Önfejlesztés

Mi az a brainstorming?

Nem is gondolnád, de a kreatív gondolkodás és annak fejlesztése fontos az egyéni fejlődés szempontjából. Ott van persze a másik oldal is, az önfegyelem, a gondolatok és érzelmek kordában tartása, ezek is fontosak, de nem kizárólagosak.

Kell hagyni szabad teret az elme szárnyalásának, különben könnyen beszűkülhet a látásmódod.

Mi az a brainstorming?

A brainstorming az ötletelés egy speciális fajtája, amelyet csoportokban vagy egyéni szinten is lehet alkalmazni. Általában csoportokban alkalmazzák, meetingeken, ahol új ötletekre van szükség.

Az első lépés a probléma vagy a téma megfogalmazása. Ezután a résztvevők elkezdik ötleteiket sorolni, és mindenki szabadon megoszthatja a gondolatait, bármilyen ötlet szóba jöhet, akkor is, ha nem tartozik szorosan a témához, vagy lehetetlennek tűnik. A cél az, hogy minél több ötlet szülessen, és ezeket később össze lehessen foglalni és kiválasztani a legjobb megoldásokat.

 

Így néz ki  a gyakorlat

Egyéni brainstorming esetén először is el kell döntenünk, hogy milyen problémára szeretnénk összpontosítani. Pl.: Hogyan javíthatnék az állóképességemen?

Írd le a problémádat egy papírra, és kezdd el jegyzetelni a gondolatok áramlását, akkor is, ha hülyeség jut eszedbe.

Tűzz ki egy időkorlátot, hogy nehogy rámenjen az egész napod, mondjuk fél óráig ötletelj!

Tedd félre a papírt és egy későbbi időpontban vedd elő, és hasznosítsd vagy fejleszd tovább az értékes ötleteket.

 

A brainstorming előnyei a személyes fejlődésedben

A brainstorming egyéni alkalmazása olyan előnyökkel járhat, mint a kreativitás növelése, az ötletelés és a problémamegoldás hatékonyságának javítása, a jobb döntéshozatali képességek és az egyéni motiváció fokozása. Nem beszélve arról a felszabadult érzésről, ami ilyenkor jelentkezik.

Az egyéni brainstormingot akkor is lehet alkalmazni, ha egy adott feladattal, projekttel vagy céllal kapcsolatban szeretnénk több megoldási lehetőséget találni vagy ötleteket generálni a továbbfejlesztéshez.

 

5 tipp a hatékony brainstorminghoz:

 

1. Jókor, jó helyen

Fontos, hogy olyan helyen és időben végezzük el, amely alkalmas az ötletelésre. Érdemes olyan helyet választani, amely nyugodt és inspiráló. Az időbeosztás is kulcsfontosságú lehet: a reggeli órák általában a legjobb időpontok, amikor még frissek vagyunk és nem leharcoltak.

 

Inspiráció

Az ötleteléshez inspirációra van szükség. Olvassunk, nézzünk videókat, hallgassunk zenét, vagy csináljunk olyan tevékenységeket, amelyek ösztönzik a kreatív gondolkodást.

 

Zéró kritika

A brainstorming közben fontos, hogy ne kritizáld magad az ötleteid miatt. Az ötletek sorolása az elsődleges cél, a minőség a másodlagos. Az ötletelés során minden ötlet értékes lehet, még akkor is, ha azt később végül elveted. A legnagyobb hülyeségről is eszedbe juthat végül a zseniális megoldás.

 

A mennyiség előny

A sok ötlet javítja az esélyeidet a sikerre. Az ötletelés során fontos, hogy sok különböző megoldási lehetőséget találj, és ne ragadj le az első ötletnél. Az első ötlet gyakran csak a felszínt kapargatja, míg a további ötletek általában mélyebb szinteket érintenek.

 

Ne maradjon el az értékelés!

Az ötletelés után érdemes átnézni és értékelni az ötleteket, és kiválasztani azokat, amelyek a legjobbaknak tűnnek. A kiválasztott ötleteket érdemes továbbfejleszteni és kísérletezni velük. Fontos azonban megjegyezni, hogy állandó változásban élünk, és lehet, hogy a jövőben az elvetett ötletek is hasznosnak bizonyulnak. Szóval inkább tedd el azt a papírfecnit!

 

Miért jó, ha rendszeresen brainstormingolsz?

Az ötletelés egy készség, amit lehet fejleszteni, nem csak a szerencsések kihívása. Erről többet is olvashatsz ebben a könyvben: Edward de Bono: Laterális gondolkodás.

Ha rendszeresen brainstormingolunk, akkor javul az ötletelés képessége és hatékonysága. Az ötleteink javulni fognak, és hatékonyabban tudjuk majd kezelni a problémáinkat, mert sokkal kreatívabbak leszünk. Szóval érdemes időt szánni a brainstorming gyakorlatokra.

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: