönni. Melyik legyen?

 

5. Vetítsd előre a „nemet”!

Ha egy adott helyzetben egy kis engedményt teszünk, de nem szeretnénk, hogy az elvárásokat a jövőben is ugyanazon a szinten tartsák, előre jelezhetjük, hogy ez egy kivétel volt. De aztán tartsuk is be a szavunkat! Ha ilyen módon kifejezzük, hogy nem szívesen vállalunk ilyen plusz munkákat, akkor egy idő után nem is fogják tőlünk kérni. Senki sem szeret konfrontálódni.

 

Például:

Most az egyszer megteszem, de legközelebb nem.
Oké, most megcsinálom a leltárt, de ez nem az én feladatom, úgyhogy ez az utolsó alkalom.

 

Miért nehéz másoknak „nemet” mondani? Részben az elfogadás iránti vágy miatt. Az emberek tartanak attól, hogy a határozott elutasítás rossz színben tüntetheti fel őket, vagy konfliktust szülhet. A kényelmetlenség és konfliktuskerülés mellett a kötelesség érzése is szerepet játszhat. Vagy csak félünk attól, hogy nem szeretnek minket, ha „nemet” mondunk, vagy attól, hogy nem felelünk meg a társadalmi elvárásoknak.

Viszont, azok, akik megtanulják határozottan kifejezni az igényeiket és priorizálni a feladatokat, jobban irányítják az életüket, és kevésbé vannak kitéve a stressznek és a túlterhelésnek. Ezt tartsd szem előtt!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük