Könyvajánló

Könyvajánló: Brendon Burchard: A motiváció kiáltványa

Én mindent elolvasok, ami a motivációról szól. Megörültem, mikor megláttam ezt a szép fekete könyvet. Brendon Burchard neve is ismerős volt, ő egy elég népszerű motivációs előadónak számít.

Ez a könyv, ahogy a címe is mutatja egy kiáltvány. Nagyjából olyan a hangulata, mintha valaki a színpadon állna és fokozott idegállapotban a motivációról kiabálna. A fő mondanivaló, hogy eddig rabok voltunk, legyünk már végre szabadok. (Ismerős gondolat, nem?)

Tartalmasságát tekintve csak az első fejezet értékelhető, a második fejezet tömény bullshit, vagy rizsa, ha jobban tetszik. Az értékes gondolatokat megpróbálom összefoglalni neked.

 

A szabadságról és a félelemről

A legnagyobb feladatunk, hogy rázzuk magunkat gatyába, és kezdjünk el tudatosan, teljes erőbedobással élni. Mindenkinek joga van a szabadsághoz, és mindenki vágyik is rá, de csak kevesen érik el. Ez a motivációnk forrása is: szabadságra és kiteljesedésre vágyunk. Ez önző célnak tűnik, de ha sikerül elérnünk ezt az állapotot, akkor sokkal többet tudunk adni a világnak. Hitelesek, őszinték és energikusak leszünk.

Hogyan érhetjük el a szabadságot? Szilárd akarattal és szorgalmas törekvéssel.

„Kizárólag aktív önkifejezéssel és saját céljaink követésével válhatunk igazán szabaddá.”

A szabadság felelősségvállalással is jár. Felelősek vagyunk a meggyőződéseinkért és a viselkedésünkért. Néha csak szenvedés által dobhatjuk le a rabigát, de megéri.

A félelem az ellenség, ami elszakít a szabadságtól. A szeme közé kell néznünk, és tudatosítanunk, hogy ez csak egy mentális konstrukció. A félelem akaraterővel és gyakorlással legyőzhető, csak akkor irányít minket, ha hagyjuk. Arra kell összpontosítani, amit nyerhetünk a változástól.

„Életünk legnagyobb csatája tehát a szabadságvágyunk és a vágyainkat leromboló, félelemmel teli ösztöneink között zajlik.”

El kell kerülnünk az aggodalmaskodókat, mert félelmeik átragadhatnak. A túlzó szeretet és óvás visszatarthat minket. Szintén kerüljük a gyengéket és a lustákat, akik nem tudnak és nem is akarnak semmiért sem erőfeszítést tenni. Meg kell tanulnunk kezelni a gonosz és ostoba embereket, mert ilyenek is keresztezhetik utunkat. Ne süllyedjünk a szintjükre. Az önuralom segít.

 

Amit a motivációról tudni kell

A motiváció szó jelentése: indíték, cselekvésre való késztetés. Az emberek két legfőbb motivációja a szabadság és a félelem. (Valóban?) A motiváció valójában nem egy érzés, hanem egy tudatos elköteleződés egy cél érdekében. Gondolkodásmódból eredő energia. Minden emberi állapot és érzelem tudatosan előidézhető az elménkben, így a motiváció is. Nem a véletlen műve, nem szerencse, hanem tudatosság.

A motivációt beindíthatja az ambíció és az elvárás, vagyis a vágyak. De a vágyak nem érnek semmit, ha nem hiszünk magunkban, hogy képesek vagyunk valóra váltani őket. Két dolog segít fenntartani a motivációt: a figyelmünk irányítása és az erőfeszítések. Megkönnyíti a dolgokat az is, ha sikerül magunk körül támogató környezetet kialakítani.

 

A II. fejezet egy igazi bullshit-tanulmány

Ebben a fejezetben 9 vállalást sorol fel, melyeket magunkévá kéne tennünk. Nem vesztegetnék rá sok időt, csak a teljesség kedvéért felsorolom őket!

  1. Álljunk teljes jelenléttel és erővel az élethez! – éljük meg a pillanatot!
  2. Vegyük kezünkbe az életünk irányítását!
  3. Győzzük le a démonainkat!
  4. Bátran haladjunk előre!
  5. Érezzük át az örömet és a hálát!
  6. Őrizzük meg a tartásunkat!
  7. Tárjuk ki a szívünket!
  8. Ösztönözzünk kiválóságra!
  9. Lassítsunk!

Összességében azt tudom mondani, hogy vannak jó gondolatok ebben a könyvben. Viszont érdemes kritikus hozzáállással olvasni, mert retorikailag nagyon trükkös. Egy bekezdésen belül is képes súlyos önellentmondásokba keveredni. Nagyon színezi, csűri, csavarja, de aki figyelmes, találhat benne értéket is, csak ki kell bányászni a sok közhely közül.

Motiváltabb lettem-e a könyv elolvasása után? Nem igazán. Inkább csak arra, hogy írjak egy ennél sokkal jobb könyvet a témában. Holnap bele is kezdek.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük