Pszichológia

Mi a családállítás, vagyis a Hellinger-terápia?

Valahogy egyre többször elém kerül ez a furcsa szóösszetétel, hogy családállítás. Gondoltam adok egy pofont az algoritmusoknak és megnézem, hogy mi ez pontosan. (Eredetileg: Familienaufstellung).

Tulajdonképpen egy alternatív terápiás módszer, ami segít feloldani benned bizonyos blokkokat. Tehát nem egy hagyományos családterápia, ahol leül a család a terapeuta elé és megpróbálják megoldani a konfliktusaikat. Igazából a családod sem kell hozzá, hogy részt vegyél egy ilyen terápián.

 

Mi a lényege a családállításnak?

Bert Hellinger, a módszer kidolgozója, pszichoterapeuta és filozófus volt, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezett a pszichodinamikus terápiában és a Gestalt-terápiában is. Ezen terápiás irányzatok hatásai érezhetőek a családállítás alapelveiben és technikáiban.

Hellinger eredetileg pszichoterápiás eszközként alkalmazta a családállítást, és a célja az volt, hogy segítse az embereket a családjukból származó esetleges konfliktusok és diszharmóniák megértésében és megoldásában. A módszer az emberi kapcsolatokat és főleg a családi kötelékeket vizsgálja. A fókusz a családi rendszer dinamikáján és a rejtett kölcsönhatásokon van.

Hellinger szerint a családi rendszerben zajló dinamikák jelentős hatással lehetnek az ember életére, viselkedésére és érzelmi állapotára. A terápia segíthet az esetleges blokkok feloldásában, valamint kedvezőbb kapcsolatok kialakításában a családdal és a környezettel.

 

Miben tud segíteni a családállítás?

A terápia segítségével állítólag megszabadulhatsz azoktól a káros, ismétlődő mintáktól, viselkedésmódoktól és érzelmektől, amelyek ma valamilyen módon korlátozzák az életedet, és amelyeket tudattalanul átvettél a családi rendszeredből.

Az elmélet szerint a legtöbb személyes probléma, amellyel szembesülsz, a családodból származó megoldatlan eseményekből és feldolgozatlan érzelmekből ered, amelyekről valószínűleg nem is tudsz, és amelyek generációkon át öröklődnek.

A terápia által betekintést nyerhetsz abba, hogy a gyerekkorodból származó minták hogyan hatnak a mentális egészségedre. Különösen hasznos lehet, ha gyermekkori traumákkal küzdesz, például, ha nehezen dolgoztad fel egy szeretted eltávozását.

Segít megérteni annak az okát is, ha nem működnek jól a kapcsolataid, vagy félsz az elköteleződéstől, nem nyílsz meg könnyen másoknak.

A terápia segíthet abban, hogy biztonságos környezetben dolgozd fel a konfliktusokat, traumákat és a nehéz múltbeli élményeket.

 

Mi a családállítás menete?

Vannak egyéni és csoportos terápiák is, bár jellemzően inkább csoportos terápiák. A családállítás során csoportban vagy egyénileg kell modellezni vagy ábrázolni a családodat és annak dinamikáit.

Csoportos foglalkozás esetén az egyes családtagokat vagy más fontos személyeket más csoporttagok helyettesítik. Így segítenek a rendszerbeli kötelékeket és esetleges elakadásokat feltárni és megérteni. A szerepjáték és a drámaterápia elemei is jelen vannak.

Nagy hangsúly van a mozgásokon és a térbeliségen. El kell helyezned a különböző családtagjaidat (illetve azokat, akik eljátsszák őket) a térben. A mozgásokból, a helyzetükből, a viszonyulásaidból a terapeuta pedig következtetéseket von le és segít az esetleges konfliktusok, kötelékek és rejtett dinamikák feltárásában.

A terapeuta irányítja az eseményeket, a családtagok testtartását, testhelyzetét és szavait, ezért fontos, hogy megfelelően képzett legyen.

Ha egyéni terápián veszel részt, akkor is modellezni kell valahogy a családi viszonyokat, ezt lehet különböző tárgyakkal, vagy akár rajzokkal is.

 

A családállítás olyan emberek számára lehet hasznos, akik érzik, hogy az életükben blokkok vannak, vagy azoknak, akik szeretnék mélyebben megérteni és elfogadni családjuk dinamikáit. A család dinamikájának megértése fontos a családtagok közötti kapcsolatok javítása, a konfliktusok megoldása és a személyes fejlődés szempontjából.

Egy egyedi és népszerű terápiás módszer, amely sokaknak segített megérteni és kezelni a családjukkal kapcsolatos kihívásokat.

De meg kell jegyezni, hogy a családállítás módszere vitatott a pszichoterápiás közösségben. A kritikák között szerepel a tudományos megalapozottság hiánya, az érzelmi biztonság veszélyeztetése, valamint az esetleges szereplők kiválasztásával kapcsolatos aggodalmak. A módszer vitatható, és számos pszichoterapeuta és intézmény nem fogadja el hivatalosan.

 

Itt többet is megtudhatsz róla:
https://www.hellingercsoport.hu/csaladallitas/

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük