Önfejlesztés

Mit csinálj, hogy jól tudj dönteni?

A döntésekkel az a baj, hogy ha meghoztuk őket, akkor már nem tudjuk semmissé tenni, csak jóvá tenni egy újabb döntéssel, ha szükséges. Ezért sokszor hezitálunk, ha döntés előtt állunk, és a lehető legkésőbbi pontra toljuk ki a választást.

Ezzel az időhúzással pedig az a baj, hogy folyamatos stressz alatt tartjuk magunkat, ami még inkább megnehezíti a döntés folyamatát.

Van egy egyszerű módszer, amit döntéshozatal előtt szoktak javasolni, mégpedig az, hogy írjunk össze pro és kontra érveket. Ez kezdetnek nem rossz, de könnyen lehet, hogy a PRO oszlopban kevesebb tétel van, viszont sokkal jelentősebbek, mint a KONTRA oszlopban. Kicsit fejlesszük tovább ezt a módszert!

 

Vizsgáld meg a következményeket!

A döntéseink következményeit nem ismerjük, csak utólag derül fény rájuk, de el tudjuk képzelni, hogy „mi lesz, ha…”. Mivel a döntés lényege, hogy mit hoz be az életünkbe, ezért egy kicsit előre kell gondolkodnunk. Valójában mikor az előnyöket és hátrányokat mérlegeljük, akkor is a lehetséges következményeket latolgatjuk.

Tegyük fel, kétféle választási lehetőségünk van: A és B. Írjuk össze A lehetséges pozitív következményeit (az előnyöket) és negatív következményeit (a hátrányokat). Aztán társítsunk a tételekhez számokat, mondjuk egy 10-es skálán, hogy mennyire tartjuk őket erősnek. A negatív elemeknél az 1-es a legkevésbé, a 10-es a leginkább negatív. A pozitív elemeknél az 1-es a legkevésbé, a 10-es a leginkább pozitív. Csináljuk meg ezt a kiértékelést B verzióval is. Példa:

 

Mi látszik a fenti példából? Az, hogy inkább kutyás vagyok. Több dolgot szeretnék egy kutyában és kevesebb dolog zavarna, mint egy macska esetében. A rendszer akkor működik jól, ha nagyjából azonos mennyiségű tételt sikerül felsorolni A és B alá.

 

Vonj be több szereplőt!

Szerencsére nem kell minden döntést egyedül meghoznunk. Legtöbbször másokat is érint, hogyan döntünk. Meg lehet vitatni ezeket, az emberek szeretnek részt venni mások életében. Kérd ki sokféle ember véleményét, ha tudod, ne csak azokét, akik bólogatnak neked. Tarts kvázi közvélemény-kutatást, az eredmény segíthet a mérlegelésben.

Persze nem mások véleménye alapján kell meghoznod a döntést, de ahogy meghallgatod őket, benned is formálódik majd az irány. Valahogy úgy, mikor feldobsz egy pénzérmét, hogy a sors döntsön helyetted. Ha fej moziba megyek, ha írás színházba. Honnan tudod, hogy valójában melyikre vágysz? Onnan, hogyha írás lesz, kicsit csalódott vagy, és így kiderül számodra, hogy igazából moziba akarsz menni.

A jó döntések nemcsak fejben dőlnek el, hanem a mellkasodban is. Dönts jól!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük