Könyvajánló

Könyvajánló: Dan Millman: A békés harcos útja

Dan Millman könyveit azoknak ajánlom, akik nem szeretik a tankönyvszerű önfejlesztő könyveket, mégis szívesen olvasnának fejlesztő irodalmat. Millman ugyanis történetekbe ágyazva igyekszik tanítani, hozzásegíteni az önismerethez és a személyes fejlődéshez.

Mondhatjuk, hogy fejlesztő regényeket ír szerintem kifejezetten fiataloknak, mert a nyelvezete és a stílusa olyan, mintha egy középiskolás diák írta volna. Kicsit erőltetett szituációk és párbeszédek vannak a könyvben, de azért élvezhető.

A Békés Harcos Útja” (The Way of the Peaceful Warrior) Dan Millman talán legismertebb műve, melyet eredetileg önéletrajzi ihletés alapján írt. A könyv egy fiatal tornász és egy rejtélyes mentor, Szókratész történetét meséli el. A történet a személyes fejlődés és az önismeret kereséséről szól. (Film is készült belőle ugyanezzel a címmel.)

„Az élet nem magánügy. Egy történet és a benne hordozott üzenetek akkor lehetnek csak hasznosak, ha azokat másokkal is megosztjuk.”

A könyv központi karaktere Dan, aki keresi az élet értelmét és boldogságot, kicsit depressziós természetű. Sikeres, jól szituált, de úgy érzi, hogy valami hiányzik az életéből. Dan egy éjszaka találkozik egy rejtélyes alakkal, akit Szókratésznek nevez el. Ő egy olyan tanítómester, aki rendkívüli spirituális bölcsességgel és tudással rendelkezik (bár meg sem közelíti a valódi Szókratészt). Afféle filozófus-varázsló.

A történet során Dan fokozatosan elkezd tanulni Szókratésztől, aki megosztja vele az élet és a tudatosság mélyebb aspektusait. Dan az önismeret útján halad, megkérdőjelezi korábbi értékeit és hiedelmeit, és rádöbben, hogy az igazi béke és boldogság belülről fakad. Nagyon sokat épít Eckhart Tolle: A most hatalma című művére, vagyis hangsúlyozza a jelen fontosságát!

 

Néhány értékes gondolat a könyvből:

  • Az egyik legtöbbet idézett gondolat az, hogy „a cél az út”. Vagyis az út, amit az ember bejár a személyes növekedés és a tudatosság terén, ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint a végső célok vagy eredmények.
  • Csak a jelen pillanatban lehet megtalálni a belső béke és a boldogság forrását.
  • Az alapvető problémánk a „túlcsordulás”. Túl sok tényt raktározunk el a világról, de keveset tudunk önmagunkról.
  • Minden, amit valaha tudnod kell, az benned van.
  • Az érzelmeid felett úgy tudsz uralkodni, hogy hagyod őket áramlani és távozni.
  • A legtöbb lelki és érzelmi problémát minimumra lehetne csökkenteni, ha figyelmet fordítanánk a helyes étkezésre.
  • Az élet egy kiváló tanítómester, de csak akkor tanít, ha hajlandó vagy meghallani. Az életünk tapasztalataiból tanulhatunk, de ehhez nyitottaknak kell lennünk azokra.

 

A békés harcos útja folytatódik egy következő kötetben, aminek a címe A békés harcos szent utazása. Ez a regény már sokkal kifinomultabban van megírva, és arról szól, hogy a főhős egy önkereső világ körüli útra indul. Sokkal spirituálisabb történet, mint A békés harcos útja, érdemes a két történetet egymás után elolvasni.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük