Önfejlesztés

Önfejlesztési módszerek

Számos módszer van, amivel fejlesztheted a személyiségedet, a gondolkozásodat, vagyis önmagadat. Valószínűleg már többet is űzöl belőle, csak nem biztos, hogy tudatosult benned, hogy éppen fejlesztő tevékenységet végzel. Pedig vállon veregethetnéd magad.

Fejlődni akkor is fejlődsz, ha nem akarsz, viszont, ha gyorsítanál a folyamaton vagy kézben tartanád az irányát, akkor jó, ha tudatosan használod a következő módszereket.

 

Olvasás

Az olvasás többféleképpen fejleszthet, attól függően, mit olvasol. Ha fiktív sztorikat, regényeket, verseket, akkor fejlődik a képzelőerőd és az érzelmi világod. Általánosan elmondható, hogy az olvasás növeli a szókincsüket, a szövegértési képességünket és legtöbbször nyugtató hatása is van, vagyis csökkenti a stresszszintünket.

Ha direkt pszichológiai vagy fejlesztő könyveket olvasol, az még inkább lendít a fejlődéseden. Gazdagabb lesz az önismereted, szélesíti a nézőpontodat, mélyebb megértésre tehetsz szert több fronton is.

Olvasni jó dolog, én is szeretek, de ez még csak az önfejlesztés alacsony szintje, mert passzív, befogadó állapotot kíván meg. A változást ténylegesen majd a tettek hozzák meg.

 

Tanulás és gyakorlás

A tanulás már magasabb szintje az önfejlesztésnek, ugyanis általa új készségekre, képességekre tehetsz szert, sőt tudásra is. Bár valódi fejlődést akkor fogsz elérni, ha ezeket használni is elkezded. Az érdeklődési köröknek megfelelően rengeteg mindent tanulhatsz, akár önállóan is, nem muszáj beülni az iskolapadba.

Tanulhatsz nyelveket, megtanulhatsz fotózni, rajzolni, magas szinten sütni-főzni, táncolni, zsonglőrködni, gitározni stb. Mind hozzátesznek a személyiségedhez. A tudás nemcsak hatalom, de magabiztossá is tesz, és ha megtanulsz tanulni, akkor sokkal jobban tudsz majd alkalmazkodni bármilyen élethelyzethez.

 

Kihívások, új dolgok kipróbálása

Mindenki kap kihívásokat az élettől, melyekkel kezdeni kell valamit. De vannak olyan kihívások is, melyeket magunk elé állíthatunk és próbára tehetjük magunkat. Ezek a komfortzónán kívüli dolgok. Az újdonságok és kihívások beiktatása az életünkbe már az önfejlesztés magas szintje. Új érdeklődési köröket találhatunk, feszegethetjük a határainkat. Ez tulajdonképpen kockázatvállalás a fejlődésünk érdekében. Ha tippeket szeretnél kihívásokhoz, olvasd el ezt a cikket: Kihívás alapú önfejlesztés: egy magasabb szint.

 

Szokásformálás

A kihívásoknak egy speciális formája a szokásformálás, ami azt jelenti, hogy megszabadulunk a régi beidegződésektől, rossz szokásoktól, melyek ártanak nekünk és helyükre új, építő jellegű szokásokat iktatunk be. Ez az önfejlesztés nagyon magas szintje, kevesen képesek arra, hogy önmagukat tudatosan neveljék, de bárki eljuthat ide.

A szokásformálás egy fontos önfejlesztési eszköz, ami segít abban, hogy a pozitív viselkedéseinket automatikussá tegyük. Hosszú ideig tartó folyamat, és rendszeres, tudatos erőfeszítést igényel, de ha sikerül, mindig megtérül.

 

Célkitűzés és megvalósítás

Ha sikerül kijelölnünk egy célt, megterveznünk és elérnünk, az egyben egy önfejlesztő folyamat. Ha képesek vagyunk számunkra fontos dolgokat megvalósítani, az hozzájárul a személyiségünk épüléséhez. Továbbá táplálja a motivációnkat és az önbizalmunkat. Segít abban is, hogy jobban teljesítsünk az életünkben és közelebb visz ahhoz, amit boldogságnak nevezünk.

 

+1 Önfejlesztő csoportok

Nem minden személyiségtípusnál működik, de egyeseknek hasznos lehet, ha csatlakoznak egy támogató csoportba. Ezek olyan csoportok, ahol az egyes tagok egymást segítik a fejlődésben. Egy támogató közösség sokat lendíthet a fejlődésünkön, ha egyedül nem megy. Az ilyen csoportokban a tagok együtt dolgoznak azon, hogy elérjék céljaikat és javítsanak az életminőségükön. Sokat számít persze a tagok és a csoportvezető milyensége.

 

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük