Önfejlesztés

Van-e értelme a motivációs idézeteknek?

Ez amolyan “akasztják a hóhért”- típusú cikk, mert én is szoktam megosztani motivációs idézeteket a közösségi oldalaimon. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy nagyon népszerűek és nagy aktivitást váltanak ki.

De miért olyan népszerűek és milyen hatást váltanak ki belőlünk? Segítenek-e egyáltalán az önfejlesztésben, vagy csak pukkantgatni való lufik?

 

Miért népszerűek a motivációs idézetek?

Amikor motiváló idézeteket olvasunk, ezek serkenthetik az agyban a boldogsághormonok, például az endorfin és a dopamin felszabadulását, ami átmenetileg fokozhatja a motivációt és a produktivitást, ugyanis valamilyen jó érzést keltenek bennünk. Ez a pozitív affektus jelensége, az affektus rövid lefolyású rendkívül erős érzelmet jelent, melyet fiziológia reakciók is kísérnek.

 

Miért serkenti a boldogsághormonjainkat egy motivációs idézet?

Amikor inspiráló vagy motiváló tartalmakat olvasunk, ezek aktiválhatják a pozitív kognitív folyamatokat, mint például az optimizmus, a remény vagy a kitartás. Ez a pozitív gondolkodás és érzelemállapot segíthet fokozni a boldogsághormonok termelését az agyban.

A különbség a sikertelen és a sikeres ember között nem feltétlenül a tehetség, hanem a kitartás.“- Adam J. Jackson

Na, érzed?

Emellett az azonosulás is fontos szerepet játszhat a pozitív affektus kialakulásában. Amikor egy motivációs idézet olyan emberek vagy helyzetek leírásával foglalkozik, amelyekkel könnyen azonosulhatunk, ez erősítheti az érzelmi kapcsolatot és segítheti a pozitív érzések kialakulását. Biztos érezted már te is, hogy egy gondolat éppen betalál! Mintha pont neked szólna!

Egy motivációs idézet hatása attól is függ, hogy milyen élethelyzetben vagy, milyen belső állapotban vagy, és milyen egyéni értékekkel rendelkezel.

 

Miért veszélyesek a motivációs idézetek?

Belehalni egyikbe sem fogsz, de érdemes vigyázni, mert könnyen függőséget okoznak. Valóban rájuk lehet szokni. Ez azért baj, mert eltávolítanak a valóságtól. Az idézetek sokszor túlszimplifikálják a valóságot, és egyfajta rózsaszín ködöt teremtenek, amelyben minden lehetséges és könnyen elérhetőnek tűnik. Meg néha olyanok, mintha pont azt akarnák mondani, amit hallani akarsz.

Ez a torzított világnézet valójában akadályozhatja a realisztikus gondolkodást és a célok megvalósításához szükséges hosszú távú erőfeszítéseket.

A motivációs idézeteknek az önfejlesztés szempontjából való hatékonysága erősen vitatható. Az idézetek inspiráló hatása általában rövid távú, és gyakran nem elegendő ahhoz, hogy hosszú távon fenntartsuk a motivációt. Az igazi fejlődéshez többre van szükségünk, mint egy egyszerű idézet. Szükség van cselekvésre, kitartásra és következetességre.

 

Mikor lehet értelme a motivációs idézeteknek?

Akkor, ha nem hagyod, hogy csak átfussanak rajtad, hanem valóban elgondolkodsz rajtuk. Ha sok ilyen idézetet olvasgatsz, akkor elkezded osztályozni őket. Beteszed egy igaz és egy hamis mappába a fejedben, ami szépen formálja a gondolkodásodat és a világnézetedet, esetleg az önmagadról alkotott képet.

Az idézeteknek csak akkor van értelme, ha képes vagy értelmezni őket a saját életedre és felhasználni a bölcsességüket a cselekvésre.

Lehet, hogy úgy érzed, hogy erőt merítesz belőlük, de nem teszel semmit, akkor az csak illúzió. Drog, amiből még több és több fog kelleni.

Viszont, ha fel tudod őket használni, hogy megtámogassák a tetteidet, akkor tápanyag.

Az idézeteket használhatjuk inspirációként, de ne hagyjuk, hogy azok helyettesítsék a saját erőfeszítéseinket és hosszú távú terveinket!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: