Önfejlesztés

Mit jelent, hogy fejben dől el?

Sokat hallani mostanában ezt a kifejezést, hogy minden „fejben dől el”. Nagyjából azt értik alatta, hogyha igazán akarod, akkor meg tudod csinálni. Ha igazán hiszel magadban, akkor meg tudod valósítani. Sajnos ennek az ellenkezője is igaz: ha fejben leírtad magad, akkor nem leszel képes sok mindenre. Tehát a szemléletmódunk valamilyen szinten determinálja azt, hogy mire visszük az életben.

 

Mi kell ahhoz, hogy tényleg fejben dőljön el?

Ha kitűzünk valami célt, akkor azt erősen akarnunk kell, hogy el is érjük, pláne, ha nagyot álmodtunk. Ahhoz, hogy erősen tudjunk akarni pedig valamilyen érzelmi töltöttség kell. Tehát nem elég racionálisan célokat kitűzni, hanem a vágyainkra kell alapoznunk. Vagyis mondhatjuk, hogy nem csak fejben dől el, hanem szívben is.

Példa: a legtöbb ember sok pénzt szeretne, vagy legalább is annyit, ami elég a nyugodt élethez. Ilyenkor nem azt kell kitűzni célnak, hogy sok pénzt szeretnék. A pénz csak eszköz, ezért ne az lebegjen a szemed előtt, hanem az, amire költenéd. Valójában azért szeretnénk sok pénzt, hogy megvehessük azokat a dolgokat, amikre vágyunk és megtehessük azokat, melyeket szeretnénk megtenni. Érdemes inkább ezekre koncentrálni.

Ha olyan célt sikerül kitűznünk, ami szeretetet, izgalmat, kívánságot ébreszt bennünk, akkor az akarás mellé megjelenik a motiváció is, ami nem árt, ha éppen neki akarunk látni valaminek.

 

A másik oldal

Fejben dől el az is, ha nem jutsz egyről a kettőre. Ha megjelenik benned valami vágy, azonnal blokkolod, és nem mered kibontakoztatni. Elfojtod magadban az akarást, mert attól félsz, hogy nem leszel képes annyi erőfeszítést tenni, amennyi szükséges.

Ez lehet azért, mert nem hiszel eléggé magadban, vagy egyszerűen csak elkényelmesedtél. Egyik sem tesz jót a fejlődésednek. De én hiszek abban, hogy aki változni akar, az képes is változni. És ha ide tévedtél erre a cikkre, akkor remélem, te is hiszel ebben.

Ha úgy érzed, hogy valami ilyesmi csapdában rekedtél, akkor olvasd el ezt a cikket a tanult tehetetlenségről, hátha segít. Mi a tanult tehetetlenség?

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük