Pszichológia

Az unalom bajt jelezhet

Az unalom lehet átmeneti érzés, amikor egy adott helyzet vagy tevékenység rövid távon nem nyújt kielégítő élményt, vagy hosszabb távon is fennálló állapot, amikor valakinek általánosságban nincs elég stimulációja vagy érdekes elfoglaltsága az életében.

Az előbbivel nincs semmi gond, velem is gyakran megesik, az utóbbi viszont arra utal, hogy valami kisiklott az életedben.

Az unalom számos negatív hatással járhat, mint például az elégedetlenség, a motivációhiány, az alacsony önértékelés és a depresszió. Ezért, ha úgy érzed, hogy gyakran unatkozol, akkor mindenképpen szükséged van valamilyen drasztikus változásra, mert az életed nem jó irányba halad.

Mit nevezünk unalomnak? Unalom, az az érzés, mikor nem találunk semmi érdekeset, szórakoztatót, vagy kihívást az adott szituációban. Ezért közömbösen reagálunk, néha pedig idegesítőnek és időpazarlónak érezzük.

 

Mitől alakulhat ki az unalom hosszú és rövid távon?

Clark L. Hull motivációs elmélete szerint az unalom akkor alakul ki, amikor az embernek nincsenek megfelelő ingerforrásai a környezetében. Ha a külső ingerhatások túl gyengék vagy nem változatosak, az aktiváltsági szint alacsony lesz, és érzékelni fogja az unalmat. Az aktiváltsági szint akkor a legmagasabb, amikor valaki érdekelt és motivált egy tevékenységben, amely kihívást jelent számára, és ahol változatos, összetett ingerhatások érik.

Rövid távon kialakulhat az unalom érzése, ha valamit egyhangúnak találsz, tehát ha valami túl egyszerű, ismétlődő, és nem nyújt semmilyen változatosságot. De akkor is kialakulhat, ha túl sok inger ér egyszerre. Ilyenkor összezavarodnak az érzékszerveid és a figyelmed, a szervezeted pedig úgy reagál, hogy elhatárolódik az eseményektől. Tehát, ha egyszerre megy a TV, pörgeted a TikTok-ot és mondjuk zenét is hallgatsz, könnyen megjelenhet az unalom érzése.

A hosszú távú unalom már problémásabb. Akkor alakulhat ki, ha nincs sok olyan tevékenység az életedben, amit szeretsz csinálni, vagy érdekel. Ha valaki elégedetlen életével, vagy érzelmileg kimerült, az szintén hosszú távon okozhat unalmat és motivációhiányt. És gyakori ok a célok hiánya is. Ha valaki nem tudja, hogy milyen célokat szeretne elérni az életében, akkor ő nincs motiválva arra, hogy valami újat vagy kihívást keressen.

Bizonyos személyes tulajdonságok is hozzájárulhatnak az unalom érzéséhez. Például a türelmetlenség, a zárkózottság és magának valóság kapcsolódhat az unalomhoz.

 

Hogyan lehet leküzdeni az unalmat?

Nem fogok valami egetrengetőt mondani: számodra érdekes és kihívást jelentő tevékenységekkel lehet leküzdeni az unalmat.

  • Próbálj ki új dolgokat! Ez lehet bármi, például egy új hobbi, sport, vagy szórakoztató tevékenység.

  • Csatlakozz valamihez! Találj olyan közösséget, aminek a tevékenysége érdekel, és csatlakozz hozzájuk! Így megismerhetsz új embereket, és izgalmas dolgokat csinálhatsz együtt velük, remélhetőleg.

  • Tanulj valami újat! Például tanulj egy új nyelvet, vagy végezz el egy online kurzust!

  • Utazz! A különböző helyek felfedezése és megismerése az unalom legjobb ellenszere lehet, eleve a helyváltoztatás jótékony hatással lehet a motivációdra. Szóval, ha teheted, menj felfedező útra!

 

Az unalom egy normális emberi érzés bizonyos mértékig. Tehát, ha néha unatkozol, az teljesen rendben van. Baj akkor van, ha az unalom érzése teljesen rátelepszik az életedre. Ilyenkor érdemes cselekedned, mielőtt teljes érdektelenségbe zuhansz. Ne kívülről várd a megoldást!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük