Önismeret

Mennyit számítanak a kapcsolataid a boldogságod szempontjából?

Biztos hallottad már azt a merész tanácsot, hogy vedd magad körül olyan emberekkel, akik támogatnak, és építsd le azokat a kapcsolataidat, melyek visszahúznak. Ez több szempontból is veszélyes tanács.

Egyrészt könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy bólogató emberekkel vesszük magunkat körül, amitől talán megnő az önbizalmunk, de nem lesz a környéken egy őszinte, karakán ember sem, aki megmondaná nekünk, ha éppen hülyeséget készülünk csinálni.

Másrészt nem kezelhetjük úgy az embereket, mint a tárgyakat. Nem dobálhatunk ki az életünkből például családtagokat, akik a segítségünkre szorulnak, akkor sem, ha energiavámpírok. Ha mégis kivonjuk magunkat a felelősség alól, az mindig visszaüt, és a lelkiismeretünk sem lesz makulátlan.

Mégis igaz, hogy a kapcsolatainkat valamilyen szinten érdemes tudatosan kezelni. Például több energiát fektetni azokba a kapcsolatokba, amelyekből pozitív dolgokat tudsz meríteni, és kevesebb időt fordítani azokra, melyek lehúznak. Nem kell mindenkivel barátkozni, aki szembejön, sőt olyan barátságok is vannak, melyek egy idő után kimerülnek, ezeket is el lehet engedni.

 

Miért jó, ha tudatosan kezeled a kapcsolataidat?

John Paul Stephens, Emily Heaphy és Jane E. Dutton fogalmazták meg a „High-Quality Connections” -elméletet, vagyis a „kiváló minőségű kapcsolatok” elméletét. Az elmélet szerint a kapcsolati tőke az egyén vagy a szervezet (pl. munkahely, iskola) kapcsolataiból ered, és azok minősége és mennyisége hatással van a személyes és szervezeti teljesítményre.

A kapcsolati tőke hatékonyabbá teszi az egyéneket és a szervezeteket, mert növeli a hozzáférést az információhoz, a forrásokhoz és az új lehetőségekhez. Továbbá lehetővé teszi az emberek számára, hogy hatékonyabban kezeljék a változásokat és az akadályokat, mivel nagyobb hálózatuk van, és több erőforráshoz férhetnek hozzá. Tehát, ha egy segítő közösségben vagyunk, az mindenképpen a hasznunkra válik.

A kapcsolati tőke nem csak a kapcsolatok mennyiségén múlik, hanem a minőségen is, ahogy a nevében is benne van. Az erős és megbízható kapcsolatok hatékonyabbak, mint a kevésbé erős kapcsolatok, mert az erős kapcsolatok több információt, támogatást és bíztatást nyújtanak.

A pozitív kapcsolatok segíthetnek csökkenteni a stresszt és az érzelmi problémákat, javítani az önbizalmat és az önértékelést, és összességében jobb mentális egészséget eredményezhetnek.

 

A kapcsolati tőke 3 szintje:

  1. Közvetlen kapcsolatok: az egyén vagy a szervezet közvetlen kapcsolatai az emberekkel. (Barátok, családtagok, ügyfelek, munkatársak stb.).

  2. Intermediális kapcsolatok: az egyén vagy a szervezet kapcsolatai azokkal az emberekkel, akik kapcsolatban állnak a közvetlen kapcsolatokkal. (Barátok barátai, ismerősök ismerősei, munkatársak családtagjai stb.).

  3. Hálózati erőforrások: az egyén vagy a szervezet kapcsolatai azokkal az emberekkel, akikre közvetlenül vagy közvetetten támaszkodhatnak, hogy elérjék céljaikat. (A hálózati erőforrások lehetnek olyanok, mint például információforrások, üzleti lehetőségek, támogatás, mentorálás és tanácsadás.)

 

Mi kell a jó kapcsolatokhoz?

Bár a jó kapcsolatoknak nincsen egy bevált receptje, de azért van néhány alkotóelem, ami segíthet abban, hogy jó kapcsolatokat alakítsunk ki.

Az érdekek azonossága. Egyik szempont lehet, hogy olyanokkal alakítasz ki kapcsolatot, akiknek az érdekei és céljai azonosak vagy legalábbis hasonlóak a tieiddel. Az érdekek azonossága erősíti a kapcsolatot, mert az emberek könnyebben és jobban tudnak együttműködni, ha közös célokra és érdekekre összpontosítanak. Ezeket nevezhetjük produktív kapcsolatoknak.

Az empátia. Az empátia a másik ember érzelmeinek és perspektívájának megértése és figyelembevétele. Ha valakire könnyen rá tudsz kapcsolódni érzelmileg, megértitek egymást, az egy jó kapcsolati alap lehet. Ezek a megértő kapcsolatok.

A kölcsönösség. A kölcsönösség fontos tényező a sikeres kapcsolati háló kiépítésében. Vannak olyan kapcsolatok is, melyek csak az adok-kapok elvén jöttek létre, ezekben valami értéket cserélünk egymással. Ezeket nevezhetjük hasznos kapcsolatoknak.

A bizalom. A bizalom kiemelkedő fontossággal bír a sikeres kapcsolati háló kiépítésében. Az emberek csak akkor tudnak szorosabb kapcsolatot kiépíteni egymással, ha egymásban megbíznak. A bizalom nélkülözhetetlen egy stabil kapcsolathoz. A bizalom valamilyen szinten minden pozitív kapcsolatunkban jelen van. A bizalmi kapcsolatokat értékeljük a legjobban.

 

Hogyan kezeld a nem kívánatos kapcsolataid?

Minden esetben tisztelettel kell eljárni és egy olyan megoldást kell találni, amely minden fél számára elfogadható, mert emberekről beszélünk és nem tárgyakról.

 

A negatív kapcsolatok kezelése során a következők segíthetnek:

Kommunikáció: Nyílt és őszinte kommunikáció azokkal az emberekkel, akikkel negatív kapcsolatban állunk. A kommunikáció segíthet a feszültségek enyhítésében, és lehetőséget adhat arra, hogy a felek megoldást találjanak a problémára. Persze ehhez mindkét fél szükséges.

Határok: Tudnod kell, határokat szabni! A határ védelmet jelent. Például, ha van egy nagyon közvetlen ügyfeled, meg kell húznod a határt, hogy a kapcsolat maradjon meg a munkakapcsolat szintjén, és mondjuk nem hívod be az otthonodba, vagy hétvégén nem veszed fel neki a telefont.

Idő és erőforrások szabályozása: Alapvető szabály, hogy több időt töltsünk a pozitív kapcsolatainkkal, mint a negatívakkal. Ne tervezzünk nyaralást olyanokkal, akik agyonstresszelnek. Az időnk érték, ne pazaroljuk!

 

Azt mondják, hogy a kapcsolataid meghatározzák a személyiségedet is, úgyhogy mindenképpen érdemes figyelmet fordítani rá, hogy kikkel töltöd az értékes idődet.

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük