Könyvajánló

Könyvajánló: Eckhart Tolle: A most hatalma

Dióhéjban ez a könyv arról szól, hogy az emberek leginkább a múlton rágódnak vagy a jövőn aggódnak, és nem képesek megélni a jelent, ami nagy hiba. A mindfullness alapkönyvének is nevezhetnénk, bár van benne spirituális vonal is. Ha nem tudod, mi az a mindfullness, olvasd el ezt a cikket: Mi a mindfullness?

Tolle szerint meg kell szabadulnunk az elme fogságától, vagyis nem szabad hagynunk, hogy az ego játékszerei legyünk. Azt ígéri, hogy segít eljutni az olvasónak egy megvilágosodott tudatállapotba. Ez a megvilágosodás egy természetes állapot, melyben egységnek érezzük magunkat a Léttel. A könyv alcíme: Útmutató a megvilágosodáshoz.

Az, hogy folyamatosan monológok és párbeszédek pörögnek benned, a mentális zaj, a gondolkodás kényszere akadályoz meg abban, hogy ezt az egység-érzést megéljük.

Amit tenned kell: állítsd a „mostot” életed középpontjába! Csak a most létezik, csak a jelen van. A megvilágosodott ember figyelmének a központjában mindig a most áll, de mellékesen azért tudatában van az időnek.

„A mostban, az időnélküliségben, minden problémád elillan. A szenvedéshez idő kell, a mostban az tehát nem létezhet.”

Szép is lenne. Szerinte a problémák csak illúziók, nem szabad azonosulnunk velük, mert csak helyzetek vannak.

Az elmélet lényege, hogy átadjuk magunkat az élet áramlásának és nem állunk ellen. Tesszük, amit tennünk kell és elfogadjuk, ami van.

„Ne gondolj tehát tetteid gyümölcsére! Csak magára a tevékenységre figyelj! A gyümölcs magától beérik.”

 

Nekem nagyon nem szimpatikus ez az életfelfogás, és szerintem több sebből vérzik az elmélet. Például, ha nem gondolok tetteim eredményére, akkor nem is lesz kedvem semmit se csinálni. Ha nem gondolok a gyümölcsre, akkor nem is fogok gyümölcsfát ültetni.

Carpe diem, persze, jól hangzik. De nem fér bele az elméletbe a motiváció, a tervezés, a célok, a változás, a fejlődés, a kitartás. Ha csak arra vagyunk képesek, hogy elfogadjuk, ami jön, és csak azzal foglalkozunk, ami éppen elénk kerül, akkor nem leszünk többek manipulálható báboknál. Csak néhány átlagos kódsor leszünk a mátrixban.

Természetesen fontos, hogy megéljük a pillanatot, de nem zárhatjuk ki a múlt értelmezését és a jövő tervezését a gondolkodásunkból. Nem is vagyunk rá képesek, mert időben létezünk. Egyébként a múlt és a jövő nélkül nem is tudnánk meghatározni, hogy mi az a most.

 

Szóval ez is inkább egy „könyv-nemajánló” cikk lett, bennem ez az iromány ellenérzéseket váltott ki, de ez szubjektív vélemény. Van benne egy ezoterikus vonal, ami csak rátett még egy lapáttal.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük