Pszichológia

Mi a minimalizmus lényege?

Ha gyakran érzed úgy, hogy szétesik a figyelmed, nehezen koncentrálsz a feladataidra, akkor kipróbálhatsz számos koncentrációs gyakorlatot, de lehet, hogy egy gyökeres változás fog segíteni rajtad.

A minimalizmus egy egyre népszerűbb életérzés, ami a kontrollálatlan fogyasztással szemben jött létre. Van ilyen művészeti irányzat is, de itt most egy életmódról van szó, amelynek célja, hogy az embereknek ne legyen szükségük annyi felesleges dologra.

Az alapvető elve a “kevesebb több”, amely azt sugallja, hogy az egyszerű életmód több boldogságot és elégedettséget hozhat, mert nem kell túl sok dologra összpontosítanunk.

 

Mi a jó a minimalizmusban?

A Z generációban, de már talán az Y generációban is látható az a tendencia, hogy visszaszorul a birtoklási vágy. A fiatalok sokkal szívesebben bérelnek vagy előfizetnek dolgokra azzal szemben, hogy felhalmoznának.

A minimalizmus legfontosabb eleme a priorizálás, vagyis az, hogy pontosan tudod, hogy mire van szükséged és mi az, ami fontos számodra. Ez a tudatos életmód alapköve. A minimalizmus szerint az embereknek az alapvető szükségleteikre kell összpontosítaniuk, így sokkal kiegyensúlyozottabbak lehetnek. A stressz is csökken, ha nem káosz vesz minket körül.

Arról nem is beszélve, hogy mennyi takarítási és karbantartási időt megspórolsz, ha kevés cuccod van.

 

Hogyan vezesd be a minimalizmust az életedbe?

Nézd át, amid van! Nem kell mindent azonnal kidobni, az komoly érzelmi sokk lenne mindenkinek. Először is, érdemes átgondolni az életünk minden területét, és azonosítani azokat a dolgokat, amelyeket nem használunk vagy amelyek nem jelentenek valódi értéket számunkra. Ezután el kell kezdeni azokat a dolgokat eladni, adományozni vagy kidobni, amelyek nem szolgálják az értékeinket vagy életünket.

Felejtsd el az a kifejezést, hogy „jó lesz ez még valamire”! Ahogy a 80/20 szabály is állítja a dolgaink 80%-át nem is használjuk. Fogadjunk, hogy a ruháid 20%-át hordod csak, vagy ha van 10 bögréd, abból max. 2 a kedvenced.

 

Vásárolj tudatosan! Az egyszerű életmód kialakításához fontos, hogy megváltoztassuk a vásárlási szokásainkat is. A minimalizmus azt javasolja, hogy csak olyan dolgokat vásároljunk meg, amelyekre valóban szükségünk van, és el kell kerülni a felesleges vásárlásokat. Ezt környezetvédelmi szempontból is érdemes megfogadni.

A legtöbben egyébként nem egyéni célok miatt, hanem környezetvédelmi okok miatt kezdenek vonzódni a minimalista életérzés iránt. A fogyasztásunk mérséklésétől el lehet jutni egészen a zero waste-ig, mikor szinte alig termelünk szemetet. Az ökológiai lábnyomunk csökkentése is lehet a minimalizmus jótékony következménye.

 

A minimalizmus életérzésként olyan értékekre épül, mint a tudatosság, az egyszerűség és a kevesebb több elve. Ezek segítenek kialakítani az életünket az értékeink és a szükségleteink szerint, és azokra a dolgokra fókuszálni, amelyek valóban fontosak a számunkra. Nem csak azt jelenti, hogy minden szükségtelen dolgot ki kell iktatni az életünkből, hanem azt, hogy megtanuljunk priorizálni.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük