Egészség

Étcsokoládé – bűnbeesés vagy szuperélelmiszer?

Bevallhatod nyugodtan. Én is imádom. A csokit akkor is megkívánja az ember, ha tele van, és akkor is, ha tudod, hogy épp nem kéne. De mi van, ha nem is akkora bűn, mint gondolnád? Sőt… lehet, hogy a csokoládé valójában szövetségesed az egészséged megőrzésében.

Persze nem a tejcsokira gondolok, amiben annyi cukor van, mint egy tortában, és annyi kakaó, mint egy kakaós csigában. Hanem a minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládéra,

Nézzük meg mit tud ez a sötétbarna csoda? Valóban egészséges? Ha igen, milyen mennyiségben? És mi az, amit érdemes elkerülnöd? Vigyázat, a cikk végére biztosan megkívánod a csokit!

 

Nem minden csoki egyforma

Először is fontos tisztázni, hogy csokoládé és csokoládé között ég és föld a különbség. A bolti tejcsokoládé, a töltött verziók vagy a cukorral turbózott „desszertcsokik” inkább édességnek számítanak, nem egészséges élelmiszernek.

Az igazi előnyöket a 70% feletti kakaótartalmú étcsokoládé rejti magában. Minél sötétebb, minél keserűbb, annál jobb – és annál nagyobb az esélye, hogy tényleg jót teszel magaddal, amikor elmajszolsz belőle egy darabot. Tudom, nem olyan élvezet elsőre, mint egy tejkaramellás bonbon, de adj neki pár napot, és meglátod, hogy rákapsz. Nekem már rászoktak az ízlelőbimbóim, és nem érzem keserűnek.

 

Antioxidáns bomba

Ha valaha hallottad már azt a kifejezést, hogy antioxidáns, de nem igazán tudtad, mit jelent, itt egy gyors magyarázat: az antioxidánsok azok a vegyületek, amik semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben. Ezek a szabad gyökök kárt tehetnek a sejtjeidben, gyorsítják az öregedést, és részt vehetnek különböző betegségek kialakulásában.

Jó hír, hogy a kakaóban annyi antioxidáns van, hogy még az áfonya vagy a zöld tea is csak szerényen pislog mellette.

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az étcsokoládé flavonoidjai – főként az epikatechin – erőteljes antioxidáns hatással bírnak, és hozzájárulnak a szervezeted védelméhez. Ehhez elég csak napi néhány kocka.

 

Csokival a szívedért?

Több kutatás is rávilágított arra, hogy az étcsokoládé fogyasztása javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget. Hogyan? Úgy, hogy a flavonoidok javítják az erek rugalmasságát, fokozzák a véráramlást, és csökkenthetik a vérnyomást. Emellett segíthetnek csökkenteni az LDL (rossz) koleszterin oxidációját, miközben növelhetik a HDL (jó) koleszterin szintjét.

Ez nem azt jelenti, hogy innentől csokit kell enni vérnyomáscsökkentő helyett – de abban segíthet, hogy megelőzd a problémákat, vagy hogy egy kicsit jobban karban tartsd a szívedet.

 

Boldogsághormonok

Ugye ismerős az érzés, amikor eszel egy kocka étcsokit, és máris jobb a kedved? Ez nem csak placebo. Az étcsokoládé hat a hangulatra, mivel serkenti az endorfinok és a szerotonin termelődését – ezek boldogsághormonok, amelyek szó szerint jobb kedvre derítenek. Emellett tartalmaz feniletilamint (PEA) is, ami ugyanaz az anyag, amit az agy akkor bocsát ki, amikor szerelmes vagy.

Ettől még nem helyettesít egy randit vagy egy ölelést, de egy stresszes napon egy kis étcsoki lehet egyfajta érzelmi elsősegély. Csak persze ne legyen belőle napi túlélési stratégia.

 

Fókusz, memória, élesebb gondolkodás

Én főleg ezért eszem rendszeresen étcsokit. A kakaóban található vegyületek nem csak a testedet, hanem az agyadat is stimulálják. A flavanolok javíthatják az agyi vérkeringést, ami kihat a memóriára, koncentrációra, reakcióidőre. Egyes vizsgálatok szerint idősebb felnőttek esetében a rendszeres, kis mennyiségű étcsoki mérhető kognitív előnyöket eredményezett.

Persze nem leszel tőle azonnal sakkmester, de ha választanod kell nassolnivalót, az étcsoki a „működő agy” barátja lehet. Ha diót is eszel mellé: dupla agyvitamin.

 

Mikrotápanyagok

Az étcsokoládé nemcsak ízélményt nyújt, hanem meglepően sokféle hasznos mikrotápanyagot is tartalmaz. Kiemelkedően jó forrása a magnéziumnak, ami támogatja az idegrendszert, az izmok működését és a stresszkezelést.

Emellett jelentős mennyiségben található benne vas, réz, mangán, foszfor, kálium és cink is – ezek mind hozzájárulnak a sejtek működéséhez, az immunrendszer támogatásához és az anyagcsere szabályozásához.

Egy 20–30 grammos adag étcsoki akár a napi magnézium- vagy vasbevitel 10–20%-át is fedezheti, természetes formában.

És ha ez még nem lenne elég, a kakaó tartalmaz bizonyos B-vitaminokat is, például B1-et (tiamin), B2-t (riboflavin) és B3-at (niacin), amelyek az energiatermeléshez szükségesek.

 

És akkor jöjjenek a kevésbé csábító részek…

Mert ugye semmi sincs következmények nélkül. Az étcsokoládé magas kalóriatartalmú, akár 500–600 kcal is lehet 100 grammban. Ha tehát úgy gondolod, hogy csak egy kockát eszel, de végül egy fél táblát tüntetsz el, az nem fog jót tenni az alakodnak – még akkor sem, ha úgy gondolod, hogy az egészet orvosi célból fogyasztottad el.

A csokiban ráadásul van koffein és teobromin is. Ezek stimulánsok, és bár jók lehetnek egy kis frissítéshez, túl nagy mennyiségben nyugtalanságot, alvászavart vagy szapora szívverést okozhatnak, főleg, ha érzékeny vagy rájuk, vagy este nassolsz.

És persze ott van a cukortartalom kérdése is. Még a 70%-os csokoládék is tartalmazhatnak némi cukrot, a 85–90%-osak már sokkal kevesebbet. Ezért érdemes minél magasabb kakaótartalmú verziókat választani, főleg, ha nem szeretnél vércukorszint-ingadozást. 5 gramm cukor alatt / 100 g már jónak számít.

 

Mennyi az ideális mennyiség?

20–30 gramm naponta tökéletesen elég. Ez kb. 2–3 kocka. Ha ehhez tartod magad, akkor élvezheted az előnyöket anélkül, hogy túlzásba esnél. Ennél több már túl sok cukrot, zsírt és kalóriát jelenthet.

 

Mire figyelj vásárláskor?

Nagyon egyszerűen: nézd meg az összetevőlistát. Egy jó étcsoki kb. így néz ki:

kakaómassza, kakaóvaj, nádcukor, esetleg vanília – és semmi más.
Kerüld azokat a termékeket, amelyekben sok a mesterséges adalékanyag, ízfokozó, emulgeálószer. Ha túl hosszú a lista, az gyanús.

Ne legyen benne növényi zsír, csak kakaóvaj Némelyik olcsóbb étcsoki pálmaolajat vagy egyéb növényi zsírt tartalmaz a kakaóvaj helyett. Ezek rontják a minőségét.

Ne legyen töltött, aromásított! Kerüld az ízesített verziókat („narancsos étcsoki”, „mentás”, stb.), mert ezek aromákkal vannak tele, több bennük a cukor és kevesebb a flavanol.

A minőségibb márkák közé tartozik például a Lindt 85% vagy 90%-os csokija, a Vivani bio sorozata, vagy a magyar Rózsavölgyi Csokoládé prémium étcsokijai. Ezekkel már nem lősz mellé. De biztos van még néhány jó márka, nézz körül!

 

Az étcsokoládé nem gyógyszer, de mondhatjuk, hogy okos nassolás, és sokat tehet az egészségedért. Csak ne feledd: a kulcs mindig a mérték.

Mert bár az étcsoki nem fogja megoldani az életed, de ha jól választasz és jól adagolod, akkor egy falatnyi boldogságot és jótékony hatást is csempészhetsz a napodba.

 

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate

https://www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9589144/

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük