Pszichológia

A motiváció 4 forrása

Ahány embert megkérdezel, hogy mi az, ami motiválja, annyi különböző választ kaphatsz. Leggyakrabban a pénz, a család és az elismerés merül fel. A motiváció forrása tárgyilagosan sokféle lehet, de ezek alapvetően 4 nagyobb csoportba sorolhatók. Ezek alapján érdemes átvizsgálni a motivációidat.

1. Külső motiváció külső célért

A külső motiváció egy kívülről érkező inger, ami arra ösztönzi az embert, hogy elvégezzen bizonyos cselekvés-sorozatokat. Ilyen például a jutalmazásos rendszer: díjak, előléptetések, pénz, vagy bármi. Ennek a negatív formája is ide tartozik. Például: kényszerítés, a büntetés elkerülése, zsarolás.

A motiváció ezen formájával az a baj, hogy külső elvárásokra irányul. Tehát nem érzed magadénak a célt, amit külső ingerre kell teljesítened. Ha nem szereted a munkádat, akkor át tudod érezni a probléma lényegét. Olyan dolgokat is végrehajtunk, melyeket értelmetlennek tartunk, vagy távol áll tőlünk. Viszont ha megszűnik a forrás (pl. pénzjutalom), akkor a cselekvés is megakad.

Mi a helyzet, ha magunknak alakítunk ki jutalmazásos rendszert?

Például egy fogyókúra esetén minden lefogyott 5 kiló után jár egy moziest. Ha sikerül betartanunk a saját szabályainkat, és tényleg csak 5 kilónként jutalmazzuk meg magunkat (nem 4 és fél), akkor ez jó kiegészítő módszer lehet. Bár ilyen esetben nyilván egy belső motiváció is jelen van.

 

2. Belső motiváció belső célért

Szubjektív mozgatóerő, ami szorosan kapcsolódik az értékeinkhez. Saját elvárásaink szerint cselekszünk, meggyőződésből és nem külső jutalmakért, hanem belső megelégedésért. A cselekvésünk összhangban van az egyéni értékeinkkel vagy vágyainkkal.

Ilyen belső indítékkal sokkal nagyobb erőfeszítéseket is képesek vagyunk tenni, mint bármilyen jutalomért. Az a diák, aki szeret tanulni és aki a tudásért tanul, többet érhet el, mint az, aki csak a jó jegyekért hajt. Ugyanígy egy munkahelyen, ha egy alkalmazott fontos tényezőnek érzi magát a munkafolyamatban, hatékonyabb lesz, mintha csak egy lecserélhető fogaskeréknek gondolná magát.

 

3. Belső motiváció külső célért

A belső motivációnak egy altípusa, mikor arra hajtunk, hogy elnyerjük mások elismerését, vagy elkerüljük a megvetést. Ezek elég gyakori motiváló erők szoktak lenni. Mivel társadalomban élünk, egy bizonyos mértékig normális, ha mások szeretetét próbáljuk elnyerni. Baj akkor van, ha az önértékelésünk mások elismerésétől függ, mert akkor nem fogjuk tudni kiteljesíteni önmagunkat. Ki leszünk téve mindenféle manipulációnak, nem viseljük jól a kritikát és a kudarcot, nem fejlődik a személyiségünk.

 

4. Külső motiváció belső célért

Van ilyen? Ez egy szerencsés eset, mikor az első típus átalakulhat egy belső indítékká. Sikerül a külső célt magunkévá tennünk, így már nem csak másokért dolgozunk, hanem saját magunkért is, de emellett még jutalmat is kapunk. Ha megszűnik a külső motiváció (pl. pénz), akkor saját döntésünk, hogy teszünk-e még erőfeszítéseket a célért. Ha elég erős a belső elköteleződés, folytathatjuk a munkát.

Ezek alapján elgondolkodhatsz rajta, hogy téged mi motivál.

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük