Önismeret

Másoktól nyert önbecsülés, jó vagy rossz?

Önbecsülésnek nevezzük azt, mikor képesek vagyunk értékelni és elfogadni saját magunkat. Ha akarjuk, ha nem, ehhez hozzá tartozik az is, hogy hogyan viszonyulunk mások visszajelzéseihez.

Kaphatsz olyan jó tanácsot, hogy csakis a saját elvárásaidnak próbálj megfelelni, de igazából nem tudjuk leválasztani azt, ami csak a mi elvárásunk. Az elvárásaink magunkkal szemben általában nem önálló gondolatok, hanem valahol a világ elvárásai is velünk szemben.

 

Saját elvárások meghatározása

A helyzet az, hogy futószalagon érkeznek hozzád az elvárások, és te ezekből válogatsz ki néhányat, melyeket a sajátjaidnak nevezel. Lehetnek ezek szülői, baráti, társadalmi, vallási elvárások, néha nem is tudatosítod őket, csak beleivódnak a mindennapjaidba.

Kétféleképpen válogathatsz, az egyik, ha van egy belső motivációd, ami arra ösztönöz, hogy saját magadnak próbálj meg megfelelni. Ekkor a célod nagyjából az lesz, hogy fejleszd a személyiséged és kialakíts magadnak egy élhető, harmonikus életet.

A másik lehetőség, ha külső motivációd van, vagyis másnak próbálsz megfelelni, és ez alapján válogatsz magadnak elvárásokat. Ekkor a célod nagyjából az lesz, hogy olyan ember legyél, amit ez a másik illető értékelni tud, vagyis az ő elvárásainak próbálsz megfelelni. Ha ez sikerül, tehát ha megbecsülnek, akkor fogod te is megbecsülni magad, vagyis az önbecsülésed más megbecsülésétől függ.

Mikor szokott ez előfordulni? Például, ha szerelmesek vagyunk, akkor próbálunk olyan emberré válni, akit a szerelmünk értékelni tud. Főleg akkor, ha észre sem vesz minket. Lehet, hogy elmész konditerembe, vagy új dolgok iránt kezdesz érdeklődni, esetleg jelentős változásokat iktatsz be az életedbe, fejlődsz valamilyen irányba. Magadért akarsz jobb ember lenni vagy másért, nem mindegy? Hiszen az eredmény ugyanaz.

Másik gyakori eset, mikor találunk egy példaképet, vagy mentort és az ő elvárásainak akarunk megfelelni, hogy megközelítsük, vagy elérjük, amit ő elért. Ilyenkor az ő elvárásait tesszük meg a saját elvárásainknak, és akkor lesz önbecsülésünk, ha ezeket teljesítjük. Így is sokat lehet fejlődni.

 

Hol van akkor a probléma?

Ha ezek az emberek, akikre a fejlődésünk épült kiesnek az életünkből, megszűnik a motivációnk, ami a fejlődésre késztetett minket. Ha a szerelem elmúlik, vagy a példakép már nem viselkedik példaértékűen, az egész folyamat megkérdőjeleződik, amin keresztül mentünk. Jó utat választottam? Az egész történet hiba volt? Hol tartanék, ha másfele indulok?

Az önbecsülésed alapjaiban megkérdőjeleződik, és bár lehet, hogy sokat elértél, nem fogod értékesnek tartani, mert nem belső motivációból fakadt, újra kell építened az önbecsülésed, új, saját elvárásokkal, saját célok és értékek mentén.

 

Másoktól való függés káros hatásai

Identitás elvesztése vagy elmosódása: Ha túlzottan figyelünk mások véleményére és elismerésére, könnyen elveszíthetjük saját identitásunkat. Ha csak a külső visszajelzésekre építjük az önbecsülésünket, akkor nem tudjuk igazán megismerni és elfogadni magunkat.

Belső elégedetlenség: Ha túlzottan függünk mások véleményétől, akkor mindig azon fáradozhatunk, hogy másoknak megfeleljünk. Nem lesz energiánk arra, hogy megismerjük önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Így folyamatosan hiányérzetünk lesz majd.

Döntési nehézségek: Ha túlságosan attól függünk, hogy mások mit gondolnak rólunk, akkor nehéz lesz meghozni a saját életünket érintő fontos döntéseket. Attól tartunk, hogy nem értik vagy nem támogatják az általunk választott utat. Ezért könnyen feladjuk a saját céljainkat és álmainkat, hogy mások számára elfogadhatóak legyünk. Sőt néha a döntés jogát is átpasszoljuk.

Szorongás és stressz: A mások véleményére épített önbecsülés szorongáshoz és stresszhez vezethet. Folyamatosan aggódhatunk, hogy vajon elégségesek vagyunk-e, és hogy mit gondolnak rólunk mások. Az állandó szorongás negatívan befolyásolhatja az életminőségünket és a boldogságunkat.

 

Bár mások elismerése és támogatása fontos lehet az önbecsülésünk szempontjából, a túlzott mértékű függőség mások véleményétől hátrányosan befolyásolhatja önmagunkkal való kapcsolatunkat. Ha túlzottan vágyunk mások elismerésére, akkor könnyen elveszíthetjük saját identitásunkat.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük