Könyvajánló

Könyvajánló: Danielle Marchant: Szünet

Az első benyomásom nem volt túl rózsás. Ugyanis én azt szeretem, ha egy könyvet tartalommal töltenek meg, és nem színes-szagos kis rajzocskákkal. Vagy akkor írják rá, hogy mesekönyv. Mégis ahogy haladtam az olvasással, rájöttem, hogy a könyv maga is egy szünet akar lenni, nem csak értekezni akar a szünetről. Tehát műfajilag egy hangulatkönyv, és inkább női célközönségnek szól. Idézetek, akvarellmaszatok és pasztellszínek tarkítják. A tartalma röviden összefoglalható.

Mi a szünet?

A szünet egy lehetőség arra, hogy a gondolatainkra figyeljünk, hogy megértsük a következő lépésünk. Egyszerre levegővétel, hallgatás és elvonulás. Benne van a lehetőség a változtatásra. Arra ösztönzi az embert, hogy ráhangolódjon a megérzéseire és a saját belső hangjára. A szünetnek, a megpihenésnek rengeteg előnye van, ezért érdemes tudatosan beépíteni az életünkbe. Vagyis meg kell tanulnunk szünetet tartani.

„Az élet fontosabb üzenetei és útjelzői általában a nyugalom időszakában jönnek.”

Hogyan tartsunk szünetet?

1. Helyezd magad előtérbe!

Magadat előtérbe helyezni nem önzés, hanem szükséglet. Másokon segíteni is csak akkor tudsz igazán, vagy jó szívvel, ha rendezed a kapcsolatot önmagaddal. A szünet feltárás, arra van, hogy feltedd magadnak a fontos kérdéseket, hogy felfedezd a valódi énedet.

„Ha úgy érzed, hogy kezdesz teljesen lemerülni, segít, ha végig gondolod, hol mondasz le a saját igényeidről mások javára.”

Fontos hallgatnunk a megérzéseinkre, mert ezek mutatják az utat. Ahhoz, hogy a világgal harmóniát teremtsünk, először magunkban kell harmóniát teremtenünk.

2. Kapcsolódj a természettel/természeteddel!

Fel kell térképezned a saját természetedet, a ritmusodat. Lehet, hogy túl gyorsan élsz. Nem biztos, hogy a kimerítő sportolási forma a neked való, néha gyengébb mozgásformákra van szükség. Fedezd fel magadban a kreativitást és hagyd kibontakozni.

A természetben töltött idő segít, hogy ráhangolódj a saját természeted megértésére. A természet segít lelassulni.

3. Keresd meg a számodra ideális meditációs gyakorlatot!

A szerző ajánl neked többet is: légzőgyakorlatokat, írásgyakorlatokat, mozgásgyakorlatokat. Ír az erdőfürdőzésről is, és hangsúlyozza a mindfullness fontosságát. (Erről itt olvashatsz bővebben: Mi a mindfullness?)

A szünet folyamatát nagyjából így írja le:

  • Lélegezz!
  • Gondold át, mit szeretnél igazából!
  • Álmodozz!
  • Nézz szembe a félelmeiddel!
  • Gyakorold, hogy mindennap teszel magadért valamit!

Mit nyerhetünk a szünettel?

Ha nem tartunk szünetet, előbb-utóbb az élet kényszerít rá. A test folyamatosan küldi az üzeneteit, de ezeket általában figyelmen kívül hagyjuk. Minél jobban fel tudjuk ismerni ezeket a jeleket, annál könnyebb lesz az életünk folyása. Ha tudatosan alkalmazzuk a szüneteket, gördülékenyebb lesz minden.

Néha akkor válunk a legeredményesebbé, ha kikapcsolunk egy kis időre. A szünet ereje abban áll, hogy ugyanannyit tudsz elvégezni kevesebb energia ráfordításával.

Összességében egy nyugodt hangulatú könyv, ami segít a fókuszt elterelni a napi rutinról. Rávilágít arra, hogy ne zsákmányold ki magad és a világnak se hagyd. Találsz benne használható gyakorlatokat is, melyek segítenek szünetet tartani.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük