Önismeret

MBTI önismereti teszt

Az MBTI, vagyis a Myers-Briggs Type Indicator, egy olyan pszichológiai teszt, amelyet a személyiségjellemzők meghatározására használnak. A tesztet amerikai pszichológusok, Katharine Cook Briggs és lánya, Isabel Briggs Myers fejlesztette ki a 20. század közepén. A teszt az embereket 16 különböző típusba sorolja be. Azért nagyon jó ezt a kérdőív, mert C. G. Jung lélektani típusokról alkotott elméletére épül, annak egy egyszerűsített változata.

Ha nem érdekel a körítés, a teszt linkjét a cikk végén találod!

 

Hogyan működik?

A teszt négy dimenzió alapján osztja fel az embereket:

  1. Hogyan töltjük fel az energiánkat? – Introvertált-extrovertált (I-E)
  2. Hogyan szerezzük be az információkat? – Szenzoros-intuitív (S-N)
  3. Hogyan hozunk döntéseket? – Gondolkodó-érző (T-F)
  4. Hogyan közelítünk a világhoz? – Ítélő-észlelő (J-P)

Mindegyik dimenziónak két pólusa van, amelyeket a személyiségtesztben egy-egy betű jelöl. A négy dimenzió kombinációja alapján jön létre a személyiségtípus, amelyet négy betűvel jelölnek. Például az “INTJ” típusú személyek befelé fordultak, intuitívak, gondolkodók és ítélők.

A betűkódok eredetije:
E: Extrovert
I: Introvert
S: Sensing
N: Intuitive
T: Thinking
F: Feeling
J: Judging
P: Perceiving

 

Hogyan töltjük fel az energiánkat?

Introvertált (I): energiát veszít a társas eseményeken, és az egyedüllét segít neki feltöltődni. Több egyedüllétre van szüksége, hogy rendezni tudja a gondolatait. Inkább kevesebb, de mélyebb kapcsolatokra összpontosít. Nem túl spontán, inkább tervezni szeret, kevésbé kockázatvállaló, megfontoltan dönt.

Extrovertált (E): élvezi az emberekkel való interakciót és a társasági életet. Energiát merít a külső világból, és gyakran aktívan részt vesz közösségi eseményeken. Nyitott az új kapcsolatokra és könnyen kezdeményez beszélgetéseket. Több figyelmet fordít a külső tényezőkre, mint a belső világára, szüksége van ingerekre. Hajlamosabb a kockázatvállalásra és a spontaneitásra.

 

Hogyan szerezzük be az információkat?

Szenzoros (S): a konkrét és érzékelhető információkra összpontosít. Az érzékeire, például a látásra, hallásra, tapintásra és szaglásra támaszkodik, hogy észleljen és értelmezhessen információkat. Preferálja a részletes információkat, a tényleges adatokat és a tapasztalati tényeket. Képes a konkrét problémákra és részletekre összpontosítani, és gyakran pragmatikus.

Intuitív (N): hajlamos az absztrakt gondolkodásra és a lehetőségek felfedezésére. Az elvont fogalmakra, az összefüggésekre és a jövőbeli lehetőségekre összpontosít. Érdeklik az elméleti megközelítések és a teljes kép megértése, nem veszik el a részletekben. Előretekintő és kreatív, gyakran hagyatkozik a belső megérzéseire.

 

Hogyan hozunk döntéseket?

Gondolkodó (T): a logikára és az objektivitásra támaszkodik a döntései meghozatalakor. Az érvelést, a tényeket és a racionalitást tartja fontosnak. Könnyen távol tudja tartani az érzelmeit a döntéseitől, és mindig igyekszik objektív maradni. Kommunikáció terén tárgyilagos és közvetlen, szeret a lényegre térni és nem szívesen fejezi ki az érzelmeit.

Érző (F): érzelmi szempontokra és az empátiára támaszkodik a döntései során. Az emberek érzelmeire és szükségleteire helyezi a hangsúlyt, nem a logikára. Könnyen elmerül az érzelmeiben és megérti másokét is, ezeket fontosnak tartja a döntései meghozatalakor. Hajlamos a konfliktusok elkerülésére, képes igazán mély kapcsolatokat kialakítani.

 

Hogyan közelítünk a világhoz?

Ítélő (J): szereti a rendszerességet, a tervezést és a strukturált életmódot. Értékeli a szervezettséget és a határidőket. Az idejét gyakran előre beosztja, és erőfeszítéseket tesz a munka befejezésére és a céljai elérésére, nem jellemző rá a halogatás. Általában megbízható és elkötelezett, szeret listákat készíteni.

Észlelő (P): rugalmas, alkalmazkodó és spontán. Kevésbé kötelezi el magát előzetes tervek mellett. Inkább élvezi a változatosságot és a váratlan lehetőségeket. Nyitott, kreatív és könnyen vált projektről projektre. Szeret a pillanatnak élni, nem szeret előre tervezni.

 

A tesztet itt találod: (érdemes átverekedni magad a reklámokon!)

https://mbti-lelektanitipusok.hu/mbti-72-kerdeses-teszt

 

A MBTI tesztnek számos előnye és hátránya is van. Az előnyei közé tartozik, hogy könnyen kitölthető és értelmezhető, és széles körben elérhető. Hátrányai közé tartozik, hogy nem feltétlenül pontos, és nem veszi figyelembe az emberek fejlődését az idő múlásával.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük