Könyvajánló

Könyvajánló: Edward de Bono: Laterális gondolkodás

A laterális gondolkodás egy olyan módja a gondolkodásnak, aminek következtében új ötletekre tehetünk szert. Edward de Bono nevezte így el, szembe állítva a szokványos, logikus gondolkodással.

A „laterális” szó jelentése: oldalsó, ami arra utal, hogy ez a gondolkodásmód szélesebb sávban mozog, nagyobb látószögből merít, mint a logikus gondolkodás, amit vertikálisnak (függőleges) nevez.

Hogyan működik a laterális gondolkodás?

A laterális gondolkodás az elme működésének rendhagyó, kreatívabb módja, afféle „heuréka-élmény”. Kreatív, de nem csupán művészi értelemben, mert lényege, hogy olyan ötletek szülessenek, melyekből valamilyen haszon származik.

Azok az esetek példázzák a legjobban, amikor a megoldás magától értetődőnek tűnik, amint rájön az ember, mint mikor leleplezünk egy bűvésztrükköt. A példáknak nagy jelentősége van a könyvben, ugyanis a laterális gondolkodás csak az elme szoktatásával sajátítható el, így működés közben kell megértenünk, és gyakorolnunk. Ezért rengeteg példát és metaforát tartalmaz a könyv, melyek izgalmasak lehetnek azok számára, akik érdeklődnek a tudományos világ iránt.

A laterális gondolkodás elsajátítható készség, de nem pusztán olvasással. Azt hinnénk, hogy az új ötletek születése csupán a véletlen műve. De ez nem így van, hiszen bizonyos embereknek, például Edisonnak több jutott belőle. Tehát az a valószínűbb, hogy ez egy bizonyos gondolkodásmód miatt van.

Van szerepe a véletlennek is az új ötletek születésében, de nem csak annak. A véletlenek szerepe az új ötleteknél, hogy olyasmire hívják fel a figyelmet, amit nem kerestünk volna. Számos tudományos felfedezés született véletlenek közrejátszásával (pl.:röntgen). Már csak ezekért az érdekességekért is érdemes belelapozni a könyvbe.

A véletleneket bizonyos módszerekkel meg lehet idézni, például brainstorminggal (mikor kimondjuk, ami eszünkbe jut, akkor is, ha nem tartozik a témához) vagy céltalan játékkal.

„Ideális esetben elménknek meg kell engednünk, hogy bármilyen véletlenszerű forrásból származó információt elfogadjon.”

 

A laterális és a vertikális gondolkodás viszonya

A laterális gondolkodás célja az új ötletek létrehozása, melyre számos területen szükség lehet, akár saját életünkben is. 4 alapelv van, ami segít minket ebben:

  • Fel kell ismerni az uralkodó gondolatot és kereteit.
  • Ki kell lépni a keretekből és új megközelítéseket keresni.
  • Lazítani kell a szabályokon és hagyni csapongani az elmét.
  • Ki kell használnunk a véletlen adta lehetőségeket.

Bár a laterális gondolkodás a logikus/vertikális gondolkodással szemben áll, a kettő valójában kiegészíti egymást. Egy gondolat kidolgozása éveket vehet igénybe, és alapos munka kell hozzá, ez a logikus gondolkodás terepe. Maga az ötlet egy megvilágosodott pillanat alatt megszülethet, ez a laterális gondolkodás terepe. Egy új ötlet hatására egy másik új ötlet jöhet létre, és beindul egyfajta láncreakció.

Ha ötletgyáros szeretnél lenni, vagy olyan területen dolgozol, ahol sok új ötletre van szükség, akkor kezdd azzal, hogy elolvasod ezt a könyvet. Összességében érdekes olvasmány, de nem könnyű, nagy odafigyelést igényel. Viszont rengeteg példa és metafora van benne, ami könnyebbé teszi a megértést.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük