Pszichológia

Mi a nárcisztikus személyiségzavar?
I. rész

Néha mindnyájan egy kicsit nárcisztikusak vagyunk, de ez még nem jelenti azt, hogy személyiségzavarral küzdünk. Arra mondjuk, hogy nárcisztikus, ha valaki túlságosan elégedett magával, öntelt vagy hiú.

A nárcisztikus személyiségzavar (továbbiakban: NSZ) viszont egy mentális egészségügyi állapot, és nem csupán rossz tulajdonságok vagy személyiségjegyek halmaza. Az NSZ-t hivatalosan diagnosztizálhatják, és pszichiátriai kategóriába tartozik.

A nárcisztikus személyiségzavart az énközpontú, arrogáns gondolkodás és viselkedés, az empátia és a másokkal való törődés hiánya, valamint a túlzott csodálat iránti igény jellemzi. Az ilyen emberek kívülről beképzeltnek, manipulatívnak, önzőnek, lekezelőnek és követelőzőnek tűnnek az élet minden területén.

 

Milyen jellemzői vannak egy nárcisztikusnak?

 

Túlértékelt önkép és öntelt magatartás: A nárcisztikus személyek rendkívül büszkék saját képességeikre és eredményeikre, akkor is, ha ezek nem is valós képességek és eredmények. A nárcisztikusok azt hiszik, hogy egyedülállóak vagy különlegesek, és csak más különleges emberek érthetik meg őket. Mi több, túl jók minden átlagos vagy hétköznapi dologhoz.

 

Jogosultságérzet: Mivel különlegesnek tartják magukat, a nárcisztikusok elvárják, hogy a nekik járó kedvező bánásmódban részesüljenek. Ők valóban úgy gondolják, hogy bármit akarnak, meg kell kapniuk. Azt is elvárják, hogy a körülöttük lévő emberek automatikusan teljesítsék minden kívánságukat és szeszélyüket. Ha nem találod ki és nem teljesíted minden igényüket, akkor haszontalan vagy számukra.

 

Együttérzés és közösségvállalás hiánya: A nárcisztikusok nehezen képesek mások érzéseire és szükségleteire figyelni. Gyakran önzők és közömbösek lehetnek mások iránt. Irigykednek mások sikerére és igyekeznek azt lenyomni vagy elbagatellizálni. Nehezen ismerik el hibáikat és hajlamosak másokat hibáztatni a saját problémáikért. Másokra hárítják a felelősséget. Ők csak a saját szükségleteiket értik, nincs bennük empátia, ösztönösen kihasználnak másokat.

 

Szükség a folyamatos elismerésre: A nárcisztikus személyeknek folyamatos visszajelzésre van szükségük arról, hogy különlegesek és fontosak. Nem tűrik, ha mások kritikával illetik vagy figyelmen kívül hagyják őket. Akkor is elvárják az elismerést, ha semmi olyat nem tettek, amivel kiérdemelték volna. A nárcisztikusoknak állandó táplálékra van szükségük az egójuk számára, ezért olyan emberekkel veszik körül magukat, akik hajlandóak kielégíteni a megerősítés iránti megszállott vágyukat.

 

Fantáziavilág: Mivel a valóság nem támasztja alá az önmagukról alkotott grandiózus képüket, a nárcisztikusok fantáziavilágban élnek. Önmagukat dicsőítő fantáziákat gyártanak a korlátlan sikerről, hatalomról, ragyogásról, vonzerőről és ideális szerelemről, amitől különlegesnek és irányítónak érzik magukat. Ezek a fantáziák megvédik őket a belső üresség és szégyen érzésétől, így az ezeknek ellentmondó tényeket és véleményeket figyelmen kívül hagyják.

 

Megvetés: A nárcisztikusok fenyegetve érzik magukat, ha olyan valakivel találkoznak, aki látszólag rendelkezik valamivel, ami nekik hiányzik. Az egyetlen módja annak, hogy semlegesítsék a fenyegetést, és alátámasszák a saját egójukat, ha lealacsonyítják ezeket az embereket. Lehet, hogy ezt lekezelő vagy elutasító módon teszik, mintha azt akarnák demonstrálni, hogy a másik személy milyen keveset jelent számukra. Vagy pedig támadásba lendülnek, sértegetésekkel, szidalmazással, megfélemlítéssel és fenyegetésekkel.

 

Honnan kapta a nevét?

Narkisszoszról, aki a görög mitológiában egy gyönyörű ifjú volt, szépsége lenyűgözött mindenkit, aki csak ránézett. Számos nimfa és nő szerelmes lett belé, de ő mindet elutasította, és nem válaszolt az érzelmekre. A történet szerint közöttük volt Ekhó is, aki nem tűrte a visszautasítást.

Elpanaszolta a helyzetét Nemeszisznek, a bosszúállás istennőjének. Nemeszisz meghallgatta a panaszt és megátkozta Narkisszoszt. Azt kívánta, hogy Narkisszosz szeressen valakit, aki soha nem fogja viszontszeretni.

Egy nap Narkisszosz vadászat közben egy tó partjára ért, és mivel szomjas volt, lehajolt, hogy igyon a tóból. Amikor meglátta a víztükörben a saját tükörképét, hirtelen beleszeretett. Egész nap ott maradt, csak a saját tükörképét nézte, és megpróbálta magához ölelni. Nem tudott szabadulni, végül belehalt az éhségbe és a fájdalomba. A helyén az odasiető nimfák csak néhány sárga szirmú virágot, nárciszt találtak.

 

A cikk második része: Hogyan viselkedik egy nárcisztikus a kapcsolataiban?

 

Forrás:

https://www.helpguide.org/articles/mental-disorders/narcissistic-personality-disorder.htm

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük