Önismeret

Minden introvertált antiszociális?

Az introvertáltság és az antiszociális személyiségzavar két olyan fogalom, amelyek gyakran összekeverednek a köztudatban, pedig két különböző dologról van szó.

Egy introvertált is lehet társaságkedvelő, akkor is, ha nem akar a társaság középpontja lenni, és egy extrovertált is lehet antiszociális. Szerintem érdemes tisztázni ezeket a fogalmakat, hogy ne bélyegezzünk meg senkit azért, mert csendes típus. Az introvertáltak számos pozitív jellemzővel rendelkeznek. Kreatívak, figyelmesek, és mélyebb kapcsolatokat ápolnak.

 

Miért hiszik az emberek, hogy az introvertáltak antiszociálisak?

Vannak közös pontok. Az introvertáltság és az antiszociális személyiségzavar közötti hasonlóság, hogy mindkét típus inkább egyedül szeret lenni, és nem szívesen kapcsolódik nagy társaságokhoz.

Az introvertáltak számára ez azért van, mert szükségük van egyedüllétre a feltöltődéshez, hiszen a sok inger lemeríti őket. Az antiszociális személyiségzavarral rendelkező emberek viszont nem törődnek másokkal, és nem akarnak velük kapcsolódni.

Sajnos a nyugati kultúrában az introvertáltság negatív tulajdonságnak számít. Az emberek azt gondolhatják, hogy az introvertáltak magányosak, szociálisan inkompetensek vagy antiszociálisak, de ez nem így van.

Az introvertáltak gyakran sikeresek olyan területeken, ahol a mély gondolkodás, a kreativitás és az együttérzés fontos. Például gyakran megtalálhatók az írás, a művészet, a tudomány, a technológia és a szociális munka területén.

 

Az introvertáltság és az antiszociális személyiségzavar közötti különbségek

Röviden az introvertáltság egy személyiségtípus, amelyre az jellemző, hogy az emberek inkább egyedül vagy kis csoportban töltik az idejüket, és a befelé forduló gondolatokra és érzésekre koncentrálnak. Az antiszociális emberek viszont rendszeresen megszegik a társadalmi normákat, nem érdekli őket mások jogai, és gyakran hiányzik belőlük az empátia és a felelősségérzet.

Az introvertáltság tehát nem mentális betegség. Az antiszociális személyiségzavar azonban mentális betegség, amely kezelést igényelhet.

Az introvertáltság nem jár együtt agresszióval. Az antiszociális személyiségzavarral rendelkező emberek azonban gyakran agresszívak és bűncselekményekre is hajlamosak lehetnek.

Az introvertált emberek energiát nyernek a magányos tevékenységekből, gyakran mélyebb kapcsolatokat ápolnak, és bár csendesebbek lehetnek a társas helyzetekben, ez nem jelenti azt, hogy képtelenek vagy nem vágyódnak a társaságra.

Érzékenyebbek lehetnek a környezeti ingerekre, és az egyedüllétet használják az energiájuk feltöltésére. Az introvertáltak gyakran élvezik a társaságot, de szükségük van egyedüllétre is.

Az antiszociális emberek szeretnek manipulálni, gyakran impulzív döntéseket hoznak, és általában nem érzékelik megfelelően mások érzéseit vagy igényeit. Ez a zavar súlyos következményekkel járhat, akár jogi vagy pszichés problémákkal is.

Az antiszociálisakra jellemző az empátia hiánya, míg az introvertáltak nagyon is empatikusak.

Szóval ne használjuk a két fogalmat szinonimaként, mert világos, hogy egészen más jelentéssel bírnak.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük