Pszichológia

Murphy törvénye és a pozitív gondolkodás

„Ami elromolhat, az el is romlik.” Ha valaki meghallja Murphy törvényét, rögtön a pesszimizmusra gondol, pedig a képlet nem ilyen egyszerű. Ugyanis Murphy törvénye nem egy jóslat, hanem egy ténymegállapítás, vagyis sokkal inkább realista, mint borúlátó (pesszimista) megközelítés.

Murphy törvényét  Edward A. Murphy-ről nevezték el, egy amerikai mérnökről, aki az 1940-es években dolgozott az amerikai légierőnél. A törvény eredetileg arra a felfedezésére utal, hogy ha egy mérnöknek van lehetősége hibázni, akkor valószínűleg hibázni is fog. Ez a bonyolult szerkezeteknél eléggé érthető megállapítás.

Murphy bevallása szerint úgy kell értelmezni a törvényt, hogy „Ha valami megtörténhet, az meg is fog történni, nem úgy, hogy ami elromolhat, az el is romlik”.

 

Hol van itt a pozitív üzenet?

A törvény alapvető üzenete, hogy ne elégedjünk meg a dolgok simának látszó menetével, mert mindig bekövetkezhet valami váratlan. Vagyis felhívja a figyelmet a váratlan eseményekre és a kihívásokra.

Az önfejlesztés során fontos tudatában lenni annak, hogy nem minden fog zökkenőmentesen működni. Sosem egyenes az út a célunkig. Murphy törvénye emlékeztet minket arra, hogy a tervezés, a rugalmasság és az alkalmazkodás kulcsfontosságúak a fejlődésünk szempontjából.

Ha optimisták vagyunk, és hiszünk abban, hogy képesek vagyunk megbirkózni a nehézségekkel, akkor nagyobb valószínűséggel találunk megoldásokat és sikeresebben fejlődünk. A pozitív gondolkodók a nehézségeket kihívásként fogadják, és arra összpontosítanak, hogy hogyan lehet azokat áthidalni és a helyzetet a javukra fordítani.

 

Hogyan kapcsolódik a pesszimizmushoz?

A pesszimisták önigazolásként szokták használni Murphy törvényét. „Na ugye, én megmondtam.” A törvénynek valóban van némi kapcsolata a pesszimizmussal, mivel a negatív kimenetekre helyezi a hangsúlyt. De az, hogy mit kezdünk ezekkel a negatív kimenetelekkel, már a mi dolgunk. A pesszimisták hajlamosak a legrosszabbra gondolni, és ez a törvény megerősítheti az ő meggyőződésüket, hogy minden mindig rosszul alakul.

Murphy törvénye mögött kétféle pszichológiai torzítás is jelen van. Az egyik a megerősítési torzítás, ami azt jelenti, hogy az emberek gyakran keresik azokat az információkat, amelyek megerősítik a negatív előfeltevéseiket vagy hitüket. Ez a megerősítési torzítás hozzájárulhat ahhoz, hogy pesszimisták úgy érzik, a törvény mindig igaz, és csak a rossz dolgok történnek velük.

A másik pszichológiai torzítás pedig az attribúciós torzítás egyik fajtája. Az attribúciós hiba egy pszichológiai fogalom, amely azzal foglalkozik, hogy az emberek hogyan magyarázzák meg az eseményeket, történéseket és más emberek viselkedését. Más néven megfeleltetési torzítás. Az attribúciós hibának két fő típusa van: belső és külső.

 

Egy példán könnyebb megérteni:

Ha valaki rossz jegyet kap egy vizsgán, akkor gondolhat arra, hogy azért történt, mert ő maga nem elég okos vagy nem dolgozott eléggé keményen. – ez a belső attribúciós torzítás.

Ha valaki rossz jegyet kap a vizsgán, akkor gondolhat arra is, hogy azért történt, mert rosszul voltak megfogalmazva a kérdések, vagy a tanár pikkel rá, vagy túl nehéz volt a vizsga. – ez a külső attribúciós torzítás.

 

Tehát a külső attribúciós torzítás a körülményekre helyezi a hangsúlyt. Az eseményeket a külső környezeti tényezőknek, az események alakulásának vagy más emberek cselekedeteinek tulajdonítja. Esetleg egy olyan létező alapelvnek, mint a Murphy törvénye.

A pesszimisták hajlamosabbak a körülményeket és külső tényezőket okolni a sikertelenségért. A pozitívan gondolkodók könnyebben belátják a saját hibáikat. Ez abból a szempontból fontos, hogy nem hárítják el a felelősséget, ezért könnyebben is tudnak javítani a dolgokon és önmagukon. A pesszimisták szívesen menekülnek a felelősség elől.

 

Tehát Murphy törvényére a pozitív gondolkodású emberek figyelmeztetésként és kihívásként tekintenek, a negatív gondolkodású emberek pedig megerősítésként.

A törvény valódi célja, hogy körültekintő és precíz munkavégzésre ösztönözzön, nem pedig az, hogy elvegye a kedved az élettől.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük