Önfejlesztés

Célok és szokások

Mikor kitűzünk magunk elé egy célt, azt hisszük, hogy a leglényegesebb dolog ahhoz, hogy elérjük az az akarat és a kitartás. Pedig sokkal fontosabb a tervezés és a rendszer, amit felépítünk, vagyis a stratégia. A célok önmagukban nem elegendőek. Ahhoz, hogy elérjük őket, szükség van olyan szokásokra, amelyek támogatják a céljainkat.

Vannak rövid távú és hosszú távú céljaink. A rövid távú célokhoz tényleg egy nagy lendület kell, hogy végrehajtsuk, és kész is. Például elutazni egy vágyott helyre, vagy megvenni valami cuccot.

A hosszú távú célok esetében viszont többre van szükség, nem elég a motivációra és az akaraterőre támaszkodni ugyanis ezek véges energiák, hanem ki kell építenünk egy szokásrendszert, ami automatikusan elvezet majd minket a célunkhoz.

Például, ha kockás hasat szeretnél, akkor be kell vezetned új táplálkozási szokásokat, kardió és erősítő gyakorlatokat és valószínűleg több rossz szokásodról is le kell mondanod.

 

Hogyan tarthatod fenn a haladást?

Elsősorban ne a célokra koncentrálj, hanem a szokásokra! Határozd meg pontosan a célodat, aztán gyűjtsd össze azokat a szokásokat, melyeket ha rendszeresen végzel, akkor eléred a kívánt eredményt. Ezzel párhuzamosan gyűjtsd össze azokat a szokásokat is, melyek hátráltatnak az eredmény elérésében. Állítsd a szokásaidat a céljaid szolgálatába!

A megfelelő szokások rendszerességet és könnyedséget jelentenek majd neked, és segítségükkel komoly megerőltetés nélkül érheted el a céljaidat. Ehhez az kell, hogy kísérletezd ki, hogy mely szokások működnek nálad és melyek nem, egy célhoz többféleképpen is el lehet jutni, legyél rugalmas!

 

Mire tartogasd az akaraterőt?

Mikor elhatározod, hogy egy vágyadból cél lesz, akkor az elején lelkes vagy, tele motivációval és akaraterővel. Érdemes ezt az energiát rögtön valamilyen új szokás kialakításába fektetni, ugyanis egy új szokást bevezetni nem lehet némi akaraterő nélkül.

Minden szakember azt tanácsolja, hogy kezdd kicsiben. Ennek az az értelme, hogy ha egy új cselekvés túl megerőltető számodra, akkor abból sosem lesz szokás. Ugyanis, ha elfogy az akaraterőd, mire a szokásod beépül az életedbe, akkor búcsút inthetsz neki, és rengeteg energiát elpazaroltál.

Ha például fogyni szeretnél, az nem opció, hogy akkor mostantól napi fél óra séta, heti 3×1 óra erősítés, kalóriadeficit és zéró nasi. Ha ezt mind egyszerre próbálod beiktatni az életedbe, nagyon valószínű, hogy 1-2 hétnél nem fogod tovább bírni.

Viszont, ha azzal kezded, hogy étkezési naplót vezetsz, aztán ha ez a szokás beépült az életedbe, akkor egy kisebb kalóriadeficitet vezetsz be, ha az is meg van, akkor jöhet a rendszeres séta, és ha az is beépült már, akkor jöhetnek az erősítések.

Ha már automatikussá válik egy folyamat, vagyis szokássá alakul, onnantól kezdve már nem igényel akaraterőt és motivációt, vagy csak nagyon minimálisat. Így építkezhetsz, nem gyorsan, hanem biztosan.

 

Miért nem elég az akaraterő?

Az akaraterő korlátozott és ingadozó erőforrás. Minden nap számos döntést hozunk, és minden döntésünk elfogyasztja egy részét az akaraterőnknek. Ha elfárad az akaratunk, akkor nehezebben tudunk ellenállni a kísértéseknek.

 A szokások kialakítása megspórol nekünk egy csomó akaraterőt. Az automatizálás lényege, hogy ne kelljen minden alkalommal újra és újra aktívan döntéseket hozni.

Amikor egy szokást kialakítunk, az állandó és megbízható módon működik. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden alkalommal újra meggyőznünk magunkat vagy motiválnunk magunkat arra, hogy tegyük azt, amit tennünk kell. Ritkán vitatkozol magaddal, hogy mossál fogat vagy ne mossál, egyszerűen csak megmosod.

A szokások kialakítása hosszú távon fenntartható megközelítést jelent a céljaink eléréséhez. Míg az akaraterőt feszültséggel és erőfeszítéssel társítjuk, addig a szokások kialakítása inkább egy folyamat, amely könnyebben integrálódik az életünkbe.

 

A szokások dominó-hatása

Egyetlen jó szokás bevezetése más jó szokások kialakulásához vezet, ahogy egy dominó ledöntése láncreakciót indít el.

Ahogy egy új, jó szokás beépül a mindennapjainkba, észrevehetővé válnak a pozitív hatásai. Például a reggeli futás növeli az energiaszintünket, javítja a hangulatunkat és az egészségi állapotunkat.

Észrevesszük, hogy képesek vagyunk változtatni az életünkön, és ez a sikerélmény inspirál bennünket arra, hogy további pozitív változtatásokat vezessünk be.

A megnövekedett motiváció és önbizalom hatására újabb jó szokások bevezetésére leszünk képesek. Például, ha a reggeli futás már beépült a rutinunkba, könnyebben bevezethetjük az egészséges étkezést vagy az esti olvasást.

Csak a kezdet nehéz. Az első jó szokás kialakítása és fenntartása növeli az önbizalmunkat és a kompetenciaérzésünket. Ha látjuk, hogy képesek vagyunk egy szokást fenntartani és pozitív eredményeket elérni, ez motivál bennünket arra, hogy más területeken is próbálkozzunk. Ez szinte törvényszerű.

 

Az akaraterő tehát arra kell, hogy a kezdeti lépéseket megtegyük és hatékony rendszert építhessünk ki, mellyel elérhetjük a céljaink. Ha sikerül jó stratégiát kialakítanunk, akkor nem fogunk kétségbeesni és kizökkenni, ha éppen gyengén állunk a motivációval. A jól kialakított automatizmusaink fenntartják a kitartásunkat.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük