Önfejlesztés

Hogyan legyél proaktív?

Ma már szinte minden álláshirdetésben benne van, hogy a jelentkező legyen proaktív, de néha maguk sem tudják, mit értenek ezen, mert több olyan tulajdonságot is felsorolnak, melyek nem passzolnak ahhoz, ha valaki proaktív, például a terhelhetőség, ami szintén gyakori elvárás. Kicsit tegyük tisztába ezt a fogalmat!

A proaktív hozzáállás dióhéjban azt jelenti, hogy te irányítod az életedet és nem csak reagálsz az eseményekre. Tehát elemzel, tervezel, kreatív megoldásokat találsz, tanulsz és igyekszel jobban csinálni (bármiről is legyen szó).

 

A proaktív és reaktív hozzáállás közötti különbség

A proaktív hozzáállást gyakran az öntudatos cselekvés és a felelősségvállalás egyik alapjaként határozzák meg. A proaktív ember tudatosan cselekszik, mert ismeri az értékeit, céljait és saját erőforrásait, és tudatosan választja meg a lépéseit ezek alapján.

Az is fontos, hogy a proaktív gondolkodás a jövőre összpontosít. Terveket dolgoz ki a problémák elkerülésére és stratégiákat a lehetséges problémák kezelésére. Azon dolgozik, hogy a kisebb problémák ne nőjenek nagyobbra.

A reaktív hozzáállás azt jelenti, hogy az eseményekre reagálva hirtelen cselekszünk. Ha valami történik, akkor reagálunk rá. A reaktív gondolkodók kevésbé foglalkoznak azzal, hogy mi történhet a jövőben, inkább az előttük álló munkára összpontosítanak. Ahelyett, hogy a problémák előrejelzésével töltenék az idejüket, a reaktív gondolkodók folyamatosan haladnak a projektekkel vagy feladatokkal.

A proaktív gondolkodók nem képesek így darálni a munkát, inkább azon törik a fejüket, hogy hogyan tudnak olyan rendszereket, automatizmusokat létrehozni, hogy kevesebb feladat vagy probléma adódjon.

 

Egy konkrét példán így néz ki a két attitűd:

Egy lehetséges vásárló rengeteg kérdést tesz fel egy online kapható termékkel kapcsolatban. A reaktív viselkedés azonnal reagál a vásárlói kérdésekre, és megválaszolja őket. Ezzel meg is oldotta a feladatot. A proaktív gondolkodás elemzi a helyzetet, és úgy dönt, hogy kibővíti a termékleírást, vagy létrehoz egy „gyakori kérdések” menüpontot, hogy ne keljen újra és újra megválaszolni ezeket a kérdéseket, ha megint felmerülnének.

 

Milyen a proaktív hozzáállás a gyakorlatban?

A proaktív hozzáállás nem csak elméleti fogalom, hanem valóságos életstratégia is.

Előrelépés: Egy proaktív személy nem várja meg, hogy a felettese vagy a cég vezetése felkínálja neki a pozícióváltást vagy a fejlődési lehetőséget. Inkább aktívan keresi az ilyen lehetőségeket, például új projekteken való részvétellel vagy a vezetőséghez való feljebb kerülési szándék nyilvánvalóvá tételével. – Nem, ezt nem stréberségnek hívjuk, hanem proaktívnak!

Egészséges életmód: A proaktív hozzáállás a testi és lelki egészség iránti felelősségvállalást is magában foglalja. Például, aki aktívan sportol és egészségesen táplálkozik, elősegíti a jó egészségi állapotát, életminőségét. Aki proaktív, a megelőzésben hisz, „nem azt eszi, amit elé tesznek”.

Tanulás: A proaktív emberek sosem hagyják abba a tanulást. Keresik a tanulási lehetőségeket, mint például kurzusok, tréningek, vagy könyvek, hogy fejlesszék a készségeiket és tudásukat.

 

A proaktív és reaktív hozzáállásnak is megvan a helye az életünkben és a problémamegoldásban. A proaktív hozzáállás kiváló, amikor kontrollálni vagy változtatni tudunk a helyzeten, és amikor hosszú távú eredményeket szeretnénk elérni. Ugyanakkor a reaktív hozzáállás is fontos, ha egy adott problémát azonnal kell megoldani.

 

Ha szeretnél proaktívabb lenni, akkor ezeket a gondolatokat tedd magadévá:

  • Te irányítasz a döntéseiddel és cselekvéseiddel.
  • Mindenre lehet valamilyen megoldást találni.
  • Ismerned kell a prioritásaidat és a céljaidat.
  • A sok munka nem biztos út a sikerhez, inkább dolgozz okosan!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük