Pszichológia

Az Y-generáció jellemzői és problémái

Az Y-generációba tartoznak azok, akik 1982 és 1994 között születtek (nagyjából), milleniáloknak (millennials) is nevezik őket, vagyis ezredfordulósoknak.

Ami ezt a generációt jellemzi, azok a nagy elvárások, idealizmus és a valósággal való nehéz szembesülés. Nem csoda, hiszen Disney-filmeken nőttünk fel. Én is Y vagyok, szóval ezt teljes mértékben átérzem.

Az Y generáció az előző generációkhoz képest jelentős változásokat hozott életstílusban, értékrendben és munkaerőpiaci igényekben is. Abban az időszakban nőttek fel, mikor a digitális forradalom globális méreteket öltött. Egyik nap még a játszótéren lógtunk, másnap már inkább chaten dumáltunk. Hirtelen kinyílt a világ, ami rengeteg lehetőséget jelentett, és hatalmas vágyakat is gerjesztett.

 

Az Y-generáció legfőbb jellemzői

Önérdek

Az Y-generáció tagjait kevésbé érdeklik társadalmi és politikai kérdések, mint a korábbi generációkat. Sőt a későbbi Z-generáció is több érdeklődést mutat ezek iránt.

Szeretik úgy alakítani a kis világukat, hogy az nekik a lehető legkényelmesebb legyen és nem szívesen alkalmazkodnak mások igényeihez. Gyakran önző és nárcisztikus tulajdonságokkal illetik ezt a generációt, pedig csak tudják, mit akarnak.

Tisztában vannak a saját jogaikkal, érzékenyek a kritikákra és gyakran irreális elvárásaik vannak.

 

Nehéz elköteleződés

Az Y-generációra jellemző, hogy nem maradnak sokáig egy munkahelyen, gyakran nehezen találnak munkát a magas elvárásaik miatt. Munkahelyről munkahelyre vándorolnak, keresve az ideálisat, ami talán nem is létezik. Szeretik a rugalmas munkaidőt és a távmunkát. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretnek dolgozni, csak olyan munkát szeretnének végezni, ami örömmel tölti el őket, elismerést ad és megfelelő fizetést.

Fontos érték számukra a szabadság. Később kötnek házasságot és vállalnak gyereket, mint a korábbi generációk és általában több időt töltenek az oktatásban. Sokáig élnek a szülői házban, de az is gyakori, hogy vissza-vissza térnek. Nehezen köteleződnek el akár munka, akár magánéleti szinten, mert mindig a jobbat keresik.

 

Technológiai jártasság

Az Y generáció tagjai digitális korban nőttek fel, így rendkívül jártasak a technológia használatában és szinte minden szegmensében otthonosan mozognak. Nem annyira, mint a Z-generáció, de nem kell őket félteni.

 

Kreativitás

Az Y generáció tagjai általában nagyon kreatívak és innovatívak, mivel állandóan a jobbat keresik. Számos új megközelítést hoznak a kihívásokra, és sokszor új és hatékony megoldásokat találnak a problémákra.

Nagyobb az önbizalmuk, nyitottabbak az újdonságokra és hisznek abban, hogy képesek változtatni a dolgokon. Könnyen alkalmazkodnak a gyorsan a változó világhoz.

 

Az Y-generáció legfőbb nehézségei

Magas elvárások

Az elvárások előre is vihetik az embert, de hatalmas nyomást is jelenthetnek, ha nem teljesülnek. Ez azt jelenti, hogy nem mindig tudják elfogadni a hibákat vagy a kudarcokat. Nem csak a világgal, de önmagukkal szemben is nagyok az elvárásaik. Ehhez kapcsolódik, hogy az Y generáció tagjai gyakran nagyon türelmetlenek, és szeretnék azonnal elérni a céljaikat. Ez azt jelenti, hogy nem mindig képesek hosszú távra tervezni és kitartóan dolgozni egy cél elérése érdekében.

 

Stressz és szorongás

Az Y generáció tagjai nagy nyomás alatt vannak, hogy elérjék a magas szakmai és személyes céljaikat, és gyakran küzdenek a stresszel és a kiégéssel. Sokat aggódnak a jövő miatt, nehezen hoznak meg komoly döntéseket. Gyakrabban fordulnak pszichoterapeutához, mint az X generáció tagjai vagy más, korábbi generációk tagjai. De az jó, hogy nem félnek segítséget kérni.

 

Pénzügyi gondok

A pénz az Y-ok aggodalmainak egyik leggyakoribb gyújtópontja. Sokan közülük nehezen találnak munkát, még mindig a szüleikkel élnek, vagy komoly aggodalmakat táplálnak azzal kapcsolatban, hogy elég pénzt keresnek-e ahhoz, hogy komolyan elkezdjék a saját életüket. Nehezen repülnek ki a fészekből.

Az Y generáció tagjai sokszor a szüleikkel ellentétben magasabb szintű képzésben részesültek, de az alacsonyabb bérek, a magasabb életszínvonal és a gazdasági recesszió miatt a munkaerőpiaci lehetőségek gyengébbek voltak számukra. Emellett a globalizáció, az automatizálás és a robotika gyorsan változtatta meg a munkaerőpiacot és a munkahelyi környezetet, ami nehézségeket okoz az Y generáció tagjainak a karrierépítésben és a szakmai előmenetelben.

 

Mindent összevéve, az Y-generáció nehezen vág bele a nagy betűs életbe, nehezen találja meg a céljait, de ha megtalálta, akkor igazán kreatívan tud hozzájárulni a társadalmi élethez. Ha megtalálja a helyét, képes a maximumot nyújtani.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük