Önfejlesztés

Tippek a hatékony tanuláshoz

Miért jó, ha megtanulsz tanulni? Az iskoláink befejezése még nem jelenti azt, hogy a tanulást is abba kell hagynunk. A tanulás számos előnnyel jár, főleg, ha végre olyat tanulhatsz, amit te akarsz és nem valami kőkorszaki tantervet kell követned.

Egyrészt az új információk elsajátítása segít az agyunkat frissen tartani, és megelőzni a kognitív hanyatlást. Az agyunknak ugyanis folyamatosan szüksége van új kihívásokra és ingerlésre ahhoz, hogy egészségesen működjön.

Másrészt, ha megtanulsz tanulni, vagyis információt elsajátítani és magadévá tenni, az az életed minden területén növeli a hatékonyságodat, ugyanis gyorsan megértesz dolgokat és átlátod az összefüggéseket.

 

Mikor lesz hatékony a tanulás?

A legfontosabb, hogy kialakítsd a saját tanulási módszeredet, ezt kísérletezéssel érheted el. Sokan átadják magukat a tanulási folyamatnak anélkül, hogy tudatosan gondolkodnának arról, hogy mi történik velük, és hogyan lehetne hatékonyabban tanulni. Mert így tanítottak a suliban, vagy a szüleid így mutatták…egyiket se vedd készpénznek!

Tehát az első lépés, hogy tudatosak legyünk a tanulási folyamatainkat illetően. Minden ember más és más módon tanul. Vannak, akik a vizuális, mások az auditív, és megint mások a tapasztalati tanulási módszereket részesítik előnyben. De lehet, hogy neked valami kombináció fog bejönni. Hatékonyabbá teheted a tanulást, ha több érzékszervet is bevonsz. Például egy előadást hallgatva saját jegyzeteket készítesz, amihez aztán kis ábrákat rajzolsz.

Második lépés a jó időzítés. Mikor a legfogékonyabb az agyad? Próbáld úgy időzíteni a tanulást! Legtöbbször csak úgy betesszük valahová a napunkba, amikor belefér, viszont ez nem hatékony. Sokkal több energiába telik megtanulni valamit, ha éppen nem vagy fogékony állapotban. Ilyenkor a motivációd is alacsony lesz.

A tanulási folyamatot se tervezzük túl hosszúra és iktassunk be frissítő szüneteket. Alkalmazhatjuk a Pomodoro-technikát. A tanulás elejére tegyük a nehezebb feladatokat, A legtöbb embernek az első pár óra a legtermékenyebb.

Harmadik lépés a gyakorlás. Az ismétlés és a gyakorlás az, ami elmélyíti a tudást. A gyakorlás segít abban, hogy magabiztosabbá váljunk a megszerzett ismeretek alkalmazásában, és a hosszú távú memóriánkba is beépüljenek az új információk. Ha megtanulsz egy nyelvet és a nyelvvizsga után nem használod, akkor szép lassan kikopnak az idegen szavak az emlékeidből. Bár ezeket gyorsan vissza lehet hozni, de az állandó gyakorlás segít szinten tartani a tudást.

Továbbá ahhoz, hogy a tanulás hatékony legyen, szükséges a motiváció és a megfelelő környezet is.

 

Néhány tanulási technika

Feljegyzések készítése: Ez nem merül ki abban, hogy csak leírod, amit hallasz. A jegyzetelés során érdemes kiemelni a legfontosabb dolgokat, és saját szavaiddal megfogalmazni a lényeget. Ha dolgoztatod rajta az agyad, nem csak automatikusan lejegyzed a hallottakat, akkor jobban rögzül az információ.

 

Ismétlés: “Repetitio est mater studiorum.” – Ismétlés a tudás anyja. Ha rendszeresen ismételjük az információkat, akkor azok hatékonyabban rögzülnek az agyunkban. Az ismétlés során érdemes változatos módszereket alkalmazni, például az információk hangos elmondását, az írásbeli ismétlést vagy a gondolatban történő ismétlést.

 

Vizualizáció: Ha képeket társítunk az információkhoz, akkor azok könnyebben felidézhetők lesznek. Érdemes például képeket keresni a neten, vagy saját rajzocskákat készíteni, amelyek szimbolizálják az információkat.

 

Kérdezés: Amikor új információkat tanulunk, érdemes feltenni magunknak kérdéseket azokról, és megpróbálni megválaszolni. Mintha lefeleltetnéd magad. Ez segít abban, hogy elmélyítsük az információkat, és hatékonyabban megjegyezzük őket.

 

Asszociáció: Ez valamilyen társítást jelent. Például, ha tanulunk valami új szót, érdemes azonnal társítani valamilyen emlékkel, amely segít abban, hogy felidézzük a szó jelentését. Az asszociáció segít abban, hogy az információk kapcsolódjanak az előzetes tudásunkhoz, és ezáltal könnyebben megjegyezzük őket.

 

Próbáld ki mindet és alakítsd ki a saját tanulási módszeredet!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük