Könyvajánló

Könyvajánló: Roy F. Baumeister – John Tierney: Akaraterő

Gondolom, a címéből is kitaláltad, hogy ez a könyv az akaraterőről szól, vagyis arról, hogy hogyan fejleszthető az önkontroll. A szerzőpáros komoly munkát fektetett ennek a könyvnek a megírásába, ugyanis összegyűjtöttek minden olyan pszichológiai kísérletet, ami érinti az akaraterő témáját. Ezeket közérthetően meg is osztják velünk, és ezek mentén építik fel a tartalmat és a fejezeteket.

Engem elég nehéz lenyűgözni könyvek terén, de ez tényleg ott van a szeren. Nagyon tartalmas és jól összerakott könyv, szívből ajánlom!

Hogyan működik az akaraterő?

Az akaraterő teszi lehetővé, hogy megváltoztassuk magunkat és a társadalmunkat, egy nagyon fontos belső erőről van szó. Nem egy adottság, vagyis nem csak annyi van belőle, amennyit születésedkor kaptál, hanem fejleszthető, akár egy izom. Viszont könnyen ki is tud fáradni az izomhoz hasonlóan, ezért kell is fejlesztenünk és meg kell tanulnunk kezelni!

Kutatók szerint az emberek ébren töltött óráik legalább egyötödét a vágyaknak való ellenállással töltik, vagyis napi 3-4 órát. A kísértések kb. egyhatodának be is hódolunk. Tehát az önkontroll nélkülözhetetlen erősség, és egyben a sikeres élet kulcsa.

Véges mennyiségű akaraterőnk van, vagyis, ha sokat használjuk, akkor kimerül. Ezt a jelenséget egokimerülésnek hívjuk.

„Ha ellenállunk a desszertnek az ebédnél, kevesebb akaraterőnk marad, hogy megdicsérjük a főnöknőnk borzalmas frizuráját.”

Honnan származik az akaraterőhöz szükséges energia? Fel lehet-e tölteni? Meglepő, de szoros kapcsolat van a glükóz és az önkontroll között. Ha nincsen elegendő glükóz a szervezetünkben, akkor az akaraterőnk is gyengébben muzsikál.

 

Hol vesszük hasznát az akaraterőnek?

  • gondolatok kontrollja
  • érzelmek kontrollja
  • impulzuskontroll (ellenállni a kísértéseknek)
  • teljesítménykontroll (egy feladat elvégzésére összpontosítunk)

 

Hogyan fejleszthető az akaraterő?

Az önkontroll első lépése a megfelelő célkitűzés. Jó, ha egy bizonyos célra koncentrálunk. Nem tanácsos például sok újévi fogadalmat tenni, mert kevésbé valószínű, hogy bármelyik is megvalósul. Egy adott mennyiségű akaraterőnk van, amit akkor tudunk hatékonyan felhasználni, ha egy célra összpontosítunk.

A problémát általában nem a célok hiánya jelenti, hanem hogy túl sok van belőlük. Ha túl sok mindent akarunk, akkor minden kicsúszik a markunkból. Az egymásnak ellentmondó célok miatt sokat aggódunk, kevesebb dolgot végzünk el és a testi és szellemi egészségünk is károsodik. Könnyen „döntési fáradtságba” hajszolhatjuk magunkat.

Az önkontroll fejlesztésének második lépése a viselkedés megfigyelése. Szabályokat kell felállítanunk és betartanunk azokat, továbbá olyan szokásokat kialakítani, melyek segítenek minket a fejlődésben.

„Semmi sem olyan hatásos, mint egy szabály, aminek engedelmeskedni kell. Olyan az ereje, mint a kőbe üreget vájó vízcseppnek.”

Néha nem elég, ha csak saját magadtól kéred számon a dolgokat, hatásosabb, ha megosztod valakivel a céljaid. Például, ha maratonra készülsz, akkor oszd meg a napi futásaid eredményét valamelyik social média felületen.

Ez azért is lehet hatásos, mert általában jobban érdekel minket, hogy mások mit gondolnak rólunk, mint az, hogy mit gondolunk saját magunkról. Nem szívesen mondunk csődöt mások előtt.

 

Ez csak egy kis ízelítő volt a könyvből, remélem kedvet kaptál az olvasásához. Ha csak egy önfejlesztő könyvet olvasol el az életedben, akkor legyen ez!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük