Pszichológia

Örökölhetünk-e traumákat a gének által?

Az öröklés egy komplex és érdekes terület, amely tudományos szempontból még gyerekcipőben jár, de gyorsan fejlődik.

Az öröklődés az a folyamat, amely során a szülők génjeiket továbbadják a leszármazottjaiknak. A genetikai információk az emberi test sejtjeiben találhatóak, és a DNS nevű molekula hordozza őket. Az emberi testben több mint 20 ezer gén található, amelyek szabályozzák az öröklött tulajdonságokat.

 

Miket örökölhetünk egyértelműen?

Testi-fizikai jellemzőket. Elsődlegesen alapvető testi jellemzőket örökölhetünk, például a magasság, a testalkat, a szem- és hajszín. Ezek az adottságok bennünk a szüleink génjeitől függenek, azonban a testi jellemzők öröklődése nem egyszerű, és számos tényező befolyásolja, például a környezet, az életmód és a táplálkozás.

Tehát, ha a szüleid túlsúlyosak voltak, nem törvényszerű, hogy te is az leszel, ugyanis az életmódoddal változtathatsz ezen.

 

Betegségeket, érzékenységeket. Egy másik fontos öröklési tényező a betegségek és genetikai rendellenességek öröklődése. Bizonyos betegségek és rendellenességek genetikai hátterűek lehetnek, és az ilyen típusú betegségek kialakulásának kockázata öröklődik. Például a cöliákia, a szívelégtelenség, a cukorbetegség, a rák és a szklerózis multiplex olyan betegségek, amelyek kockázata megnőhet genetikai tényezők miatt.

Ezért szoktak az orvosok rákérdezni a családi kórtörténetre is, mert abból következtetéseket tudnak levonni.

Más tényezők is szerepet játszhatnak. Az anyai életkor szerepet játszhat a Down-szindróma és más kromoszóma-rendellenességek kialakulásában. Az apa életkora pedig befolyásolhatja a spontán mutációk számát a spermiumokban, ami szintén növelheti bizonyos genetikai rendellenességek kialakulásának kockázatát a gyermeknél.

Továbbá az allergiák és az érzékenységi reakciók is genetikai tényezők által befolyásoltak lehetnek. Kutatások szerint a családban előforduló allergiás reakciók és érzékenységek növelhetik a leszármazottak allergiás reakcióinak kockázatát is.

 

Miket örökölhetünk kevésbé egyértelműen?

(Azért kevésbé egyértelműen, mert vannak erre irányuló kutatások, de nem tudnak megdönthetetlen bizonyítékokat felvonultatni, csak valószínűségeket, mintákat. És ezek esetében a környezeti tényező is fontos szereplő.)

 

Érzelmeket és személyiségjegyeket. Az érzelmek, a személyiségjegyek és a viselkedési minták olyan tulajdonságok, amelyeket a szülők az öröklés során továbbadhatnak a leszármazottaiknak. Például a szorongásos rendellenességek, a depresszió és az agresszió azok a problémák, amelyek genetikai tényezők által befolyásolhatók. De természetesen itt a nevelésnek is óriási szerepe van.

 

Képességeket. A genetikai variációk különböző kombinációi határozzák meg az egyének képességeit és tehetségeit. Az ilyen tulajdonságok közé tartozhatnak a sportos képességek, a zenélés vagy éneklés képessége (zenei érzék), a matematikai vagy nyelvi érzék, az emlékezőképesség, a művészeti képességek és sok más képesség.

Ez a fajta öröklődés azonban általában sokkal bonyolultabb, mint a betegségek vagy fizikai jellemzők esetében, mert sok különböző gén és egyéb tényező is szerepet játszik a képességek kialakulásában. Emellett a környezet és az életmód szerepe is jelentős lehet a tehetségek kibontakoztatásában.

Az egyik nagyon ismert példa a sporttehetségek öröklődésére vonatkozik. A kutatások szerint a sportban való tehetség és teljesítmény jelentős része genetikai tényezőkkel magyarázható. Az olyan tulajdonságok, mint az izomtípusok, az oxigénfelhasználás hatékonysága, az izomerő vagy a reakcióidő genetikai determinációval bírnak. Ugyanakkor a szakértők is egyetértenek abban, hogy a környezet, a sportban való gyakorlás és az életmód is nagyon fontos szerepet játszik a sportban való teljesítmény kibontakoztatásában.

Ez a helyzet a mentális képességekkel is. Az intelligencia és az értelmi képességek genetikai és környezeti tényezők együttes hatásának eredményeként alakulnak ki. A kutatások szerint az intelligencia kb. 50%-a genetikai faktorokkal magyarázható.

 

Örökölhetőek-e a traumák?

Az elmúlt években egyre több kutatás foglalkozik az epigenetikai öröklődés kérdésével. Az epigenetika az a tudományág, amely azon folyamatokat tanulmányozza, amelyek befolyásolják a gének aktivitását anélkül, hogy a DNS sorrendjét megváltoztatnák.

Egyes kutatások arra utalnak, hogy a traumák bizonyos formái (például az éhezés vagy a szélsőséges stressz, háborús élmények) hatással lehetnek a génaktivitásra, és ezek az epigenetikai változások továbbadódhatnak a következő generációkra is. Az ilyen változások befolyásolhatják a stresszkezelő mechanizmusokat és az idegrendszeri fejlődést, ami hajlamosabbá teheti az utódokat bizonyos pszichés betegségekre, például depresszióra vagy szorongásra.

 

Rachel Yehuda pszichiáter elismert kutató az epigenetika területén. Tanulmányozta a holokauszt túlélőinek és a 9/11-es támadásokat túlélő terhes nők gyermekeit. Szerinte a traumák hatására jelentős változások történnek az agy és a hormonrendszer működésében, amelyek örökölhetők lehetnek az epigenetikai változásokon keresztül. Kutatásai azt mutatják, hogy azoknak az embereknek, akiknek a szüleik traumatikus eseményeken estek át, eltérő a kortizolszintje és más hormonok szintje is.

Egy másik kutató Moshe Szyf kutatásai azt mutatják, hogy a traumás élmények megváltoztathatják a gének metiláltságát, amelyek az örökítőanyag aktivitását szabályozzák. Szyf szerint a traumás élmények epigenetikai változásokat okozhatnak, amelyek örökölhetők lehetnek, és ezzel növelik a poszttraumás stressz zavar (PTSD) kialakulásának kockázatát.

Kerry Ressler kutatásai pedig azt mutatják, hogy a traumás élmények hatására megváltozik az agy szerkezete és működése, ami növelheti az egyének hajlamát a PTSD-re. Ressler szerint a traumák hatására kialakuló biológiai változások öröklődhetnek az epigenetikai változásokon keresztül.

 

A traumák genetikai öröklődése azonban egy összetett kérdés, amelyre még nem teljesen ismertek a válaszok. Bár bizonyos epigenetikai változások tapasztalhatók a traumák hatása miatt, az átadás mértéke és módja még nem teljesen tisztázott, és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a témában pontosabb eredményeket érjenek el a szakemberek.

Összefoglalva, az öröklés egy nagyon összetett és sokrétű folyamat, amely során a szülők genetikai információkat adnak tovább az utódaiknak. Az öröklött tulajdonságok közé tartoznak az alapvető testi jellemzők, a betegségek és genetikai rendellenességek, az érzelmek és a viselkedési minták, az érzékenységi faktorok, az intelligencia és az életkor által befolyásolt tulajdonságok, esetleges traumák. Az öröklési folyamat azonban nemcsak a genetikai faktoroktól függ, hanem számos környezeti és életmódbeli tényező is befolyásolja azt.

Tehát azért, mert bizonyos génkészlettel születünk, még nem vagyunk biológiai börtönbe zárva.

 

Források:

OnBeing: Rachel Yehuda How Trauma and Resilience Cross Generations

Frontiers: Epigenetics across the human lifespan

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: