Energia- és időbeosztás

Mi a hatékonyság?

Jó érzés hatékonynak lenni, de nem mindig sikerül, néha csak úgy elpárolog az időnk és nem tudunk eredményeket felmutatni.

Hogyan lehet javítani a hatékonyságunkon? Ez is csak odafigyelés és gyakorlás kérdése, persze jelentősen függ a feladatainktól is.

A hatékonyság egy olyan állapot, amikor a lehető legjobb eredményt érjük el a rendelkezésre álló erőforrásokkal és idővel. Az igazán hatékony emberek olyan módon használják fel az erőforrásaikat, hogy maximalizálják az elért eredményeket és minimalizálják az idő- és energiafelhasználást.

 

Hatékonyság vs. eredményesség

A hatékonyság és az eredményesség szoros kapcsolatban állnak, de nem szinonimái egymásnak. Fontos, hogy lássuk a különbséget!

Míg a hatékonyság azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat és időt optimálisan használjuk fel, az eredményesség a kitűzött célok elérését jelenti.

Lehetünk hatékonyak a feladatok végrehajtásában, de lehet, hogy nem érjük el a kívánt eredményeket. Vagyis, olyan feladatokat is tudunk hatékonyan csinálni, melyeknek nincsen számunkra fontos eredménye.

Viszont, ha hatékonyan kezeljük az erőforrásokat és az időt, akkor nagyobb esélyünk van az eredményességre is, hiszen a hatékony munkavégzés támogatja a céljaink elérését. De ehhez célirányos feladatokat kell kitűznünk magunk elé, és nem periférikus szöszmötöléseket.

 

Mikor van maximumom a hatékonyságunk?

Van néhány pszichológiai tényező, ami meghúzódik a hatékonyságunk mögött. Az egyik legfontosabb, hogy erős a motivációnk. Akár belső, akár külső forrásból származik a motiváció, mindig segít abban, hogy kitartóan és produktívan tudjunk ügyködni.

A motiváció sem elég önmagában, főleg, hogy „egyszer volt, hol nem volt”, kell az önkontroll, az önirányítás képessége is. Az önirányítás az, amikor képesek vagyunk meghatározni a célokat, és hatékonyan irányítani a cselekvéseinket azok elérésének érdekében. Az önirányítás magában foglalja az időbeosztást, az erőforrások kezelését és az akadályokkal való megküzdést.

 

Tippek hatékonyság növeléséhez

Legyenek jól fixálva a céljaid! Határozz meg konkrét célokat és rangsorold őket fontosság szerint!

Ne csak az időbeosztásra figyelj, hanem az energiabeosztásra is! Lehet, hogy van elég időd egy adott feladat elvégzésére, de ha nincs elég energiád, nem fogod tudni hatékonyan végrehajtani azt. Az energiaszintjeid a nap folyamán is változnak, nem mindegy például, hogy mikorra időzíted a szellemi és a fizikai munkákat. Olvasd el ezt a cikket, segíthet jobban megérteni a témakört: Így rajzold meg az energiagörbéd!

Priorizálj! Ismerd fel, hogy nem minden feladat vagy kérés lehet prioritás. Ne félj nemet mondani olyan feladatokra, amelyek nem segítik a céljaid elérését, vagy amelyek túlterhelhetnek!

Próbáld meg kizárni a zavaró tényezőket! Tanulj meg koncentrálni egy adott feladatra, a fókuszált figyelem segít hatékonyabban elvégezni a feladatokat, kerüld a multitaskingot!

Legyenek megfelelő eszközeid! Erre kevésbé szoktunk gondolni, de egy éles késsel sokkal könnyebb zöldséget aprítani. Ha egy feladatot a megfelelő eszközökkel végzed el, hatékonyabb lehetsz!

A gyakori feladatokra legyen egy rendszered! A rendszeresség és következetesség segíti a hatékonyabb tevékenységet. Hozz létre rendszereket és rutinokat!

Szánj időt a regenerációra! Ne felejts el pihenni és feltöltődni! A megfelelő mennyiségű alvás és regenerációs idő segít növelni az energiaszintedet és hatékonyabban tudsz majd dolgozni.

Tanuld meg kezelni a stresszt és az esetleges nehézségeket! A hatékony stresszkezelés javítja a mentális és fizikai állapotodat, ami hozzájárul a hatékonyság növeléséhez.

 

Ne görcsöld túl a dolgot, nem kell, hogy életed minden területén szuperhatékony legyél, nem vagy robot! Azokra a területekre koncentrálj, ahol gyors fejlődést szeretnél elérni!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük