Önismeret

Az introvertáltak erősségei, pozitívumai

Ha valaki introvertált, azt sokszor hátrányként kezeli a környezet, mert jelenlegi világunk kedvezőbb egy extrovertált beállítottságnak. De ez nem jelenti azt, hogy egy introvertáltnak extrovertált tulajdonságokat kell magára erőltetni, hogy érvényesülni tudjon. Abból ugyanis belső konfliktusok lesznek és folyamatos stressz.

Vannak viszont olyan tulajdonságok, melyek leginkább az introvertáltakra jellemzőek. Azért mondom, hogy leginkább, mert nem kizárólagosan. Extrovertáltak is rendelkezhetnek ezekkel a jellemzőkkel, de kevésbé gyakori. És az sem biztos, hogy minden introvertált rendelkezik velük, de nagy arányban igen. Attól függhet, mennyire vagy intro vagy extro.

 

Precizitás

Az introvertáltak szeretik magasra helyezni a lécet önmagukkal szemben, ami azt jelenti, hogy hajlanak a maximalizmusra. Nagyon alaposak, nem szeretnek felszínes munkát végezni, odafigyelnek a részletekre. Szeretnek egyedül dolgozni, mert úgy érzik, hogy így nyújthatják a legjobb teljesítményt. A minőség fontos a számukra.

 

Összefüggések megértése

Az introvertáltak könnyebben átlátják a bonyolult dolgokat, például egy vaskos szerelési útmutató alapján simán összerakják, amit kell. Valószínűleg a puzzle is jobban megy nekik. Ezzel együtt képesek jó terveket és stratégiákat készíteni, és elemzésben is az élet járnak. Szeretik a rejtvényeket, az elgondolkodtató feladatokat. Amúgy is állandóan gondolkoznak és feldolgoznak. A problémamegoldó gondolkodás jellemzi őket.

 

Kitartó koncentráció, türelem

Egy introvertált figyelmét sokkal nehezebb elterelni, mint egy extrovertáltét, mert kevésbé izgatják a külső ingerek. A figyelmét sokáig egy dologra tudja irányítani, így könnyebben és jobban csinálja azt, amit csinál. Sokkal nagyobb türelme van, mint egy extrovertáltnak. Hosszútávon is el tud köteleződni valami mellett, ami fontos számára.

 

Empátia

Az nem igaz, hogy az introvertáltakkal nem lehet kommunikálni. Ezt csak azok mondják, akik nem adtak nekik 5 percnél többet. Egy introvertált lassan oldódik fel idegen környezetben, de ha megtörtént, mély beszélgetéseket lehet vele folytatni.

Nem tekinti abszolút érvényűnek a saját álláspontját, képes odafigyeléssel hallgatni a beszélgetőpartnerét. Valódi párbeszédet tud kialakítani, nemcsak felszínes fecsegést, abban nem túl ügyes. Képes belehelyezkedni a kommunikációs partner helyzetébe.

Emellett szívesen elkerüli a konfliktusokat, mindig a kompromisszumra törekszik, nem az önös érdekérvényesítésre. Amire még számíthatunk egy introvertálttól a kommunikáció terén, az az udvariasság és a tisztelet.

 

Függetlenség

Aki introvertált, az kevesebb külső ingerre szorul rá, így mások visszajelzései is kevésbé fontosak számára. Képes az egyedüllétre, az önállóságra. Mivel állandóan jár az agya, feldolgoz és megért, ezért egyfajta belső nyugalom jellemzi. Képes a saját elvei szerint élni.

 

Fejlett íráskészség

Érdekesség, hogy az introvertáltak jobban kommunikálnak írásban, mint szóban. Mert ilyenkor van idejük megfontolni a mondanivalót és annak formáját. Az is gyakori, hogy írói pályát választanak vagy írással kapcsolatos munkát, mert az írói véna ott bujkál bennük.

 

Biztos lehetne még sorolni a pozitívumokat és ugyanannyi negatívumot is. A lényeg az, hogy mindenkinek az erősségeire kell koncentrálni. Sokkal többet érhetünk el így, mintha folyton azzal küzdenénk, hogy megszabaduljunk a gyengeségeinktől.

Ha még többet szeretnél megtudni az introvertáltakról, akkor olvasd el ezt a cikket is:
Az introvertált és extrovertált személyiségjegyek különbségei

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük