Pszichológia

Mi az a DISC-modell?

Biztos te is érezted már, hogy képtelen vagy megérteni bizonyos embereket. Hajlamosak vagyunk önmagunkból kiindulni, de az igazság az, hogy ezzel nem tudunk mindent megmagyarázni. A különbségek feltárására jönnek létre a személyiségtípus elméletek, melyek mindenféle szempont alapján sorolják be skatulyákba az embereket.

A DISC-modell William Moulton Marston pszichológus 1920-as években végzett munkáján alapul, és négy fő személyiségtípust különböztet meg:

 

  1. Domináns (Dominant): határozott, erőszakos, versengő, célorientált
  2. Befolyásoló (Influential): társas, extrovertált, kommunikatív, szociális
  3. Állhatatos (Steady): megértő, személyes kapcsolatokra összpontosító, meggyőző, lojális
  4. Lelkiismeretes (Conscientious): pontos, analitikus, precíz, logikus

 

Mire jó ez a modell?

A DISC-modell abban segít, hogy jobban megértsük a saját és mások viselkedési mintáit, így hatékonyabban tudunk kommunikálni és együtt dolgozni másokkal. A modell használható személyes fejlődésre, vezetői tréningekre, csapatépítésre és konfliktuskezelésre. A DISC modell segíthet abban is, hogy az emberek felismerjék saját erősségeiket és gyengeségeiket, és megtalálják a fejlődési lehetőségeket.

Ezeknek a személyiségtípusoknak a beható ismerete hatással lehet a kommunikációra, a döntéshozatalra, az együttműködésre és a konfliktuskezelésre. A DISC-modell lényege tehát a kommunikáció fejlesztése. Mivel a különböző személyiségtípusok másképp kommunikálnak és más jellemzőkkel rendelkeznek, fontos megérteni, hogy az egyes típusok hogyan reagálnak bizonyos helyzetekre és kommunikációs stílusokra.

 

 

Milyen a Domináns (D) személyiségtípus?

Erős akarattal rendelkeznek és határozottak. Célorientáltak és eredményorientáltak, szeretik irányítani a dolgokat és gyakran előnyben részesítik a rövid távú eredményeket. Gyorsan reagálnak a kihívásokra és a változásokra, és határozottan kommunikálnak. Hatékonyan dolgoznak nyomás alatt, nem félnek kockázatot vállalni. Szeretnek uralni és döntéseket hozni.

Az ilyen típusú emberek gyakran nagyon versengők és lehet, hogy nem veszik figyelembe mások véleményét, érzéseit. Az ilyen személyek gyakran vezető pozíciókban találhatók, mivel könnyen képesek irányítani és motiválni az embereket. A Domináns személyeknek általában magas az önbizalmuk, és szeretik, ha mások követik őket.

 

Milyen a Befolyásoló (I) személyiségtípus?

A Befolyásoló személyiségtípusok kommunikatívak és társaságkedvelők. Jól teljesítenek társas helyzetekben, szórakoztatóak és széleskörű kapcsolati hálóval rendelkeznek. Általában optimisták, lelkesek és könnyedén alkalmazkodnak a változásokhoz.

Szeretnek olyan helyzetekben lenni, ahol középpontban állnak, és ahol az emberek őket hallgatják. Az I személyek erős motivációt mutatnak az emberekkel való kapcsolatokra, a csapatmunkára és az elismerésre. Általában jól bírják a stresszt és az érzelmi hullámvasutakat, és képesek megtalálni az élet jó oldalát még nehéz helyzetekben is.

 

Milyen az Állhatatos (S) személyiségtípus?

A fő motivációjuk az, hogy a közösségben segítsenek, és biztonságot és stabilitást teremtsenek. Az ő kommunikációjuk gyakran személyes és érzelmi, és nem kedvelik a konfliktusokat. Inkább meghallgatják mások véleményét, és az együttműködésre törekednek. Fontos számukra a biztonság, stabilitás és a harmónia. Általában nagyon megértő és figyelmes emberek.

Szívesen dolgoznak másokkal, emberközpontúak, alkalmazkodóak. Kerülik a változásokat, inkább hagyják, hogy a dolgok a megszokott mederben folyjanak. Türelmesek és kitartóak, de lassan döntenek, mert szívesen átgondolják a lehetőségeket és a következményeket, mielőtt cselekednének.

 

Milyen a Lelkiismeretes (C) személyiségtípus?

A Lelkiismeretes személyiségtípusok analitikusak és precízek. Nagy figyelmet fordítanak a részletekre, és általában nagyon jól teljesítenek a számokkal és adatokkal való munkában. Az ő fő motivációjuk az, hogy az igazságot és a tényeket keressék, és hogy a lehető legpontosabb és legmegbízhatóbb eredményeket érjék el.

Gyakran rendelkeznek magas szintű szakmai tudással, és hajlamosak elveszni a részletekben. Általában tartózkodóak, félénkek és magukba fordulóak lehetnek. Ami a személyes kapcsolatokat illeti, a C típusú emberek általában lojálisak és megbízhatóak, és szívesen támogatják a barátaikat és családtagjaikat.

 

Hogyan viszonyulnak egymáshoz ezek a típusok?

A Domináns (D) és a Befolyásoló (I) személyiségtípusok között általában jól működik a kapcsolat, mivel mindkét típus erős és határozott, és szeretnek döntéseket hozni. Azonban az eltérő prioritások miatt előfordulhat, hogy a Domináns típusok túl erőseknek tűnnek a Befolyásoló típusok számára, míg az I típusok túl felületesnek vagy zavarosnak tűnhetnek a Domináns típusok számára.

Az Állhatatos (S) típusok általában nagyon kedvesek és gondoskodók, és szeretik, ha a dolgok stabilak és kiszámíthatóak. Az S típusok és az I típusok között általában jó a kapcsolat, mivel mindkét típus középpontjában az emberek állnak. Azonban az S típusok gyakran óvatosak és tartózkodóak, és nehezebben alkalmazkodnak az új helyzetekhez és a változásokhoz, amit az I típusok könnyen kezelnek.

A Lelkiismeretes (C) személyiségtípusok hajlamosak logikus gondolkodásra és a részletekbe való belemélyedésre. Azok a C típusok, akik nagyon kiemelkednek ebből a kategóriából, előfordulhat, hogy nehezebben kommunikálnak az extrovertált és érzelmesebb típusokkal, mint például az I és a D típusok. Azonban az S típusokkal való kapcsolatuk általában jól működik, mivel az S típusok hasonlóan gondoskodóak és részletesek.

 

Minden személyiség típusnak megvannak az előnyei és a korlátai, a legjobb kapcsolatok azok, amelyekben az emberek megértik egymást és képesek alkalmazkodni a másik típusához.

Ritkán fordul elő teljesen tisztán D, I, S, vagy C típus. Legtöbbször kettő, vagy akár három típus is keveredhet egy személyen belül. Ennek ellenére, a modell segít megérteni, hogy milyen kommunikációs stílusok és viselkedési minták hatékonyak az egyes személyiségtípusokkal való interakcióban.

Ha bővebben érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe az Idiótákkal körülvéve című könyvet.

 

További forrás:

Mindtools: The DISC model: https://www.mindtools.com/aussi4e/the-disc-model

 

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük