Önfejlesztés

A céltervezés 4. szabálya: Ne csak fejben legyen meg!

Az egyértelmű, hogy mindenkinek megvan fejben, hogy mit szeretne elérni. Főleg, ha átnézted és megfogadtad az első 3 szabály tanácsait.

De vajon elég hatékony módszer az, ha csak a fejedben van meg?

Eláraszt minket az információ-cunami, melynek következtében rengeteg dolgot kell tárolnunk a fejünkben. Sokszor el is felejtünk ezt-azt, vagy egyszerűen csak elhalványodnak a dolgok, melyek korábban baromi fontosnak tűntek. Minél több dolgot tárolsz az agyadban, annál kevesebb hely marad a kreatív gondolatoknak, szóval ne terheld le nagyon a szürkeállományod, jegyzetelj, amennyit csak tudsz!

 

Miért jó, ha leírod a céljaidat?

Amint papírra veted, hogy mit akarsz elérni és hogyan, a gondolatból máris kívánság lesz. Adsz neki egy nevet, tehát pontosítod, körülírod, jobban megismered, így könnyebben rögzül. Ha csak a fejedben van meg, olyan, mintha egy fiók mélyén lenne, ha leírod, olyan, mintha ott lenne előtted az íróasztalon.

Tulajdonképpen ez lesz a célod első gyakorlati megnyilvánulása, tehát nem csak elméletileg fog létezni, hanem fizikailag is.

A tervezési folyamatot is sokkal könnyebb papíron végezni, az egész átláthatónak és megvalósíthatónak fog tűnni.

Másfelől, ha leírod azt, amit el szeretnél érni, az kvázi egy szerződés önmagaddal. Nagyobb valószínűséggel állsz neki a megvalósításnak, mintha csak gondolatként kezelnéd az elérendő célt. Így számonkérhetővé válik és ez fontos.

Tehát legyen a nulladik lépés, hogy leírod a céljaidat, lépésekre bontod őket és határidőt rendelsz melléjük.

 

Milyen más módszert alkalmazhatsz?

Én az írásra esküszöm, ezért is alkottam meg a Bakancslista céltervező naplót. De ha te nem vagy az a grafomán típus, akkor van még néhány taktika, ami segít, hogy előtérbe helyezd a célodat.

 

1. Találj egy szimbólumot és tedd látható helyre!

Például, ha el akarsz utazni Balira, tegyél ki róla egy képeslapot jól látható helyre. Ha egy bizonyos autóra vágysz, helyezz el egy matchbox-ot oda, ahol nap mint nap látod.

Ennek az a lényege, hogy ébren tartsa benned a vágyat, ugyanis a vágy minden cél alapja, és ez késztet arra, hogy megpróbáld megvalósítani. Legyen a célod szem előtt!

 

2. Csinálj céltáblát!

Nem a darts-ra gondolok, hanem egy olyan faliújságra, ahová hangulatképeket, fotókat, rajzokat, irományokat, idézeteket tűzöl, hogy egy helyen lásd mindazt, amire vágysz. Ez tulajdonképpen ugyanaz, mint az 1. pont, csak mesterfokon.

 

3. Keress valakit, aki számonkér!

Ha vannak olyan barátaid, akik hajlandóak rá, hogy néha fenékbe billentsenek, akkor oszd meg velük, hogy mit akarsz elérni és mikorra. Kérd meg őket, hogy néha kérdezzenek rá, hol tartasz és cseszegessenek, ha ellustulnál.

A lényeg, hogy ne tartsd magadban a céljaidat. Írd le, rajzold le, vagy oszd meg másokkal stb. Ha így teszel, sokkal kisebb az esély, hogy elblicceled az egészet.

 

Olvasd el a sorozat többi részét is, hogy teljes legyen a kép:

A céltervezés első szabálya: Tudd, hogy mit akarsz!

A céltervezés második szabálya: Tudd, hogy miért akarod!

A céltervezés harmadik szabálya: Tudd, mennyit ér neked!

A céltervezés ötödik szabálya: Ne félj újratervezni!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük