Önismeret

Az önbecsülés szintjei

Az önbecsülés komoly tényező, ha sikerről, önmegvalósításról vagy fejlődésről van szó. Ha van belőle elég, az támogatóan hat a cselekvéseinkre, viszont ha kevés van belőle, az szinte lebénít. Az egészséges önbecsülés kialakítása komoly mentális munkát igényel, de nem lehetetlen küldetés, és nem külső tényezőktől függ.

Miből áll az önbecsülés? Az önbecsülés első sorban önismeretre épül, mivel ismernünk kell azt, amiről értékítéletet alkotunk.

Tehát az önbecsülés egy olyan önértékelés, ami tiszteletet és szeretetet tartalmaz önmagunk iránt. Az önbecsülésünk szintje attól függ, hogy mennyire tartjuk magunkat értékesnek.

1. Alacsony önbecsülés

Nem igazán tettrekész, visszahúzódó személyiség jellemzi. Fontos számára a biztonság, zavarban érzi magát, ha a határait kell feszegetni. Nem szívesen nyilvánít véleményt, gyakran nincs is saját véleménye. Elfogadó típus, ritkán tiltakozik, ha igazságtalanság éri nem teszi szóvá, inkább odébb áll.

Konfliktuskerülő, nehezen viseli a kritikát. Kívülről várja az elismerést, mivel önmagának nem képes azt megadni. Sokszor azt érzi, hogy nem elég jó az, amit csinál, lecserélhetőnek érzi magát, nincs tisztában a képességeivel és azok fejleszthetőségével.

 

2. Egészséges önbecsülés

Kezdeményező, magabiztos, fejlődő típus. Tisztában van az értékeivel és képességeivel, de azt is tudja, milyen irányban lehet őket fejleszteni. Fontos számára a jobbá válás, a tapasztalás, a komfort zóna határainak szélesítése, de nem azért, mert elégedetlen.

Magabiztos, de nem ész nélkül cselekszik, egy erős önismereti alapra építkezik. Van a dolgokról véleménye, és képes kiállni a saját igazáért. Tiszteletben tartja mások véleményét is, a véleménykülönbség számára nem főben járó bűn.

A kívülről érkező elismerés nem elsődleges a számára, de azért igyekszik a társadalom hasznos tagja lenni. Sokszor érez elégedettséget a jól elvégzett munka után. Képes kiegyensúlyozott maradni nagyobb stresszhelyzetekben is.

 

3. Túlzott önbecsülés

Aki túlzott önbecsüléssel rendelkezik, annak nincsen reális ismerete a képességeiről és tulajdonságairól. Erre mondjuk, hogy „nagy az arca”. Túlértékeli önmagát, magabiztos, de valójában nincsen mire büszkének lennie.

Gyenge önismerettel rendelkezik, viszont lelkes és motivált. Kezdeményező és tettrekész, de megsértődik a világra, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan eltervezte. Nem viseli jól a kudarcot, mások hibáztat saját maga helyett.

Nem érdekli a kritika, a konfliktusokba szívesen beleáll, úgy gondolja, mindig neki van igaza. Szeret másoknak dirigálni, nem vágyik senki elismerésére. Nem nagyon képes fejlődni, mert úgy gondolja mindent jól csinál. Szociálisan nem túl empatikus, de szimpatikus lehet az energikussága.

 

Az egészséges önbecsülés alapja a fejlett önismeret, és mint minden tudás, ez is tanulható. Ha ebbe az irányba fejlődnél, nézd meg az ingyenes önismereti tréninget. ITT!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük