Önismeret

Önképünk kialakítása és elfogadása

Az önkép egy összetett fogalom, amely magában foglalja, hogy hogyan látjuk magunkat, hogyan értékeljük saját képességeinket, és hogyan érzékeljük a körülöttünk lévő világot.

Az önkép befolyásolhatja a cselekedeteinket, döntéseinket és azokat a kapcsolatokat, amelyeket kialakítunk a környezetünkkel.

Az önkép válasz azokra a kérdésekre, hogy: Hogyan írnád le magad? Mit látsz a tükörben? Milyen ember vagy?

 

Hogyan alakul ki az önkép?

Az önképünk kialakulásában meghatározóak a személyes élményeink és a társadalmi hatások egyaránt. Vagyis az önképet leginkább az formálja, hogy mit gondolunk magunkról, de az is hozzáad, hogy mások mit gondolnak rólunk.

Gyermekkorunkban kezdeti érzelmi tapasztalataink, a szülők, nevelők, tanárok és barátok visszajelzései alakítják azt, hogy milyen képet alkotunk magunkról. Ahogy el kezdünk érni, saját példaképeket választunk, a médiából érkező ideálok, trendek és a társadalmi elvárások is befolyásolják önképünket.

 

Elfogadás vagy kialakítás

Az önképünket tudatosan alakíthatjuk, gyakorlatilag ezt hívják önfejlesztésnek. Erre akkor van szükség, ha nem vagyunk képesek elfogadni, vagy nem vagyunk elégedettek azzal, amit gondolunk magunkról.

Fontos azonban megérteni, hogy az önkép nem azonos a tökéletességgel. Az önkép elfogadása nem jelenti azt, hogy mindent pozitívan kell látnunk magunkban, hanem azt, hogy ismerjük és elfogadjuk az összes oldalunkat, beleértve a hibáinkat és a gyengeségeinket is.

Az önkép alakítása során az önreflexió és az önismeret kiemelkedő szerepet játszanak. Az önkép mélyebb megértése lehetővé teszi, hogy felismerjük erősségeinket és gyengeségeinket, és ennek alapján tudatosan formáljuk azt.

Az önkép elfogadása kulcsfontosságú a pozitív önértékelés és az önbizalom kialakításában.

 

Önkép, stílus és imázs

Ez a három fogalom szorosan kapcsolódik egymáshoz. A külső megjelenés is hozzájárulhat az önkép pozitív megerősítéséhez. Az öltözködési stílusunk, hajviseletünk és más külső megjelenési jegyeink kifejezik az egyéni személyiségünket és értékrendünket. Az öltözködési stílus segíthet az önkifejezésben.

Az imázsnak az önképpel való kapcsolata a belső és külső összhangról szól. Az imázs azon kép, amelyet mások látnak bennünk, míg az önkép az, amit mi magunk érzékelünk és gondolunk magunkról. Az imázs építése során fontos, hogy az önképpel összhangban lévő üzeneteket közvetítsünk, különben képmutatóak leszünk.

Valódi egyensúlyban akkor lesz a személyiségünk, ha amit gondolunk magunkról és amit mások gondolnak rólunk, eléggé közel állnak egymáshoz.

 

A legjobb, amit tehetsz, ha elfogadod önmagad, de ezt csak akkor tedd meg, ha tényleg olyan vagy, amit képes vagy elfogadni. Ha nem vagy olyan, akkor még dolgozz magadon!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük