Egészség

Mi az a NAD és mire jó?

Mindenki hosszú, energikus és egészséges életet szeretne. Vagy nem? Nem véletlenül népszerű kutatási terület az új generációs vitaminok terepe. Ahol a kutatók olyan molekuláris szintű folyamatokra fókuszálnak, amelyek meghatározzák az egészségünket és az életminőségünket.

Az egyik ilyen molekula, amely nagy figyelmet kap mostanában, a NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid). De vajon mi is az a NAD, és milyen előnyökkel járhat az egészségünk szempontjából?

 

Mi a NAD?

A NAD egy biokémiai vegyület, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben és más sejtfunkciókban, a szervezet minden élő sejtjében megtalálható.

A NAD két részből áll: a nikotinamid (egy B3-vitamin, niacin, vagy niacinamid) és az adenin (egy purinbázis, amely a DNS és az RNS építőköve).

Az NAD oxidált formája a NAD+ és redukált formája NADH.

A szervezetünk természetes módon képes előállítani, de a NAD szintje az életkor előrehaladtával csökken. Ahogy öregszünk, a NAD szintje csökken, vagyis a szervezet kevesebb energiát termel, a DNS-károsodás felhalmozódik, és az életkorral összefüggő betegségek valószínűbbé válnak.

Az alacsony NAD-szint növelheti az anyagcserezavarok, a krónikus fáradtság, az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát.

 

Milyen szerepe van a NAD-nak a szervezetünkben?

 

Energiaellátás: A NAD kulcsfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben azáltal, hogy elektronokat szállít a citromsav ciklusból az elektrontranszport-láncba, ami az ATP szintézisét eredményezi.

A citromsav ciklus során a piruvát és más szerves savak lebomlanak, és a NAD redukált formáját (NADH) termelik, amely továbbítja az elektronokat az elektrontranszport-láncba. A folyamat során a hidrogénatomok oxidálódnak, ami az ATP (adenozin-trifoszfát) szintézisét eredményezi, ami a sejtek fő energiaforrása. Az ATP számos biokémiai folyamatban, például izommunkában, idegátvitelben és anyagcserében hasznosul.

 

Redox-reakciók: A NAD egy fontos redoxkofaktor a sejtekben. A redoxreakciók során a NAD képes átvenni és átadni hidrogénatomokat és elektronokat más molekuláknak, ami kulcsszerepet játszik az anyagcsere folyamataiban és a sejtek kémiai egyensúlyának fenntartásában.

 

DNS-javítás: A NAD részt vesz a DNS-javítási mechanizmusokban, amelyek az ártalmas DNS-károsodásokat javítják. Ez a sejtek genetikai stabilitásának fenntartásához és a mutációk kockázatának csökkentéséhez szükséges. A mutációk rákhoz és más betegségekhez vezethetnek.

 

Génexpresszió szabályozása: A NAD szerepet játszik a génexpresszió szabályozásában, amely befolyásolja, hogy milyen gének aktívak és inaktívak a sejtekben. Ezáltal a NAD hatással van a sejtek működésére és adaptációjára a különböző környezeti feltételekhez.

 

Immunrendszer működése: A NAD szerepet játszik az immunrendszer működésében, befolyásolva a gyulladásos folyamatokat és az immunválaszokat. Segíthet a szervezetnek hatékonyan reagálni a fertőzésekre és más káros környezeti behatásokra.

 

Kell-e pótolni a NAD-ot étrendkiegészítők formájában?

A NAD étrendkiegészítők egyre népszerűbbek. Ezek a kiegészítők olyan formában állnak rendelkezésre, amelyek elősegíthetik a NAD szintjének fenntartását vagy növelését a szervezetben.

Olyan formákat tartalmaznak, amelyek a NAD előanyagai vagy prekurzorai, vagyis olyan vegyületeket, amelyek átalakulhatnak NAD-dá a szervezetben. Például: Nikotinamid (NAM), niacin (B3-vitamin), Nikotinamid-ribozid (NR), Nikotinamid-mononukleotid (NMN).

A NAD szintjét a szervezetünkben természetes úton is növelhetjük, ha változatosan táplálkozunk, amivel elegendő B-vitamint viszünk be, és egészségesen élünk (rendszeres mozgás, kevés stressz), akkor nincs szükség külön pótolni a NAD-ot.

Fogyasszunk sok NAD+ prekurzort tartalmazó élelmiszert, mint pl.:

  • hús, hal, tejtermékek, magvak, hüvelyesek (nikotinamid),
  • tej, élesztő (nikotinamid-ribozid),
  • brokkoli, avokádó (nikotinamid-mononukleotid),
  • tojás, gomba, zöld leveles zöldségek (triptofán).

 

Milyen előnye van a NAD növelésének a szervezetünkben?

  • Energiaszint növelése, általános vitalitás.
  • Öregedési folyamatok lassulása.
  • Immunrendszer támogatása.
  • Gyulladások csökkentése.
  • Sejtvédelem, sejtszintű egészség.

 

Néhány szó a kutatásokról:

A NAD jelentőségének felfedezése óta számos kutatás folyik annak megértése érdekében, hogy hogyan befolyásolja az egészséget és a betegségeket. A kutatások különböző területeken zajlanak, mint például az öregedés, az anyagcsere, az immunrendszer működése és a betegségek kezelése.

Az öregedés és a NAD kapcsolata kiemelkedő téma. A tudósok azt vizsgálják, hogy a NAD szintjének csökkenése hogyan járul hozzá az öregedési folyamatokhoz, és hogyan lehetne ezeket a folyamatokat visszafordítani vagy lassítani a NAD pótlásával. A kutatások arra is kiterjednek, hogy az NAD szintjének növelése hogyan befolyásolhatja az élettartamot és az egészséget. Tanulmányok azt mutatják, hogy a NAD-pótlás növeli az élettartamot élesztőben, férgekben és egerekben. A kutatók még vizsgálják, hogy ezek az eredmények hogyan ültethetők át az emberi vizsgálatokba.

A NAD szerepe az anyagcserében is kiemelt figyelmet kap. Az elhízás és a cukorbetegség a két leggyakoribb anyagcserezavar, de sok más is létezik. Egyes tanulmányok arról is beszámolnak, hogy a NAD-pótlás visszafordíthatja egyes anyagcserezavarok tüneteit. A NAD alapú terápiák lehetőséget kínálhatnak az elhízás és az anyagcserezavarok kezelésére.

Az immunrendszer és a NAD kapcsolata is aktív kutatási terület. A tudósok azt vizsgálják, hogy a NAD hogyan befolyásolja az immunrendszer működését és az immunválaszokat. Az NAD-alapú terápiák lehetőséget kínálhatnak az immunrendszer erősítésére és az autoimmun betegségek kezelésére.

A betegségek kezelése terén kutatók arra törekednek, hogy megértsék a NAD szerepét olyan betegségekben, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek. Nagy szerepe lehet ezek megelőzésében.

Az NAD szerepének és hatásainak teljes körű megértése hozzájárulhat az új terápiák és kezelési módszerek kifejlesztéséhez, amelyek segíthetnek javítani az egészségünket és az életminőségünket.

 

A NAD szintjének fenntartása vagy növelése fontos lehet az optimális egészség és jólét eléréséhez. Azonban mindig fontos az orvossal való konzultáció, mielőtt bármilyen új étrendkiegészítőt vagy terápiát alkalmaznánk.

 

Források:

https://primehealthdenver.com/nad/

https://www.yiya.hu/NAD-plusz-nikotinamid-ribozid-klorid-kapszula-tabletta.php

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük