Önfejlesztés

Mit nevezünk fejlődésnek?

Fejlődésnek nevezhetünk minden pozitív változást, vagyis olyan változást, ami hozzáad az életedhez valamit. A fejlődés nem feltétlenül egyenletes és folyamatos növekedés. Vannak időszakok, amikor a fejlődés intenzívebb lehet, míg más időszakokban lassabb vagy akár stagnáló, mikor milyen passzban vagyunk.

A fejlődés nemcsak egy célt jelent, hanem magát az úton való előrehaladást is.

 

Milyen területeken fejlődhetsz?

Vannak könnyebben megfogható területek, ha fejlődésről van szó, például, ha fizikai fejlődésről beszélünk. Mondjuk szeretnél egy kis izmot magadra szedni, és dolgozol is rajta, akkor egy fényképpel össze tudod hasonlítani, hogy honnan indultál és hová jutottál. Ez nagyot tud ütni, ha látványos a fejlődés, ezért gyakran használják marketingkampányokban is. Más területek nehezen megfoghatóak, de minden fejlődés mérhető valamilyen módon.

A személyiségfejlődéshez hozzátartozik érzelmi, mentális és szellemi kapacitásaink növekedése. Például, ha megtanuljuk jobban kezelni a stresszt, vagy a kritikát, dolgozunk a világképünk kialakításán, az önismeretünkön, egy-egy tulajdonságunkon, önbizalmunkon stb.

Fejlődhetünk szakmailag is olyan képességek elsajátításával, melyek a munkánkhoz kapcsolódnak. De fejlődhetünk szociálisan is, vagyis abban, hogy hogyan kezeljük a kapcsolatainkat és hogyan kommunikálunk.

 

Mi kell a fejlődéshez?

Szándék

A fejlődéshez el kell döntenünk, hogy fejlődni akarunk. Ez egy tudatos döntés, amit az alapján hozunk meg, hogy elképzeljük a fejlődés előnyeit, és úgy gondoljuk, hajlandóak vagyunk erőfeszítéseket tenni érte.

Például: szeretnénk fejleszteni az angol tudásunkat, hogy jobban boldoguljunk az nemzetközi üzleti életben.

 

Önismeret és célok kitűzése

Ez köznyelven annyit jelent, hogy tudd, hogy honnan-hová tartasz. Ismerned kell a jelen helyzetedet, fel kell mérned, hogy mely pontokon szeretnél változtatni, javítani és ki kell tűzni egy célt, amire törekedni fogsz. A céljaid legyenek reálisak, elérhetőek és időben mérhetőek!

Például: a cél megtanulni középszinten angolul 10 hónapon belül.

 

Szokások és rendszerek

Ha változást akarsz hozni az életedbe, az biztosan érinteni fogja a szokásaidat és a napi rutinodat is. El kell hagyni néhányat és be kell iktatni néhány újat. Például, ha a személyiségfejlesztés a célod, akkor elengedhetetlen a rendszeres tanulás. Legyen szó könyvekről, online kurzusokról vagy tapasztalati tanulásról, a folyamatos tanulás kulcsfontosságú a fejlődésben.

Például: új szokás lehet, hogy angolul nézel filmeket, sorozatokat vagy olvasol regényeket.

 

Időgazdálkodás

Az időbeosztásodat is meg kell szervezni, ugyanis, ha valami célt szeretnél elérni, azzal foglalkozni kell, ami idő- és energiaigényes. Szóval, helyén kell kezelned a prioritásokat és néha háttérbe szorítani a másodlagos dolgokat.  A megfelelő időbeosztás segít abban, hogy az energiád a legfontosabb feladatokra koncentráld, ezzel elősegítve a hatékonyabb munkát és fejlődést.

Például: napi fél órát angolozol, akkor is, ha feje tetején áll a világ.

 

Önreflexió

Fontos, hogy mérni is tudjuk a fejlődésünket, ezért a részeredményekre is oda kell figyelni. Ezzel kapunk egy belső motivációt, amely segít abban, hogy a nehézségek ellenére is kitartsunk.

Például: havonta iktass be mérési pontokat és tölts ki szintfelmérő teszteket!

 

Egészségmegőrzés

Az egészég fizikai és mentális szinten is fontos. Ez nem csak egy mellékes dolog, ugyanis, ha folyton fáj valamid vagy betegeskedsz, akkor nem fogsz tudni a céljaidra koncentrálni és fejlődni. A rendszeres testmozgás, egészséges étkezés és a mentális jóllét fenntartása mind hozzájárulnak a teljesítményhez és a fejlődéséhez.

Például: napi fél óra torna vagy kocogás a kedvenc angol nyelvű zenéidet vagy podcastjaidet hallgatva.

 

Tulajdonságok

Szükség van kitartásra, hogy túljussunk az akadályokon és nehézségeken, mert azok mindig vannak. Ezzel párhuzamosan önkontrollra is, hogy képesek legyünk fegyelmezni magunkat, ha halogatásba kezdenénk.

Fontos a rugalmasság is, a változásokhoz való alkalmazkodás kulcsfontosságú a fejlődéshez. Néha el kell viselnünk egy kis kényelmetlenséget, mert a változás ezzel jár.

Továbbá a kapcsolatteremtés képessége segíthet inspiráló és támogató kapcsolatokat építeni, amelyek elősegítik a fejlődést.

Például: kereshetsz magadnak tanulópartnert vagy csoportot, ahol tudsz gyakorolni.

 

Néhány jó tanács!

Legyünk türelmesek!
A fejlődés nem egyik napról a másikra történik. Szükség van időre és erőfeszítésre. Ne várjuk el, hogy mindent azonnal megtanuljunk, vagy hogy egyik napról a másikra tökéletesek legyünk. A fejlődés egy folyamat.

Ne féljünk a kudarctól!
A kudarcok természetesek a fejlődés során. A kudarcokból tanulhatunk a legtöbbet. Tanuljunk a hibáinkból, és próbáljuk meg újra, jobban!

Élvezzük a folyamatot!
A fejlődés egy izgalmas és önjutalmazó folyamat. Amikor tanulunk és fejlődünk, új dolgokat fedezhetünk fel magunkról és a világról. Értékeljük a fejlődésünket, és örüljünk a sikereinknek!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük