Önfejlesztés

Feladás, kiszállás és szünet

Erre a kérdésre sokan kapásból úgy válaszolnak, hogy „soha”. Pedig a helyzet jóval bonyolultabb. Van, hogy nem akarjuk feladni, mert a cél fontos nekünk, de belerokkanunk az erőfeszítésekbe. Van, hogy nem tudjuk feladni, mert már rengeteg energiát beleöltünk, és kötelességből úgy érezzük, be kell fejeznünk. És még számos eset van. Nézzünk meg néhányat, de előbb tisztázzuk, hogy mit értünk feladás alatt.

Feladás, mikor még azelőtt abbahagyod a törekvéseket, mielőtt elérted volna a kitűzött célt. Mi a különbség a feladás és a kiszállás között? Feladásról abban az esetben beszélünk, amikor még fontos neked a cél, kiszállásról pedig akkor, mikor már nem érdekel. És ott van még a szünet, amit erőgyűjtésre használunk. Ugye hogy bonyolult? Nézzünk néhány szituációt!

Egyértelmű helyzet: a kulcs nem való a zárba

Van egy kulcsod és van előtted egy ajtó, de a kulcs nem nyitja a zárat. Megpróbálod egyszer, megpróbálod kétszer, de azután hagyod. Lefordítva: előfordul, hogy a cél egyáltalán nem nekünk való, nem passzol hozzánk, valahogy máshogy képzeltük. Ilyenkor jó, ha ezt felismerjük minél előbb, és nem pazarolunk rá sok energiát.

Kevésbé egyértelmű helyzet: van egy bazi nagy kulcscsomód

Próbálgatod a kulcsokat, de vajon meddig? Természetesen függ attól, hogy mi van az ajtó mögött. Ha sokkal kisebb a jutalom, mint az erőfeszítés, akkor érdemes kiszállnunk. Valójában ilyenkor a cél is értékét veszíti, ezért nem fog nagy lelki traumát okozni a továbblépés. Hacsaknem, van bennünk valami befejezési kényszer, mert azt tanították nekünk, hogy ne hagyjunk félbe dolgokat. Együnk meg mindent, ami a tányérunkon van, akkor is, ha hányunk!

A szitu, amikor nem szabad feladni: ki kell nyitnod az ajtót!

Ha az egy nagyon komoly cél a számodra, hogy kinyisd az ajtót, akkor meg kell találnod a módját, hogy bejuss. Lehet, hogy ehhez rengeteg kulcsot ki kell próbálnod. Viszont, ha abbahagyod a próbálkozást, akkor lelkileg megtörsz. Kudarcként éled meg, és folyamatosan ott fog motoszkálni benned a vágy, hogy kinyisd az ajtót. Ezt az érzést komolyan kell venni, mert ha félresöpröd, valami folyton hiányozni fog az életedből, és meg fogod bánni.

A folyamatos próbálkozás viszont nagyon kimerítő tud lenni, ezért érdemes néha szünetet tartani és erőt gyűjteni. Ha sikerül ilyen tudatosan kezelni a céljaidat és erőfeszítéseidet, akkor szinte bármit elérhetsz.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük