Önfejlesztés

Technikák önbizalom növelésére

Önbizalom. Mindig csak a gond van vele. Vagy túl sok van belőle, és akkor puffanunk egy nagyot, bár szerintem ez a kevésbé problémás ügy. Vagy túl kevés van belőle, és akkor beragadunk valamilyen keretbe, amiből nem tudunk kitörni. Ilyenkor a bennünk lévő potenciál is szép lassan elpárolog, aztán foghatjuk a fejünket, hogy nem vittük semmire az életben.

Az önbizalom segít nekünk abban, hogy magabiztosabbak legyünk és megbirkózzunk az élet kihívásaival. Szoros összefüggésben áll az önbecsüléssel. Az önbizalom növelése mindenki számára elérhető cél, csak bele kell fektetni egy kis energiát. Nem állítom, hogy könnyű, sőt…de kitartással sokat fejlődhetsz.

Az önbizalom növelésének első lépése az önismeret fejlesztése és az önelfogadás. Az önismeret segít azonosítani az erősségeinket és a gyengeségeinket, amelyekre építhetünk és fejleszthetjük az önbizalmunkat. Az önelfogadás a megbékélés folyamata önmagunkkal.

 

Tippek az önbizalom növelésére

Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Nagy hiba, ha nem önmagadból indulsz ki. Ne azt nézd, hogy más hol tart, hanem állíts össze egy tervet magadnak, ami a saját tempódhoz van igazítva. Mindenkinek más az erőssége és gyengesége, és nem érdemes azonosítani magunkat másokkal. Inkább koncentráljunk arra, hogy milyen erősségeink vannak, és hogyan tudjuk azokat hasznosítani. Példaképek követése persze motiváló lehet, de szabjuk a mintákat a saját képességeinkre!

 

Tűzz ki célokat!

Semmi sem növeli jobban az önbizalmadat, mint az, ha valamit képes vagy megvalósítani. Tűzünk ki kisebb, könnyen elérhető célokat, majd fokozatosan növeljük a nehézségi szintet. Amikor sikerül elérni egy célt, azt érdemes megünnepelni, és további célokat tűzni ki. Mindig legyen valamilyen célod az túlélésen kívül is!

A célok elérése, a jó döntések meghozatala és a problémák megoldása mind hozzájárulhat az önbizalom növekedéséhez.

 

Gyakorold a kiállást!

Fontos, hogy legyen véleményed, és legyél képes azt megvédeni. Ezt csak gyakorlással tudod elsajátítani. Először vázold fel magadnak a gondolatot és az érveket.

Például a gondolat: nem hiszem, hogy pénz kell a boldogsághoz.
Érvek: rengeteg boldogtalan gazdag ember van; a pénz csak eszköz, önmagában nincs értéke; nem vehetsz belőle belső békét stb.

Aztán vitassátok meg a témát egy baráttal, majd egy olyasvalakivel, aki szeret neked ellent mondani!

Az önbizalom növelése érdekében fontos, hogy megtanuljuk kommunikálni másokkal és hatékonyan kiállni a véleményünk mellett.

 

Mozdulj el pozitív irányba!

Koncentrálj az erősségeidre és nem csak elméletben, hanem használd is őket. Ha több a sikerélményed, azzal egyenes arányosan nő az önbizalmad is. Itt jön képbe az önmegvalósítás is. Az önmegvalósítás és az értékek szerinti élet fontos szerepet játszik az önbizalom növelésében.

Ha negatív gondolatok törned rád, cáfold meg őket! Például, ha azt gondolod, hogy “Nem vagyok elég jó ehhez a feladathoz”, akkor helyette mondd azt, hogy “Bár nehéz feladat, de képes vagyok rá, és meg fogom oldani”.

 

Kommunikálj jól önmagaddal!

Gyakran előfordul, hogy lehülyézed vagy lesajnálod magad? Ne csináld! Beszélj szépen magaddal, úgy, mintha olyasvalakivel beszélnél, akit tisztelsz és szeretsz. Ha önnevelésre szorulsz, azt is normális hangnemben próbáld lejátszani magaddal, ne kioktatóan!

A belső beszéd sokkal többet számít, mint gondolnád, vannak erről kutatások is, melyek ezt alátámasztják. Az önmagunkkal való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy pozitívan gondolkodjunk önmagunkról.

Iktass be pozitív megerősítéseket a mindennapos szókincsedbe! Például: “Képes vagyok erre”, “Jól teljesítettem”, “Sikeres vagyok” stb.

 

Az önbizalom növelése ugyan nem egyszerű, a környezeti hatások is sokat számítanak, de ezek is leküzdhetők. Ha elkötelezzük magunkat a fejlődés mellett, az hosszú távon életünk minden területén pozitív változásokat eredményezhet.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük