Egészség

Miért fontos a rostfogyasztás?

Meg kéne enned minimum napi fél kiló zöldséget, hogy egészséges legyél és elkerüld a rád leselkedő krónikus betegségeket. Ezt lehet, hogy már hallottad, de talán nem tudod pontosan, hogy miért.

A rostok nemcsak az emésztésünkre, hanem a szív- és érrendszeri, a cukorbetegséggel kapcsolatos problémákra, valamint az általános bélflóra egyensúlyának fenntartására is kedvező hatással vannak.

Ebben a cikkben részletesen bemutatom, miért kellene mindannyiunknak odafigyelni a megfelelő rostbevitelre, és hogyan segítheti az egészségünket, ha napi szinten rostban gazdag ételeket fogyasztunk.

 

Mi a rost és miért van rá szükség?

A rost egy olyan növényi eredetű szénhidrát, amelyet az emberi szervezet nem tud teljesen megemészteni vagy felszívni. Bár nem szolgáltat energiát közvetlenül, számos jótékony hatása van.

A rostokat két fő csoportra oszthatjuk: oldható és oldhatatlan.

Az oldható rostok vízben oldódnak és gélszerű anyagot képeznek az emésztőrendszerben. Lassítják az emésztést, segítik a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozását és táplálják a jótékony bélbaktériumokat.

Az oldhatatlan rostok nem oldódnak vízben, hanem növelik a széklet térfogatát, és gyorsítják az áthaladását a bélrendszeren. Segítenek megelőzni a székrekedést és az aranyeret. Emellett tisztítják a bélfalat, és csökkentik a bélrák kockázatát.

Az ideális étrend mindkét típusú rostot tartalmazza és nehéz is őket elválasztani egymástól, sokszor együtt vannak jelen. (például a diófélékben, a hüvelyesekben, a gyümölcsökben, amit héjastól eszünk meg, zöldségekben)

Vannak még fermentálható rostok (prebiotikus rostok) is, amelyeket a vastagbélben élő jótékony baktériumok fermentálnak (lebontanak). Ezek támogatják a bélflóra egyensúlyát, és gyulladáscsökkentő hatásúak, továbbá segítenek az immunrendszer erősítésében. (Például: cikória gyökér, hagymafélék, zab, árpa, hüvelyesek, spárga, articsóka, banán).

 

Miben találhatók rostok?
A rostok fő forrásai a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak és diófélék.

 

Mennyi rostra van szükségünk naponta?

A szakértők ajánlásai szerint körülbelül:
Nőknek 50 év alatt: napi 25-28 g rost
Nőknek 50 év felett: napi 22-25 g rost
Férfiaknak 50 év alatt: napi 31-34 g rost
Férfiaknak 50 év felett: napi 28-31 g rost

Sokan ennél jóval kevesebbet fogyasztanak (átlagosan 15-20 g-ot).

 

Hogyan segítik a rostok az emésztést?

Az oldható rostok segítenek megakadályozni a túl gyors vagy túl lassú emésztést, mivel a vízben oldódva gélt képeznek, amely lassítja az ételek mozgását az emésztőrendszeren. Ennek eredményeként az emésztett ételek hasznos tápanyagait jobban ki tudja nyerni a szervezet, és kevesebb terhelést jelent a bélrendszer számára.

Az oldhatatlan rostok a bélperisztaltikát, vagyis a bélmozgást serkentik. Növelik a széklet térfogatát, ezáltal elősegítve a normális bélműködést, és megelőzve a székrekedést. Segítenek elkerülni a vastagbélben történő túlzott vízvisszaszívást, ami kemény széklethez vezethet. Ha rendszeresen fogyasztasz rostot, a bélfalak tisztulnak, és könnyebben távoznak belőle a felhalmozódott salakanyagok.

A rostok ezen kívül táplálják a bélbaktériumokat is, amelyek az emésztési folyamat során létfontosságú szerepet játszanak. A jótékony baktériumok elősegítik az étkezés utáni lebontási folyamatokat, és segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát, ami szoros összefüggésben áll a méregtelenítéssel és az immunrendszer védelmével.

 

A rostok szerepe a vércukorszint szabályozásában

Az oldható rostok képesek lassítani az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést. Hogyan? Az oldható rostok vízben oldódva egy gélt képeznek az emésztőrendszerben, ami lelassítja az étkezés utáni szénhidrátok felszívódását a bélfalról. Így a vércukorszint nem emelkedik hirtelen, hanem fokozatosan.

Mivel a rostok mérséklik a vércukorszint-emelkedést, a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell termelnie az egyensúly fenntartásához. Tehát a rostok segítenek abban is, hogy az inzulinszint optimális szinten maradjon, csökkentve ezzel az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát, ami cukorbetegség előszobája.

A rostban gazdag ételek lassítják a gyomor kiürülését, így hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Ez csökkenti az étkezések közötti nassolás iránti vágyat, ami szintén segít megelőzni a vércukorszint-ingadozást.

 

A rostok szerepe a koleszterinszint csökkentésében

Az oldható rostok, különösen a zabban, árpában és a hüvelyesekben található betaglükánok, képesek megkötni a koleszterint a bélben, és gátolják annak felszívódását a véráramba. Amikor a koleszterin nem tud felszívódni, kevesebb koleszterin kerül a véráramba, ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A rostok ezen kívül segítik a máj működését is, amely a vérből eltávolítja a felesleges koleszterint.  Az epesav a májban termelődik, és főként koleszterinből készül. Az oldható rostok (például a zab, hüvelyesek, alma, citrusfélék) képesek megkötni az epesavat a vékonybélben.

Mivel az epesav a széklettel távozik a szervezetből, a máj kénytelen több koleszterint felhasználni új epesavak előállítására, így csökken a vér LDL-koleszterinszintje (amit gyakran „rossz koleszterinként” emlegetnek). Eredmény: kevesebb LDL-koleszterin marad a véráramban, ami csökkentheti az érelmeszesedés és a szívbetegségek kockázatát.

 

A bélmikrobiom és a rostok kapcsolata

A bélflóra, vagyis a bélben élő mikroorganizmusok összessége, az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja az egészségünket. A rostok kulcsfontosságúak a bélmikrobiom fenntartásában, mivel prebiotikus hatásukkal táplálják a jótékony baktériumokat.

Az oldható rostok lebontása során olyan zsírsavak keletkeznek, amelyek javítják a bélflóra egyensúlyát, serkentik az immunválaszt és csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat.

A bélflóra egyensúlya befolyásolja az emésztést, az anyagcserét, de még a hangulatunkat is, hiszen a bél és az agy közötti kapcsolat rendkívül szoros. Ha a bélflóra megfelelően működik, az javítja az általános közérzetet, csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert.

 

Hogyan növelheted a rostfogyasztásodat?

Ne sokkold a szervezeted! A fokozatosság nagyon fontos, mert ha hirtelen nagy mennyiségű rostot iktatsz az étrendedbe, az megterhelheti a bélrendszert, különösen akkor, ha nem vagy hozzászokva.

A rostok táplálják a jótékony baktériumokat, és ha túl gyorsan növeljük a mennyiséget, a bélflóra nem tud lépést tartani, és emésztési problémák, mint puffadás, gázképződés és hasi fájdalom jelentkezhetnek. Időt kell adni a szervezetednek, hogy alkalmazkodjon.

Ha túl hirtelen növeled a rostbevitelt, az emésztés gyorsulása miatt a tápanyagok felszívódása nem lesz olyan hatékony. A fokozatos növelés segíti, hogy az emésztőrendszer optimálisan végezze el a dolgát.

A rostok megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő vízfogyasztás. Ha hirtelen nagy mennyiségű rostot viszel be, de nem iszol elegendő vizet, akkor a rostok nem tudják megkötni a vizet, és székrekedéshez vezethetnek. A víz segít a rostok mozgásában, ezért ha fokozatosan növeled a rostbevitelt, könnyebben tudsz alkalmazkodni a megnövekedett vízfogyasztáshoz is.

A napi rostbevitelt tehát apránként növeld, például 2-3 grammal hetente, hogy a bélrendszer és a bélflóra könnyen alkalmazkodhasson. Ehhez kezdheted azzal, hogy napi egy adag zöldséget, gyümölcsöt vagy teljes kiőrlésű gabonát adsz az étkezéseidhez, és idővel egyre több rostot építesz be az étrendedbe.

 

Tippek:

  • Cseréld le a fehér kenyeret teljes kiőrlésű verzióra!
  • Egyél több hüvelyest, például lencsét és babot!
  • Kezdd a napot zabkásával vagy teljes kiőrlésű kenyérrel!
  • Nassolás (chips és kekszek) helyett egyél diót, magvakat vagy gyümölcsöket!
  • Minden étkezéshez próbálj meg legalább egy rostban gazdag összetevőt hozzáadni!
  • Igyál sok vizet, mert a rostok csak megfelelő folyadékbevitellel fejtik ki hatásukat!

 

Ha figyelsz arra, hogy minden étkezésed tartalmazzon valamilyen rostforrást, hosszú távon jobban fogod érezni magad, és segítheted az egészséged fenntartását.

 

Forrás:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/how-much-fiber-per-day

https://www.health.harvard.edu/blog/should-i-be-eating-more-fiber-2019022115927

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/too-much-fiber

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9298262/

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük