Önfejlesztés

Önmotiváció: a fejlődésed kulcsa

Az önmotiváció egy képesség, ami mindenkiben megvan valamilyen szinten. Egyesekben alacsony szinten, másokban magasabb szinten. Ez a szint tudatossággal növelhető, és növelni is kell, hiszen önmotiváció nélkül nincsen fejlődés. Hiába vagy körülvéve szuper edzőkkel és coachokkal, ha nincsen egy belső motiváció, ami hajt, senki nem fog tudni rávenni arra, hogy előre haladj. Egy jó mentor ismérve, ha sikerül felébresztenie benned ezt a belső hajtóerőt.

Az önmotiváció azt jelenti, hogy a belső vágyak, értékek és célok irányítják az életünket, és nem a külső körülmények vagy hatások. Segít abban, hogy a céljaink felé haladjunk, és megugorjuk a kihívásokat. Magában foglalja a kitartást és az elkötelezettséget is.

 

Belső vs. Külső motiváció

A legszerencsésebb, ha a kettő együtt van jelen, de valószínűleg a belső motiváció fontosabb, mint a külső. A külső motiváció mindig valamilyen nyomást jelent, belső önigazolás nélkül. Ha kívülről motiválnak (pl. főnök) kicsit úgy érezheted, hogy valamit szolgálsz. A belső motiváció esetében viszont önmagadat szolgálod, ami még plusz erőt ad a haladáshoz.

A belső motiváció, amely belülről ered, általában hatékonyabb, hosszabb távon fenntartható és mélyebb hatást gyakorol, mint a külső motiváció, amely a külső körülményekből vagy mások elvárásaiból ered.

A belső motiváció alapja az egyéni célkitűzés, az öröm, az elégedettség és a személyes fejlődés, míg a külső motiváció alapja a jutalmak, a büntetések és az elvárások és valahol a félelem is. Az önmotivált emberek motivációját a belső ösztönzők, mint például a szenvedély, az érdeklődés és az értékek hajtják, míg a külső motiváltak inkább a külső jutalmakért, vagy a büntetések elkerülése miatt cselekednek.

Az önmotiváció fejlődésközpontú, míg a külső motiváció a feladatteljesítésnél véget ér. Az önmotiváltak nagyobb valószínűséggel állítanak maguknak kihívásokat, amelyek az egyéni növekedésüket segítik elő, és nagyobb értéket tulajdonítanak az erőfeszítéseiknek és az elért eredményeiknek. Ezzel szemben, a külső motivációhoz társuló jutalmak és büntetések hatására az emberek inkább arra összpontosítanak, hogy a kívánt jutalmat elérjék, vagy a büntetést elkerüljék, és nem feltétlenül a fejlődésükre.

 

Hogyan erősítheted magadban az önmotivációt?

Az önmotivációnak van több eleme, melyek jobban megfoghatóak, és ha foglalkozol ezekkel az elemekkel, kidolgozod őket, azzal jelentősen növelheted a belső motivációs szintedet.

 

Kitűzött célok: Az önmotivációhoz szükség van arra, hogy legyenek kitűzött céljaid, amelyekre koncentrálhatsz és amelyekre igazán vágysz. A kitűzött célok segítenek abban, hogy koncentráltak maradjunk, és hogy tudjuk, mi az, amit el szeretnénk érni. Nagyon fontos, hogy ezek a célok saját értékeink és vágyaink alapján legyenek meghatározva, különben külsődlegesek lesznek és kevésbé fognak motiválni.

 

Pozitív hozzáállás: Az önmotivációhoz szükség van arra, hogy pozitív hozzáállással álljunk az életünkhöz és az elérni kívánt célokhoz. A pozitív hozzáállás segít abban, hogy bízzunk magunkban és az erőfeszítéseinkben, és hogy higgyük el, hogy elérhetjük a céljainkat. Ez a hozzáállás önbizalmat is jelent, ami szintén hatalmas hajtóerő és a fejlődés egyik kulcs eleme. Ha nem hiszel a sikereidben, azzal máris kudarcra ítélted magad. Ez egy ilyen önbeteljesítő jóslat. Persze, ha hiszel benne, még az sem jelenti azt, hogy sikerülni fog, de nagyobb lelkesedéssel fogsz dolgozni az ügyön.

 

Energiabeosztás és tervezés: Az önmotivációhoz szükség van arra, hogy időt szánjunk az elérni kívánt célokra való felkészülésre és tervezésre. Az időbeosztás és tervezés segít abban, hogy hatékonyan haladjunk, és hogy motiváltak maradjunk az úton. Ugyanakkor fontos, hogy megfelelően osszuk be az energiáinkat, mert ha túl sokat használunk fel belőlük, az alávágja az önmotivációt. Gondolj bele, ha fáradt vagy, akkor semmihez sincsen kedved, csak beleolvadni a kanapéba.

 

Pozitív megerősítés: Az önmotivációhoz szükség van arra, hogy pozitív megerősítéseket alkalmazzunk az életünkben. A pozitív megerősítés segít abban, hogy magabiztosak legyünk és hogy higgyünk magunkban és az erőfeszítéseinkben. Mivel az önmotiváció is egy érzésféleség, ezért hullámzóan van jelen bennünk. Segít megfelelő szinten tartani, ha számon tartjuk a kisebb sikereinket is. A sikereket is meg kell élni, nemcsak a kudarcokat!

 

Koncentrálj ezekre az összetevőkre, és így fel tudod turbózni az önmotivációdat. A legfontosabb, hogy legyenek vágy alapú céljaid kitűzve, a többi majd jön magától.

Az önmotiváció tanulható. Bár lehet, hogy van, akinek természetesebb módon alakul ki, de az önmotiváció alapvetően egy olyan képesség, amelyet mindenki megtanulhat.

Ez azonban hosszú folyamat, amely nagyon sok gyakorlást és elkötelezettséget igényel. Az első lépés a saját céljaink és motivációink felismerése, majd a pozitív hozzáállás és az elkötelezettség fejlesztése. Ezután a kitartás és az időbeosztás is fontos szerepet játszik az önmotiváció fejlesztésében. Hajrá!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük