Könyvajánló

Könyvajánló: Jen Sincero: Vagány szokások

Ez a könyv nem csak fizikai értelemben lapos, de tartalmilag is elég soványka. Lehet, hogy az a baj, hogy mostanában amilyen könyveket olvastam a szokásokról, azok simán kenterbe verik. A szokás hatalma, az Atomi szokások és az Apró szokások is sokkal jobban megragadják a szokások kialakításának témakörét.

Szóval, ha szokásformálásba kezdesz, ne ez a könyv legyen az első, amit elolvasol.

De mégis, mindenben van valami érték, csak jól oda kell figyelni, hogy megtalálja az ember. Ebben is találtam olyan gondolatot, ami érdekes lehet. Megpróbálom ezt kiemelni, de előbb egy kis összefoglaló, hogy miről is szól a Vagány szokások. (Angolul egyébként jobban hangzik a címe: Badass Habits)

Jen Sincero nem ismeretlen név az önfejlesztés világában. Számos bestseller szerzője, motivációs előadó és coach. Ez a stílusán is látszik, próbál nagyon motiváló, szellemeskedő lenni, ezért könnyű olvasmány.

A könyv célja, hogy segítsen megérteni, miért nehéz szokásokat kialakítani és fenntartani, valamint próbál gyakorlati eszközöket kínálni, amelyekkel tartós változásokat érhetünk el az életükben. Ez utóbbi nem nagyon sikerül neki.

 

Lényeges gondolatok

A szokások kialakításának első lépése a tudatosság növelése és az önismeret elmélyítése. Arra ösztönöz, hogy vizsgáld meg, miért akarsz változtatni, és milyen mélyebb szükségleteidet vagy vágyaidat akarod kielégíteni az új szokásaiddal. Kapcsolódj mélyebb szinten, érzelmileg is az új identitásodhoz és céljaidhoz, így növelheted a motivációt és az elköteleződést.

„Ha az új szokás kialakításakor a tetteiden változtatsz, de közben maradsz az, aki vagy, az olyan, mintha széllel szemben futnál.”

A határok meghúzása és a keretek kialakítása kulcsfontosságú elemei a szokások fenntartásának. A negatív hatások minimalizálása és egy támogató környezet megteremtése elengedhetetlen a sikerhez. Állíts fel egészséges határokat és mondj nemet olyan dolgokra és emberekre, amelyek gátolnak vagy hátráltatnak a céljaid elérésében.

„A szokásaid határozzák meg azt, hogy éppen ki vagy. A határaid szabják meg azt a teret, amelyre ahhoz van szükség, hogy az lehess, aki éppen vagy.”

 

Amiért értékes lehet ez a könyv

Tulajdonképpen, ha az lenne a címe, hogy „Hogyan vizualizáld az új énedet”, akkor egész jó könyv lenne. A 21 napos gyakorlati feladatok jó része, ugyanis vizualizációs gyakorlat, és kevésbé szól a szokásokról.

Inkább a mentális akadályok leküzdéséről, az önbizalom növeléséről és az egészséges határok kialakításáról tanulhatsz belőle valamit.

Tehát, amit nyerhetsz az elolvasásával az egy hozzáállás kialakítása, amit az új szokások bevezetése előtt érdemes magadévá tenned.

„Úgy kezdtem el gondolkodni, cselekedni és világot észlelni, mintha már az a személy lennék, akivé válni akarok.”

 

Kinek ajánlom?

Annak, aki még csak gondolkozik azon, hogy változtatni kéne az életén, de még hezitál. Ez inkább egy motiváló könyv. Azt nem biztos, hogy meg fogod tanulni belőle, hogy hogyan alakíts ki könnyen új szokásokat, de segíthet ráállni egy megfelelő gondolkodásmódra, ami eljuttat a következő lépésig.

A könyv foglalkozik a mentális akadályokkal is, amelyek megnehezítik a szokások kialakítását, mint például az önbizalomhiány, a félelmek és a korlátozó hiedelmek. Szóval, ha úgy érzed ilyesmivel küzdesz, akkor neked motiváló lehet ez a könyv.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük