Pszichológia

Mi a manipuláció?

A manipuláció egy alattomos jelenség, amely jelentős hatással lehet az életünkre, legyen szó munkahelyi környezetről, személyes kapcsolatokról vagy akár szülő-gyermek viszonyról, a manipuláció sokféle formát ölthet.

Néha fel sem tűnik, hogy manipulálnak minket, néha viszont mi is alkalmazunk manipulációs technikákat, talán véletlenül, de lehet, hogy szándékosan is. Nézzük meg közelebbről, mi számít manipulációnak!

Mi a manipuláció?

A manipuláció olyan cselekedet vagy módszer, amelynek célja mások viselkedésének vagy gondolkodásmódjának befolyásolása, leginkább rejtett vagy megtévesztő módon.

A manipuláció lehet szándékos vagy véletlen, de általában negatív értelemben használják, mert sérti mások autonómiáját vagy érdekeit.

 

Mi a különbség a befolyásolás és a manipuláció között?

A befolyásolás és a manipuláció között vékony határvonal húzódik. Nem minden befolyásolás manipuláció. A befolyás egy semleges kifejezés, amely egy személy azon képességét jelenti, hogy hatást tud gyakorolni egy másik személyre.

Egyszerűen fogalmazva, a befolyásolás képes valakit egy kívánt cselekvésre vagy gondolkodásra késztetni. A befolyás önmagában nem negatív és nem is pozitív.

A befolyásolás a meggyőzésre és a változás elérésére irányuló semleges erőfeszítés, nem tartalmazza a „kényszerítés” elemét. Nem célja, hogy kényszerítse vagy kötelezze a másikat a bármire is. Míg a manipulációé igen.

A manipuláció során valaki mások viselkedését vagy gondolkodásmódját befolyásolja rejtett, megtévesztő vagy etikátlan módon, gyakran az érintett személyek tudta vagy beleegyezése nélkül. Célja a manipulátor önző érdekeinek szolgálata. Kihasználással, megtévesztéssel és pszichológiai trükkökkel történik. Tehát ez egy negatív dolog mind az eszközeit, mind a szándékát tekintve.

 

A manipuláció jellemzői:

Rejtettség: A manipulátor gyakran titkolja valódi szándékait és céljait.

Kihasználás: A manipuláció során az érintett személyeket kihasználják vagy megfosztják döntési önállóságuktól.

Etikai kétségek: A manipuláció gyakran etikátlan, mert figyelmen kívül hagyja az érintett személyek jólétét és érdekeit.

Önző szándék: A manipuláció célja általában a manipulátor saját érdekeinek előmozdítása, sokszor az érintett személyek kárára.

 

Példák manipulációra

  • Egy partner érzelmileg manipulálja társát, hogy hatalmat gyakoroljon felette, például bűntudatot keltve vagy az elszigeteltség érzését előidézve.
  • Valaki szándékosan torzítja a valóságot, hazudik, hogy elbizonytalanítson és kontrolláljon valaki mást.
  • Egy üzleti partner hamis információkat közöl, hogy előnyhöz jusson az üzleti tárgyalások során.

A befolyásolás történhet nyíltan is, és az érintett személyek tudatában vannak annak, hogy hatást gyakorolnak rájuk. Pozitív megerősítéssel, érvekkel és inspirációval is történhet, vannak pozitív befolyásolási szituációk is.

 

A pozitív befolyásolás jellemzői:

Átláthatóság: A befolyásoló fél általában nyilvánvalóvá teszi szándékait és céljait.

Tisztelet: A befolyásolás során az érintettek autonómiáját és döntési jogát tiszteletben tartják.

Etikai megfontolások: A befolyásolás etikus keretek között zajlik, és figyelembe veszi az érintett személyek jólétét.

Pozitív szándék: A befolyásolás célja az érintettek javát szolgálja, például motiváció, oktatás vagy tanácsadás formájában.

 

Példák pozitív befolyásolásra:

  • Egy mentor vagy tanácsadó iránymutatásokat ad, hogy segítse a tanítványt vagy ügyfelet a jobb döntések meghozatalában.
  • Egy cég reklámokat használ, hogy bemutassa termékei előnyeit, remélve, hogy a fogyasztók megvásárolják azokat. (Ha ezek valós előnyök, akkor rendben van.)
  • Egy főnök inspiráló beszéddel ösztönzi a csapatát, hogy jobb eredményeket érjenek el.

A befolyásolás és a manipuláció közötti különbség alapvetően a szándékok, az átláthatóság és az alkalmazott módszerek terén van. A manipuláció a befolyásolás egy eltorzított formája, etikátlan módszereket alkalmaz a saját céljai érdekében.

Ezzel szemben a befolyásolás lehet pozitív is és negatív is, attól függően, hogy mi a célja és milyen hatást gyakorol.

 

Hogyan ismerhetjük fel a manipulációt?

A manipuláció felismerése nem mindig egyszerű, főleg, ha minket érint és nem kívülről látjuk. Különösen, ha ügyesen csinálják, de néhány dologra oda tudsz figyelni.

Például, ha egy manipulátorral van dolgod, akkor van kettőtök között egy érezhető feszültség vagy konfliktus, mikor kommunikáltok. A vele való kapcsolat érzelmileg kimerítő és stresszes lehet.

A manipuláció hatására csökkenhet az önbizalom és az önértékelés. Tehát, ha valakinek a társaságában úgy érzed, hogy kevesebbet érsz, az komoly „red flag” lehet.

Gyakran érezhető bizonytalanság a valóság és az élmények tekintetében. Mi történt? Hogy történt? Ki ferdíti el a valóságot?

Ha ilyen érzéseid vannak, jól vizsgáld meg a helyzetet, hogy ki és mire próbál meg rávenni téged!

A következő cikkben összegyűjtöm neked a manipulációs típusokat és technikákat példákkal együtt, hogy még jobban felvértezhesd magad.

Itt olvashatod: Manipulációs technikák példákkal

 

Forrás:

https://hbr.org/2022/01/are-you-being-influenced-or-manipulated

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük