Önfejlesztés

Mi az érzelmi intelligencia és hogyan fejleszthető?

Az érzelmi intelligenciát, ha egy szóval kéne megmagyaráznom, azt mondanám, hogy életrevalóság.

EQ-ként szokták rövidíteni az IQ-val szemben, bár valójában nem ellentétei egymásnak, hanem külön kompetenciák. Legnagyobb szaktekintély a témában Daniel Goleman. Ha érdekel a téma, az ő könyveivel kezdd!

Az érzelmi intelligencia az érzelmeink (és mások érzelmei) kezelésének a képessége. Magában foglalja az önkontrollt, önmotivációt, empátiát, kapcsolatépítést.

Miért fontos az érzelmi intelligenciára gyúrni?

Azért, mert az érzelmeink jelentősen meghatározzák a cselekvéseinket és gondolkodásunkat. Ha kézben tudjuk tartani őket, az életünket is jó mederbe tudjuk terelni. Az eredményességünket tudjuk vele növelni és a társas érintkezéseink minőségét. Ugyanis a társas kapcsolatok egyik kulcsa, hogy hatékonyan fejezzük ki az érzelmeinket. Továbbá fontos az egészségünk szempontjából is, mert a központi idegrendszer, ahol érzelmeink tobzódnak, szoros összefüggésben áll az immunrendszerrel.

Milyen következményei lehetnek egy kiművelt érzelmi intelligenciának? Önbizalom: az irányítás tudata, céltudatosság, stabil kapcsolatok.

Hogyan fejleszthető ez a készség?

Érzelmi képességeink nincsenek kőbe vésve, megfelelő hozzáállással javíthatóak. Megtanulni kezelni az érzelmeinket nem egyenlő azzal, hogy elnyomjuk őket. Éppen ellenkezőleg, meg kell találnunk a megfelelő kifejezési módot.

Az első feladatunk tehát az érzelmeink felismerése. Ha nem vagyunk képesek felismerni, észlelni őket, akkor máris ki leszünk szolgáltatva nekik. De ha meg tudod állapítani, hogy „dühöt érzel”, vagy „szomorúságot”, esetleg „csalódottságot”, akkor máris kezedben az irányítás.

Második feladatként kezelni kell a megnevezett érzelmet, vagyis a keletkezett energiát egy megfelelő célra átvezetni. Valahogy meg kell tanulni produktívan kihasználni az érzelmeket. A haragot például jól lehet sportolásnál felhasználni. De az is lehet, hogy a szomorú érzelem segít az írásban, vagy a múlt tanulságainak feldolgozásában. A lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy egy rossz érzelem hangulattá alakuljon, és meghatározza a mindennapjainkat.

Egy érzelem a következőkből áll: egy érzés + hozzá kapcsolódó gondolatok + szellemi és testi állapot + cselekvési késztetés. Ezek közül a kapcsolódó gondolatokat és a cselekvési késztetést tudjuk a legkönnyebben módosítani.

Ha elborít egy érzelem, vegyél egy nagy levegőt, és gondolkodj el rajta! Ilyen intenzív érzelmi hullámok esetén a gyermeki elménk kerül előtérbe, ami kategorikus. Csak feketében és fehérben gondolkodik, ragaszkodik a hiedelmeihez, az ellentétes bizonyítékokat meg sem hallja. Pedig a dolgok sokkal összetettebbek. Ha érzelmileg túlfűtött vagy, kezdj el összetettebben gondolkodni, és kitisztul a kép.

Harmadik feladatként figyeljünk oda mások érzelmeire, és próbáljuk megérteni. A nők valamiért sokkal jobbak ebben. Minél több érzelmi finomhangolást megértünk, annál könnyebben tudunk majd kapcsolatokat építeni és fenntartani.

Fontos megérteni az érzelmek kialakulásának okait is mind a saját érzelmeid, mind mások érzelmei kapcsán. A kulcsszó az érzelmi tudatosság, vagyis az érzelmek felismerése, megnevezése, megértése és felhasználása.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük