Önismeret

William H. Sheldon személyiségtípus-elmélete

Az emberi test és személyiség közötti kapcsolat szerintem nagyon érdekes téma. Hogyan tükrözi vissza a testalkat a személyiségjegyeket? Hogyan határozhatók meg a személyiség jellemzői fizikai sajátosságok alapján? Ezeket az elméleteket szomatotípus elméleteknek nevezzük, már itt írtam róla: Ernst Kretschmer személyiségtípus-elmélete.

A szomatotípus elméletek olyan pszichológiai megközelítések, amelyek a testalkat és a személyiség közötti kapcsolatot vizsgálják. A testalkatot három alapdimenzió mentén értelmezik: az izomzat, a testzsír és a csontszerkezet. A szomatotípus elméletek szerint az emberek különböző kombinációkat mutatnak ezekből a dimenziókból, amelyekhez különböző személyiségjegyek társulnak.

William H. Sheldon (az 1940-es években) továbbgondolta Ernst Kretschmer elméletét, bár tudományos megalapozottsága ennek is elég gyenge, de mindenképpen érdekes. Nagy különbség nincs a kettő között. Kretschmer elmélete a pszichiátriai zavarokkal is összefüggésbe hozta a testalkatot. Például úgy gondolta, hogy a piknikus típusok hajlamosabbak a skizofréniára.

Sheldon azonban a személyiségvonásokat és a viselkedést vizsgálta, és kevésbé kapcsolta össze az adott testalkattal rendelkezőket pszichiátriai gondokkal. Kretschmer alkati típusokon alapuló kategóriákat alkotott, Sheldon pedig a testzsír és az izomzat eloszlása alapján állapított meg 3 típust. De ezek is szinte ugyanazok a típusok.

 

Endomorf típus: a puhább testalkatúak

Fizikai jellemzők: Puha, kerekded testalkattal rendelkeznek. A testük hajlamos a zsír felhalmozására, különösen a középső részen, beleértve a hasat is. Az endomorfoknak általában kevesebb izomtömegük van, és nem túl sportosak, jellemzően rövid végtagokkal rendelkeznek.

Személyiségjegyek: Társaságkedvelők, barátságosak és közvetlenek. Szeretik az érzelmi kapcsolatokat és nincs gondjuk az érzelmek kifejezésével sem. Empatikusak és érzékenyek mások szükségleteire, szeretnek gondoskodni. Viszont érzékenyebbek lehetnek mások véleményére, és hajlamosak lehetnek az érzelmi stresszre, mert erősen megélik az érzelmeiket. Sőt cselekedeteiket is inkább az érzelmi szempontok irányítják. Kényelemszeretők, békések és szeretetéhesek.

 

Mezomorf típus: az izmos felépítésűek

Fizikai jellemzők: Izmos, sportos testalkattal rendelkeznek. Széles vállak, keskeny derék és erőteljes izomzat, alacsonyabb testzsírszázalék jellemző rájuk. Testük arányosnak mondható.

Személyiségjegyek: Határozottak, versengőek és vezetői képességekkel rendelkeznek. Szeretik a kihívásokat és a megmérettetést. Energikusak, aktívak és dinamikusak, emellett jellemzően magabiztosak és önállóak.

 

Ektomorf típus: a nyúlánk, vékony testalkatúak

Fizikai jellemzők: Sovány, karcsú testalkat, hosszú végtagok jellemzik őket. Testükben kevés zsír található, és az izomtömegük is kevesebb. Általában magasak.

Személyiségjegyek: Csendesek, visszahúzódók és félénkek lehetnek. Szeretnek elmélkedni dolgokon, érzékenyek a részletekre és gyakran intellektuálisak. Kerülik a konfliktusokat, művésziek és öntudatosak.

 

Forrás: wikipedia

 

 

Kérdés: a testalkatból következik a személyiség, vagy a személyiségből a testalkat?

Van egy modernebb megközelítés a test és a személyiség kapcsolatának vizsgálatában, ellentétben a hagyományosabb szomatotípus elméletekkel, amelyek általában csak egy irányú kapcsolatot feltételeztek, a testalkatból a személyiségre. A szomatoplasztikus elmélet hangsúlyozza, hogy a test és az elme kölcsönhatása komplexebb és dinamikusabb lehet.

A szomatoplasztikus elmélet szerint a testalkat és a személyiség közötti kapcsolat kétirányú, tehát mindkét irányban lehet befolyás. Az elmélet azt állítja, hogy nemcsak a testalkat határozza meg a személyiséget, hanem a személyiség is képes befolyásolni a testalkatot. Ez a kapcsolat pedig nem szilárdan rögzített, hanem változhat az életünk során.

 

Sheldon elmélete tudományosan nem elfogadott, sok szempontból kritizálható, de érdekes megfigyeléseket tartalmaz, melyeket tovább lehet gondolni.

 

Forrás:

https://www.simplypsychology.org/sheldon-constitutional-theory-somatotyping.html

2 hozzászólás

  • Duró Sándor

    Csak nagyon ritkán van valakinek kizárólag az egyik kategóriába tartozó testalkata,a legtöbb esetben van akár mindháromból , persze az egyik általában dominánsabb.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük