Önismeret

Ha nem tervezel jól, a megvalósítás sem fog menni.

Első lépés: nyissuk ki a cipősszekrényt és vegyük elő a téli lábbeliket! – gyenge poén, bocsi. Na de viccet félretéve, inkább egy üveg bort nyissunk ki, mert fel kell szabadítanunk némi pszichikai energiát a listaíráshoz.

Bakancslistát írni sokkal nehezebb, mint egy bevásárlólistát, mert számot kell vetni azzal, hogy mit is szeretnénk még az élettől, és ezt nem szoktuk tudatosítani.

Másfelől azért sem könnyű, mert a köztudatban a bakancslista valamiképpen összekapcsolódott az extrém kívánságokkal, mint az ejtőernyőzés, bungee-jumping, vagy az egzotikus utazás, melyekre talán nem is vágyunk, csak úgy érezzük, hogy vágynunk kéne rájuk.

Szóval, hol is kezdjünk bele?

Mikor bakancslistát írunk, tartsuk szem előtt, hogy ez egyfajta élettervezés. Azokat a pontokat szedjük össze, melyeket meg akarunk csinálni, el akarunk végezni, mielőtt feldobjuk a bakancsot. Első lépésként csoportosítsunk az életünk területei szerint. Rendezzük témák szerint a teendőinket, például: család, barátok, munka, tanulás, szórakozás, élmények, mindennapok.

Milyen bakancslistás tételek merülhetnek fel a családdal és barátokkal kapcsolatban? Mindig van kivel rendezni a viszonyokat, vagy olyan, akivel több időt kéne töltenünk, esetleg olyan, akivel kevesebbet. Mindenki életében van olyan személy, akiről érdemes lenne többet megtudni, vagy megismerni valakit, akit régóta kerülgetünk.

Az emberi kapcsolataink rendezése súlyos tételeket képezhetnek a bakancslistánkban, de már ezek összeírása is hozzájárul a kiegyensúlyozottságunkhoz.

Kellemesebb téma a szórakozás és az élmények. A bakancslista kapcsán legtöbben erre szoktak fókuszálni. Összeírhatjuk a könyveket, melyeket még el akarunk olvasni, a filmeket, melyeket meg akarunk nézni, koncerteket, helyeket, melyeket látni akarunk, ételeket, melyeket ízlelni akarunk. Ezekhez a tételekhez, akár határidőket is megszabhatunk, mert sokkal inkább függenek tőlünk, mint az „emberi kapcsolatok” projekt.

Ugyanígy felboncolhatjuk a munka, tanulás, mindennapok témaköreit is, meg persze, ami még eszünkbe jut. Nem is olyan rövid a lista igaz?

A lényeg, hogy a bakancslistád ne csak fejben létezzen, rá kell szánni az időt, hogy leülj, és leírd, különben a nagy része el fog szállni a semmibe. Azt is fontos tisztázni, hogy nem a fióknak írod, vagy a jövő nemzedéknek, vágj bele a megvalósításba minél hamarabb! Nincs is annál jobb érzés, mikor lassan elkezded kipipálni róla a tételeket.

Ugyanakkor a bakancslista sem szentírás, ahogy változol, változik veled, kihúzhatsz róla tételeket, melyek már nem hoznak lázba, hozzá is írhatsz új dolgokat. Tartsd karban, éld meg! Tervezni jó, megvalósítani a terveket még jobb!

Ha igazán profin akarod csinálni, akkor rendelj magadnak egy Bakancslista céltervező naplót!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük