Önfejlesztés

A céltervezés 5. szabálya: Ne félj újratervezni!

Régen, mikor GPS-sel közlekedtem, mindig görcse rándult a gyomrom, mikor megszólalt a hang, hogy „újratervezés”. Hol szúrtam el? Pánikoltam, pedig valahogy mindig sikerült eljutni a célig. Ez nem csak az úticélokkal van így.

Ha szeretnénk elérni egy célt, akkor általában a tervezéssel kezdünk. Egy jó terv készítése nagy arányban megkönnyíti a haladásunkat. Viszont a tervezési fázisban még kevés információ áll rendelkezésünkre arról, hogy milyen lesz a folyamat, ami a célhoz vezet.

 

A terv több ponton is hibás lehet:

  • alábecsülted a nehézségi szintet
  • túlbecsülted az energiáidat
  • rosszul lőtted be a távolságot
  • esetleg teljesen rossz irányból közelítetted meg a problémát.

 

Kudarcérzés

Ha nem stimmel a terv, úgy érezzük, kicsúszik a lábunk alól a talaj, és bekúszik a gondolat, hogy jobb lenne feladni, pedig csak új tervet kellene készíteni.

Sokszor kétségbeesünk, ha nem sikerül valami elsőre. A tervekkel gyakran előfordul, hogy át kell őket rajzolni az útközben szerzett információk alapján. Ez természetes, nem látunk a jövőbe.

Amit ilyenkor le kell küzdened, az a gondolat, hogyha a terv nem elég jó, akkor te sem vagy az. Ne nagyíts fel kudarccá egy apró hibát!

 

Hogyan tervezz újra?

Az újratervezésnél általában alacsonyabb a motivációs szintünk, mint az első terv elkészítésénél. Ezért érdemes az újratervezést erőgyűjtéssel kezdeni. Pihenj egy kicsit, tedd félre a célodat, foglalkozz olyan dolgokkal, amelyek feltöltenek. Tisztázd magadban a motivációidat, és ha elég erősnek érzed magad, akkor jöhet az új terv.

Vizsgáld meg, hol hibáztál és javíts, ahol kell, vagy ha muszáj, kezdd a nulláról. A lényeg, hogy ne legyél magaddal túl szigorú. Legyen a hozzáállásod pozitív, ne a hibákra koncentrálj, hanem a további lehetőségekre!

 

Olvasd el a sorozat többi részét is, hogy teljes legyen a kép:

A céltervezés első szabálya: Tudd, hogy mit akarsz!

A céltervezés második szabálya: Tudd, hogy miért akarod!

A céltervezés harmadik szabálya: Tudd, mennyit ér neked!

A céltervezés negyedik szabálya: Ne csak fejben legyen meg!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük