Önismeret

Mi újság a későn érőkkel?

Egyre gyakrabban látni 20 éves milliomosokat, akik saját erőből tornázták fel magukat. A társadalom pozitívan értékeli, ha fiatalon megtaláljuk az utunkat és gyors sikereket érünk el.

Ilyenkor az ember kicsit elgondolkodik, hogy mit rontott el, és miért nem tart még ott, ahol tartani szeretne. De felesleges másokhoz hasonlítgatni magunkat, a fejlődési ütem ugyanis minden egyes embernél eltérő. Később jön a siker? Nincs azzal semmi baj, a lényeg, hogy megtaláld a saját pályád!

Mit jelent a kifejezés, hogy „későn érő típus”? Azt értjük alatta, hogy valaki egy kicsit lassabban ér el bizonyos mérföldköveket vagy fejlődési fázisokat az életében, mint a társai, mint az átlag. Tehát a „később” az átlaghoz képest az, ez fontos. Ne a kivételes esetekhez hasonlítsd magad!

A “későn érő típus” leggyakrabban a gyerekek esetében merül fel. Például, ha egy gyerek, aki később kezd el beszélni, járni, vagy értelmi fejlődése lassabb, mint a kortársaié, akkor későn érőnek nevezzük. Ez nem jelenti azt, hogy a gyerek alacsonyabb intelligenciával rendelkezik vagy hogy valamilyen probléma van vele. Egyszerűen csak azt jelenti, hogy a fejlődése egy kicsit lassabb ütemben halad.

Felnőttekre is vonatkozhat, például, ha valaki később ér el a karrierjében sikereket, vagy később találja meg a saját pályáját.

Csak azért, mert úgy érzed, hogy egy bizonyos életkorban még nem érted el a benned rejlő lehetőségeket, még nem jelenti azt, hogy soha nem leszel azzá, amire a leginkább képes vagy amire igazán vágysz.

 

Mitől lesz valaki későn érő?

A későn érő embereknek egy kicsit több időre van szükségük a fejlődéshez, és ez teljesen normális és elfogadható. Nehéz meghatározni, hogy ennek mi az oka, de bizonyos tényezők szerepet játszhatnak benne.

Bizonyos esetekben a későn érés hátterében genetikai faktorok állhatnak, amelyek hatással vannak az egyén fejlődési ütemére. Például lehet, hogy valakinek hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy bizonyos képességeket vagy készségeket kifejlesszen magában.

Gyakoribb azonban a környezeti tényező. Például a családi és a társadalmi környezet, ahol valaki felnő, befolyásolhatja a fejlődés ütemét. A személyiségfejlődést gyakran szokták a virágzáshoz hasonlítani. Ahogy egy növénynek szüksége van megfelelő táptalajra, napfényre és vízre, úgy az embernek is szüksége lehet megfelelő környezetre, ahol kibontakozhat. Ha kertészkedtél már, akkor tudod, hogy nem mindegy, hogy mit hova ültetsz!

Nem ritka, hogy valaki iskola-, vagy munkahelyváltáskor kilő, mint a rakéta, mert hirtelen olyan közegbe kerül, ahol ki tud teljesedni.

 

Miért nem könnyű későn érőnek lenni?

Úgy érzik, nem tudják tartani a lépést. Amikor valaki lassabban halad a fejlődésben, mint a kortársai, könnyen kialakulhat az elmaradás érzése. Ez az érzés fokozott stresszt, szorongást és bizonytalanságot eredményezhet.

A társadalmi elvárások, a családi nyomás vagy az iskolai környezetben tapasztalt nyomás miatt a későn érők gyakran stresszelhetnek azzal kapcsolatban, hogy be kell hozniuk a lemaradást vagy meg kell felelniük a társak elvárásainak. Ez a megfelelési kényszer növelheti a frusztrációt és az önbizalom hiányát.

Gyakori esetükben a kevés önbizalom és az alacsony önértékelés. A későn érő típusú emberek könnyen összehasonlítják magukat másokkal, és önmagukat alábecsülik vagy rosszabbul értékelik.

Mindezek mellett szociális problémák is felmerülhetnek. A későn érők számára a társas helyzetekben való integrálódás vagy az egyenrangú társakhoz való kapcsolódás is nehezebb lehet. Az eltérő fejlődési ütem miatt az érintettek gyakran úgy érzik, hogy nem illenek a csoportba vagy nem érzik magukat elfogadva a társas közegben.

 

Mi lesz, ha beérik a gyümölcs?

A későn érésnek vannak előnyei is, a lassú érési folyamat létrehoz néhány pozitív tulajdonságot:

  • A későn érő emberek természetes módon fejlesztik ki a nyugalom megtalálásához szükséges készségeket. Könnyebben szabályozzák az érzelmeiket, ami stabilabb kapcsolatokhoz vezet és nagyobb hatékonysághoz.
  • Nagyobb együttérzés jellemzi őket. Csökken az én-központúságuk, és mélyebben megbecsülik mások kihívásait.
  • Könnyebben priorizálnak. Jól meg tudják határozni, hogy mi a fontos és mi lényegtelen.
  • Egy idő után eltűnik az önbizalomhiány és magabiztosabbak, tudatosabbak lesznek. Mivel hosszú folyamaton kellett végigmenniük, hogy megtalálják a valódi céljukat, ezért az sokkal biztosabb lábakon áll.

 

A “későn érő” nem jelent kognitív vagy értelmi problémát. Sok későn érő ember teljesen normális vagy akár kiemelkedő képességekkel rendelkezik, csak lassabb ütemben halad a fejlődése. A későbbi időpontban elérhető mérföldkövek vagy célok elérése nem jelenti azt, hogy az egyén kevésbé lesz sikeres vagy boldog az életben.

Nincs két test, amelyik ugyanolyan ritmus és pálya szerint fejlődik. Ez azt jelenti, hogy nem baj, ha életed során más időpontokban érsz el kulturális vagy biológiai mérföldköveket, mint mások.

Ha örömöt és szenvedélyt találsz azokban a tevékenységekben, amelyekben a mindennapjaid során részt veszel, az a legjobb módja annak, hogy felgyorsítsd a fejlődésed, bármely életkorban.

 

Forrás:

https://thesimplyluxuriouslife.com/podcast252/

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük